Stedentrips met kinderen: zo pak je het aan!

Wanneer je niet op vakantie gaat, is het ontzettend leuk om in de zomer met je kinderen een mooie stad in eigen land te bezoeken. Denk bijvoorbeeld aan grote steden als Rotterdam, Amsterdam of Utrecht, maar ook Deventer, Delft of Haarlem zijn fantastische steden om te bezoeken. In dit artikel delen we enkele tips voor een leuke stedentrip met kinderen.

Vervoer door de stad

Door grote steden is het handig om jezelf snel en makkelijk te kunnen vervoeren, dat kan met kinderen best een uitdaging zijn. Een bakfiets, bijvoorbeeld een Cangoo bakfiets, kan de ideale manier zijn om jezelf snel en veilig met je kinderen door de stad te vervoeren. Daarnaast kunnen kinderen tot en met 11 jaar gratis meereizen met een volwassene in het OV. De bus, tram of metro zijn dus een voordelige manier om met je kinderen door de stad te reizen en veel kinderen vinden het vaak heel leuk en avontuurlijk om met het OV te reizen.

Leuke uitjes

Het kan best een uitdaging zijn om binnen de stad activiteiten te vinden die zowel voor jou en je eventuele partner, als je kinderen leuk zijn. Eindeloos slenteren en winkeltjes afstruinen vinden kinderen doorgaans niet heel erg leuk en je wilt natuurlijk voorkomen dat ze gaan zeuren. Een rondvaart kunnen kinderen doorgaans erg van genieten, of kijk of je ergens een leuke speurtocht kan vinden waarmee kinderen spelenderwijs de stad kunnen leren kennen. Vaak kun je bij een VVV-kantoor wel dergelijke speurtochten krijgen.

Musea

Als je gek bent op musea heb je geluk, want steeds meer musea zijn ook ontzettend leuk voor kinderen. Vaak staat op de website aangegeven als dat het geval is. Zo zijn zowel het rijksmuseum, als het rijksmuseum van oudheden in Leiden uitgerust met leuke interactieve speurtochten voor kinderen. Of breng eens een bezoekje aan Naturalis of Corpus (ligt wel een stukje buiten de stad) waar je prachtige dingen kunt zien, maar kinderen ook spelenderwijs ontzettend veel kunnen leren over de natuur en het menselijk lichaam. Ook openluchtmusea zijn vaak ontzettend leuk voor kinderen.

Veilig verkeer

Zeker als jullie zelf niet in de stad wonen, is het ontzettend belangrijk dat je je kinderen erop wijst dat het in de stad vaak wat drukker is en het verkeer misschien iets onvoorspelbaarder dan thuis. Misschien zijn jouw kinderen thuis al vrij zelfstandig in het verkeer, in de grote stad is het toch verstandig ze altijd in het oog te houden en ze (afhankelijk van de leeftijd) aan de hand te houden tijdens het oversteken. Maak ze ervan bewust dat je in de stad bijvoorbeeld ook rekening moet houden met trams of bussen, die je thuis misschien wat minder ziet.