Een tripje langs de voetbalhoogtepunten in Noord-Holland

In Noord-Holland vind je niet alleen oer-Hollandse steden en dorpen, maar ook een aantal historische voetbalclubs. De provincie leent zich dan ook uitstekend voor een tripje langs de voetbalhoogtepunten. We vertellen je waar je moet zijn.

Een tripje langs de voetbalhoogtepunten in Noord-Holland

Alkmaar

Alkmaar is de kaasstad van Nederland en de thuishaven van voetbalclub AZ. De ploeg sleepte twee keer in de historie de eredivisiewinst binnen. Sinds 1998 speelt AZ weer elk jaar mee in de eredivisie, en de club doet dat zeker niet onverdienstelijk. AZ nestelde zich rond 2002 in de subtop en wist in de jaren erna meerdere successen te boeken. Zo schopte de club het in 2005 tot de halve finale van de UEFA Cup. In 2007 liep AZ op een haar na de titel én de KNVB Beker mis, maar werd in 2009 wél kampioen. Na een aantal volgende uitdagende jaren bleef de subtop echter altijd binnen bereik. Inmiddels is het duidelijk dat de traditionele top drie (Ajax, PSV en Feyenoord) AZ zeker niet mogen onderschatten. Het afgelopen jaar waren AZ en Ajax in een nek-aan-nekrace om de titel verwikkeld. De club sloot het seizoen uiteindelijk af op een trotse tweede plaats. Clubicoon Kees Kist gelooft heilig in de kansen van de ploeg. Tegen de NOS zei Kist dat hij zeker denkt dat ze op een gegeven moment weer gaan aanhaken in de titelrace.

Na jarenlang in de Alkmaarderhout te hebben gespeeld, betrok AZ in 2006 een nieuw stadion. Het stadion verwisselde sindsdien meerdere malen van naam en draagt sinds 2010 de naam AFAS Stadion. Op de website van AZ boek je een stadiontour die negentig minuten duurt en waarbij er deuren voor je worden geopend die normaliter gesloten blijven. Je kunt onder andere de grasmat van dichtbij zien, plaatsnemen op de stoel van de hoofdtrainer in de persruimte, in de dug-out van de selectie zitten en de kleedkamer bekijken.

Krijg je trek na alle voetbalactiviteiten? Naast het stadion van AZ, heeft Alkmaar nog veel meer te bieden. Zo vind je bij de welbekende kaasmarkt een enorme hoeveelheid aan kazen en is ook het Stedelijk Museum Alkmaar zeker een bezoekje waard.

Alkmaar

Amsterdam

Amsterdam mag niet in dit lijstje ontbreken. De club van de hoofdstad, Ajax, is een van de meest legendarische clubs van het land. Ajax speelt onafgebroken op het hoogste niveau en bemachtigde de meeste eredivisiekampioenschappen van alle clubs: de hoofdstedelingen mochten maar liefst 34 keer de trofee omhoog houden. Daarnaast boekte de club ook vele Europese successen, met als belangrijkste wapenfeiten twee wereldbekers en viermaal de Europa League/Champions League.

Ajax heeft niet alleen een rijke historie, maar is ook tegenwoordig nog steeds succesvol. De club eindigde de afgelopen twee jaar bovenaan de eredivisie en lijkt ook dit jaar weer een goede kans te maken. Daarnaast speelt Ajax mee op het allerhoogste podium, de Champions League. Met winstkansen van 13,00 bij Betway, een platform voor voetbalwedden in groep D van de Champions League 2020/2021, is Ajax dit seizoen op Europees niveau de meest veelbelovende Nederlandse club. Naast wedden op de groepswinnaar in een Europees toernooi, kun je ook inzetten op de eindwinnaar of op specifieke wedstrijden (zowel live als vooraf). De winstkansen illustreren hoe waarschijnlijk een bookmaker het acht dat een bepaald team wint, en momenteel is Ajax duidelijk de favoriet voor Nederland.

De Amsterdamse club speelt zijn thuiswedstrijden in de Johan Cruijff ArenA, met 55.500 plaatsen het grootste stadion van Nederland. Voorheen ging het stadion nog door het leven als de Amsterdam ArenA, maar dit werd in 2018 vernoemd naar het overleden Ajax-icoon. Het stadion biedt naast de wedstrijden van Ajax ook onderdak aan evenementen. Je kunt het stadion zien door via onze Uitjes-website een tour te boeken. Een stadiongids vertelt je tijdens de tour de mooiste verhalen en laat je genieten van bijzondere uitzichten. Naast de ‘normale’ tour is er de keuze uit een VIP-tour, groepstour of een tour die je meeneemt op een rondvaart door beroemde Amsterdamse grachten. En als je nog meer tips voor de stad nodig hebt, lees je bij ons alle tips voor Amsterdamse uitjes.

Amsterdam

Andere voetbalsteden

Heb je na het bezoeken van deze twee voetbalhoogtepunten nog tijd over? Noord-Holland heeft nog meer in petto. Zo spelen FC Volendam (Volendam) en Telstar (Velsen) ook in het betaald voetbal, al is dat dan wel in de eerste divisie. En naast de voetbalsteden, telt de provincie talloze pittoreske plaatjes die het waard zijn om te ontdekken. Zo vind je onder andere bij ELLE een uitgebreide gids met inspiratie. Zo hoef je je tijdens je tour door Noord-Holland geen moment te vervelen.

Andere voetbalsteden