Toegankelijkheid dagjes uit in Nederland sterk verbeterd afgelopen 7 jaar

Maar liefst 80% van de 106 onderzochte parken, musea en dierentuinen in Nederland hebben hun toegankelijkheid voor mindervaliden verbeterd ten opzichte van eerder onderzoek uit 2014, dat blijkt uit een nieuw toegankelijkheidsonderzoek van Smienk Trapliften.

Toegankelijkheid dagjes uit in Nederland sterk verbeterd afgelopen 7 jaar

Een dagje uit in Nederland?

Het moment komt dat pretparken, dierentuinen en musea hun deuren weer openen. Wie wacht daar niet op? Ook senioren en mensen met een mobiliteitsbeperking snakken naar een dagje de deur uit. Welke mogelijkheden zijn er voor hen?

Ruim zes jaar geleden deed uitmetkorting.nl onderzoek naar de toegankelijkheid van alle dagjes uit in Nederland. Smienk onderzocht de huidige stand van zaken en kwam tot interessante conclusies.

Een dagje uit in Nederland?

Verbeteringen

Maar liefst 80% van de 106 onderzochte parken, musea en dierentuinen in Nederland hebben hun toegankelijkheid voor mindervaliden verbeterd ten opzichte van eerder onderzoek uit 2014*, dat blijkt uit een nieuw toegankelijkheidsonderzoek van Smienk.

Zo beschikken alle onderzochte parken tegenwoordig over een invalidetoilet en is in 18 parken een hulphond toegestaan waar dit 6 jaar geleden nog niet was toegestaan. Ook zijn erin steeds meer parken rolstoelen of rollators te leen. Burger’s Zoo, Storyworld en het Kröller Müller Museum doen hier zelfs nog een schepje bovenop door ook scootmobielen ter beschikking te stellen. Ook nieuw: het Stedelijk Museum in Amsterdam biedt loopfietsen te leen aan.

Verbeteringen

Informatieverstrekking

De grootste verbeteringen zijn echter te behalen door de toegankelijkheidsinformatie beter en helder te communiceren op de websites van de parken en musea. Vaak is de informatie niet te vinden of moeten er verschillende pagina’s bekeken worden om alle informatie te krijgen. Van ‘plan uw bezoek’ via de FAQ naar de tarievenpagina. Soms is de informatie zelfs helemaal niet vindbaar, bijvoorbeeld bij Zeehondencentrum Pieterburen.

Informatieverstrekking

Dagje weg

Desondanks kan de conclusie worden getrokken dat ca. 90% van de onderzochte dagjes uit uitstekend presteren op het gebied van rolstoeltoegankelijkheid. Nu de coronamaatregelen in Nederland langzaam worden versoepeld en de parken weer mogen openen, is dat goed nieuws.

Dagje weg

Onderzoeksmethode

De parken werd gevraagd of zij:

  • • Rolstoelvriendelijk zijn
  • • Rolstoelen te leen hebben
  • • Mindervalidenparkeerplaatsen beschikbaar hebben
  • • Hulphonden toestaan
  • • Een speciaal tarief voor de begeleider hebben
  • • Een aangepast toilet hebben

De antwoorden zijn vergeleken met de uitslagen van zeven jaar geleden.

Over Smienk Trapliften

Smienk Trapliften is een van de grootste leveranciers van gebruikte gereviseerde trapliften. Door het slimme proces van reviseren kan Smienk trapliften vaak voordeliger aanbieden, zonder concessies te doen op kwaliteit en veiligheid. Het verschil kan oplopen tot wel 60% minder dan een vergelijkbare nieuwe traplift. Wilt u een traplift kopen? Denk dan eens aan Smienk.

Smienk verkoopt trapliften van alle gerenommeerde merken, daardoor kunt u eenvoudig trapliften vergelijken.

Onderzoeksmethode