Het verschil tussen teambuilding, teamuitje en een bedrijfsuitje.

Die vraag wordt ons als Uitjes.nl vaak gesteld. Wat is nou toch het verschil tussen teambuilding en een bedrijfsuitje? Dat is niet eventjes in een paar zinnen heel eenvoudig te vertellen. Maar we gaan een poging doen het verschil tussen teambuilding en bedrijfsuitje zo duidelijk mogelijk te maken. En is het er eigenlijk wel?

Verschillende soorten teambuilding en bedrijfsuitjes

Daarnaast heb je ook nog eens termen die in dezelfde categorie van activiteiten vallen en die dan soms een synoniem of een onderdeel van een bedrijfsuitje of teambuilding zijn.

Evenemententermen zoals teamuitje, teamuitstapje, teamtraining, city-trips, gamification, bedrijfsfeesten, bedrijfsevents, marketing events en ga zo maar door. Je wordt op internet met al die verschillende termen om je oren gegooid.

Waar gaat het om bij uitjes?

Maar is er nou echt een heel groot verschil? Natuurlijk zijn er verschillen maar uiteindelijk gaat het er vaak om dat een bedrijf iets wil organiseren waar de werknemers met elkaar aan de slag gaan en er daardoor een betere chemie ontstaat tussen deze deelnemers van het event. En dat kan op vele verschillende manieren. Laten we eens een paar bij de lurven grijpen en kijken of we na de specifieke omschrijving van de verschillende soorten uitjes of er nou echt wel een verschil is tussen al die inspirerende uitjes is of dat het meer een marketing trucje is om aandacht te krijgen voor een specifiek origineel bedrijfsuitje of teambuilding. Let’s have al look.

Teambuilding

Als je kijkt naar de letterlijke vertaling van teambuilding betekent het, dat je een groep mensen hebt die elkaar kennen of juist elkaar moeten gaan kennen, om met elkaar iets te gaan ondernemen om zo elkaar beter te leren kennen en daardoor als team beter te kunnen gaan samenwerken. Samen bouw je als team aan een betere samenwerking.  

Win-win situatie

In de uitjeswereld betekent dat vaak dat het om een bedrijf of een afdeling gaat, die met elkaar aan de slag gaan, met als uiteindelijk doel een betere werksfeer te creëren. En dat resulteert dan hopelijk in een beter bedrijfsresultaat. Wil je het nog verder doortrekken dan betekent het voor de deelnemers van zo een teambuilding activiteit dat ze met dat betere resultaat ook wel eens iets kunnen gaan bemerken in hun salaris dat mee omhoog gaat bij een beter resultaat. Zo is een teambuilding dus vaak een heel goede investering voor een bedrijf én voor haar werknemers. Een mooie win-win situatie

Niet-commerciële teambuilding

Natuurlijk zijn het niet alleen bedrijven die aan teambuilding doen. Het woord zegt het natuurlijk ook al een beetje, het kan ook heel goed ingezet worden voor sportteams, buurtteams, vrijwilligers teams, teams binnen een gemeente en ander soort niet-commerciële teams. Maar ook hier geldt de regel dat het uiteindelijk gaat om gezamenlijk tot een betere samenwerking te komen door elkaar beter te leren kennen.

Verschillen teambuilding, teamuitje en teamuitstapje

Teambuilding, teamuitje en ook teamuitstapje liggen best dicht bij elkaar als je sec kijkt naar de woorden maar ze zijn toch wel heel verschillend. Niet alleen in het samenkomen en samenbrengen van een groep mensen maar ook in de wijze waarop dat uitje wordt beleefd en wordt georganiseerd. Een echt verschil tussen teamuitje en teamuitstapje is er wat ons, als Uitjes.nl, niet. Het beestje krijgt een naampje maar dezelfde doelgroep wordt er mee aangesproken. Wellicht dat het in de zoekterm en SEA (Adwords op Google) kleine voordeeltjes oplevert voor de ene aanbieder van teamuitjes ten opzichte van teamuitstapjes bij de zoekmachines op internet. Maar dat is volgens ons echt marginaal. Misschien, als je dan toch een klein verschilletje tussen teamuitje en teamuitstapje zou moeten aangeven, dan zou je kunnen zeggen dat een teamuitstapje iets meer gericht is op een uitje in de stad dan dat een teamuitje dat doet. Een teamuitje zou je dus voor net iets breder als activiteitenlocatie kunnen inzetten.

De verschillen van activiteiten tussen Teamuitje en Teambuilding

De aanbieder van teamuitjes biedt een geheel ander soort uitjes aan dan die van teambuilding.

Bij teambuilding bemerk je in de uitvoering en begeleiding van de activiteit dat het toch echt met een iets serieuzere ondertoon gaat dan bij een teamuitje. Bij een teamuitstapje gaat het toch meer om het plezier maken tijdens een dagje weg met je collega’s of teamgenoten. Dat wordt dan vaak bij een teamuitje gezellig afgesloten met een borrel en wat snacks. Bij teambuilding wordt de dag toch vaak afgesloten met wat wijntjes en een diner op de locatie zelf. Maar dit is natuurlijk geen wet van Meden en Perzen….

Plaats van uitvoering teamuitstapje

Teamuitstapjes worden, zoals reeds gemeld, in de regel vaak in de grote steden georganiseerd. We noemen dit soort specifieke uitjes in de stad dan ook wel stadsuitjes. Niet te verwarren met stedentrips waarbij je met een groep een stad vaak in het buitenland gaat bezoeken en de highlights van die stad gaat bezoeken. De top drie van populaire steden is Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Laatstgenoemde wordt vaak als locatie gekozen door de centrale ligging om daar te komen met het Openbaar Vervoer.

Indoor teamuitstapjes

Stadsuitjes zijn in Nederland de populairste uitjes voor groepen en bedrijven en dan kan je hierbij denken, als het nog te koud is om naar buiten te gaan, aan Escaperoom en dinerspellen zoals Hou van Holland en Moorddiner. Hierbij spelen groepen vaak in teams tegen elkaar en is vooral de factor fun in combinatie met een diner en borrel erg belangrijk. Als je kijkt naar de locatie waar dit wordt georganiseerd, dan is eigenlijk het belangrijkste onderdeel dat een groep, die een activiteit heeft geboekt, een eigen ruimte heeft en zodoende andere gasten niet kan storen. De groepen zijn toch vaak best wel een beetje luidruchtig of misschien kunnen we beter zeggen dat ze heel enthousiast zijn. Dus een separate ruimte is wel een van de voorwaarden dat een locatie wordt gekozen voor een teamuitstapje in de koude maanden.

Outdoor teamuitstapjes

Als de temperatuur ietsje omhooggaat dan worden de teamuitstapjes vaak buiten in de stad georganiseerd. Speurtochten met opdrachten dwars door de stad en teamspellen zoals de populaire spellen ‘Wie is de Mol’ en ‘Hunted ‘waarbij je in teams de strijd met elkaar aangaat. Een ontspannen combinatie van je collega’s leren kennen met een spelelement en ondertussen ook nog eens de stad leren kennen. Hierbij valt het op dat in de laatste jaren vooral de bekende televisieformats een grote inspiratiebron zijn geweest voor de stadsspellen. Het landelijk opererende bedrijf Uitjesbureau was hierbij de eerste die met het format “Wie is de Mol” een stadsspel ontwikkelde en een duidelijke trendsetter was op dit gebied. Het spel is nu, net zoals Hunted zelfs in samenwerking met de televisiemakers ontwikkelt. Een mooie cross-over tussen de televisie- en de uitjeswereld.

Dat de stadsspellen vaak een competitie-element bevatten is zeker van belang voor het slagen van het teamuitje. Hierdoor zijn de deelnemers toch nog meer op elkaar aangewezen en zullen ze toch ook echt een andere kant van zichzelf moeten laten zien. En dat levert vaak zeer verrassende ontdekkingen bij elkaar op. Een groep en dus ook een bedrijf gaat hier uiteindelijk zijn voordeel uit halen en dat is, naast het plezier, toch ook mooi meegenomen. Je weet gewoon nog meer wat je aan elkaar hebt en wat je mag verlangen van je collega’s.

Verschil van competitie-element tussen teamuitje, teamuitstapje en teambuilding

Teamuitje

Bij een teamuitje heeft het competitie-element duidelijk een veel minder serieuzere ondertoon dan bij teambuilding. De schaterlach en de vriendschappelijke klap op de schouders neemt bij het teamuitje een veel belangrijkere plek in als dat het doet bij teambuilding.

Een teamuitje is minder formeel en wordt ook vaak georganiseerd bij de PV (personeelsvereniging) om. Dat betekent dat het ook vaak dus op eigen kosten gaat.

Bij een teamuitje vindt na afloop een vrolijke prijsuitreiking inclusief een bitterbal en een borreltje plaats. Het gaat vaak niet om de prestatie maar om de fun. Het budget is ook niet zo hoog als bij een teamuitstapje.

Teamuitstapje

Teamuitstapjes vinden vaak plaats in de natuur en dus ook aan het strand. Strandactiviteiten zoals Zeskamp, Expeditie Robinson en Beachvolleybal zijn de favoriete uitjes die dan geboekt en georganiseerd worden. Hier valt het dus wel op dat er dan vaak is gekozen voor sportieve elementen in het teamuistapje en dus niet iedere leeftijd spontaan mee kan doen. Alhoewel, een goede, ietwat valse, scheidrechter, een puntenteller die om te kopen is en een masseur die toch onverwacht het veld in komt rennen, ook bij dit soort activiteiten van groot belang kunnen zijn voor de sfeer in de groep. Dat betekent dus vaak wel een bewuste keuze dat er voor een bepaalde doelgroep binnen het bedrijf, bij een sportief teamuitje is gekozen. De dag van een teamuitsapje wordt vaak afgesloten met een prijsuitreiking met daarna een BBQ of een lopend buffet.

Teambuilding

Teambuilding houdt vaak wel in dat het wordt georganiseerd vanuit het bedrijf zelf. Dus de PV zal niet snel zelf een teambuilding uitje organiseren. Die is er toch vaker voor de teamuitstapjes en de bedrijfsfeesten of personeelsfeesten. Ook hier wordt, net zoals bij de teambuilding, aanspraak gemaakt op het budget dat ter beschikking is gesteld door het bedrijf of op het potje dat is opgespaard in de loop van het jaar door het personeel.

Het competitie-element in teambuilding heeft vaak toch een iets serieuzere toon dat teamuitstapje en een temuitje. Er worden hierbij in de regel toch vaak direct gekeken naar de plus die het kan opbrengen voor het bedrijf in tegenstelling tot de teamuitjes en teamuitstapjes waarbij het meer om het personeel draait en dat de plus voor het bedrijf op het tweede plan staat maar uiteindelijk ook zeker wordt behaald.

Vaak zijn er bij teambuilding uitjes sprekers aanwezig die in combinatie met bijvoorbeeld de kernwaarden, missie of visie van het bedrijf opdrachten laat uitvoeren. Dit kan zeker in competitieverband. Een bekend sprekersburo is Qualitybookings. Bij dit bedrijf vind je sprekers van ministers tot presentator Art Rooijakkers tot ‘White Sensation’ ondernemer Duncan Stuttenheim. Het kan vaak hierbij gaan om verschillende afdelingen van een bedrijf die samen moeten gaan werken of twee verschillende bedrijven die door een fusie tot elkaar gebracht en nu met elkaar de gezamenlijke identiteit gaan ontdekken.

Gamification

Een opkomende activiteit binnen het brede scala van activiteiten van teambuilding is gamification. Hierbij gebruik je een aantal vaak interactieve spelelementen en games om jou en je collega's te motiveren en met deze ervaring elkaar te verrijken. Een iets meer ontspannen en meer modernere activiteit binnen de teambuilding.

Bedrijfsuitje

Een bedrijfsuitje is het woord waarop veel bedrijven op internet zoeken voor een dagje of avondje weg met het bedrijf.

Er is zelfs een platform dat de naam heeft van bedrijfsuitje.nl en dat alleen al door die naam een hele goede boterham verdient. Al is het niet meer zoals in vroegere jaren dat alleen een goede domeinnaam een garantie is. Maar bij woorden zoals bedrijfsuitje.nl, uitjes.nl en teamuitstapje.nl is het nog steeds wel zo dat er op deze namen direct wordt gezocht zonder dat het als zoekwoord voor bijvoorbeeld een bedrijfsuitje wordt gebruikt.

Maar wat zijn bedrijfsuitjes en wat is het verschil nou met een teambuilding uitje. Bedrijfsuitje is meer de verzamelnaam van alle soorten uitjes die je kan bedenken voor bedrijven. Teamuitjes, dagjesweg en weekendje weg zijn hierbij dus geen concurrenten. Laatstgenoemden richten zich veel meer op de particuliere markt in tegenstelling tot de bedrijfsuitjes en teambuilding waarbij vooral de zakelijke markt de grootste klant en bezoeker is.

Bedrijfsuitjes zijn heel breed. Het is misschien wel de alles omvattende naam van teamuitjes, teamuitstapjes, teambuiliding en city-trips bij elkaar. Het omvat dus een zeer breed scala van niet alleen stadsuitjes zoals Amsterdamseuitjes en Rotterdamseuitjes tot een bedrijfsfeest in een kasteel tot de meest geavanceerde online games maar ook activiteiten zoals de themafeesten, solextours, rondvaarten en escape rooms die je in geheel Nederland kan boeken met je bedrijf. En dan zijn er nog honderden zo niet duizenden verschillende soorten bedrijfsuitjes die je kan boeken voor jouw specifieke groep. Uiteindelijk gaat het er altijd erom dat een groep mensen van een bedrijf of een afdeling met elkaar een leuke dag beleven en de sfeer op kantoor weer een extra boost krijgt waardoor je weer graag net iets meer over hebt voor je collega als die het net niet redt of niet weet.

City-trips

Buitenland

Bij City-trips denk je natuurlijk al snel aan een weekendje weg met je geliefde. Even lekker weg naar Barcelona of Berlijn met z’n tweetjes. Museum bezoeken, wat shoppen, goed hotelletje,

’s-avonds lekker eten en daarna nog een paar danspassen op de clubvloer.

Een trend de laatste 5 jaar in de buitenlandse citytrips is wel dat het niet gek genoeg kan. Hoe verder, hoe beter. Het liefst ook zo extreem mogelijk en zo ver als het kan van de bewoonde wereld. Even weg uit de ratrace zoals die in onze westerse wereld geldt. En om van de ‘back to normal standard’ weer met elkaar op te groeien naar een hecht team. Streken als Lapland, Sahara en de binnenlanden van Brazilië zijn hierbij favoriete bestemmingen.

Nederland

Eigenlijk verschilt dat niet veel van de bedrijfsuitjes, teamuitjes en stadsuitjes zoals die worden aangeboden voor bedrijven en groepen. De uitdaging bij city-trips is meer dat je met een grotere groep bent, dat er vaak al mensen in zo een stad zijn geweest en dat je dus voor iedereen toch een verrassend steden-uitstapje in elkaar draait. Uiteindelijk gaat het er ook hier om dat een specifieke groep mensen met elkaar iets beleven en daardoor dichter naar elkaar toe groeien om zo met elkaar een beter team te vormen en dus dat het bedrijf daar uiteindelijk ook beter van wordt.

Uitjes.nl I Erik van Wilsum