Op een scooter door Toscane

De regio Toscane heeft een grote aantrekkingskracht op toeristen die houden van die authentiek Italiaanse cultuur, en verder kijken dan een pizza eten of shoppen naar een leuk jurkje of paar schoenen. Het is met name de agricultuur-toerist ofwel ‘agriturismo’ die populair is in deze regio’s. Met 120 natuurreservaten kun je hier optimaal genieten van de natuur. Toscane wordt niet voor niets gezien als het mooiste deel van Italië. Om van al deze pracht te genieten wil je niet opgesloten zitten in een Fiat 500, maar reis je op een scooter. En dan gaat er niets boven een echte Vespa scooter, waar je trouwens ook in het druilerige Nederland een zonnig gevoel van zult krijgen! Hier zijn vier tips om met de scooter door Toscane te reizen.

Op een scooter door Toscane

Rijd de Toscaanse cirkel

Als je de mooiste delen van deze regio wilt bezoeken, dan kun je in een cirkel met de klok mee rijden van Firenze naar Arezzo, Siena, Grosseto, Livorno, Pisa en Luca. Als je liever een wat kortere route neemt dan kun je met alleen Firenze, Siena en Pisa al een heel eind komen. Neem bij Pisa dan ook zeker de kuststreek mee, wat er weer heel anders uitziet dan verderop in het binnenland.

Rijd de Toscaanse cirkel

Neem de wijnroute

De Toscaanse wijnen zijn heerlijk om te drinken, je zult ook genieten als je de druiven aan de takken ziet hangen. Brunello di Montalcino, Chianti en Vino Nobile di Montepulciano komen allemaal uit Toscane, met name de wijnen uit Bolgheri worden wereldwijd geroemd om hun uitzonderlijke kwaliteit. Niet teveel slikken bij het proeven, anders kun je niet verder rijden op je Vespa scooter!

Neem de wijnroute

Omhoog en omlaag

Als je wilt oefenen of je eigenlijk wel tegen hoogteverschillen bestand bent, dan kun je in Zuid-Limburg alvast oefenen op je scooter. Want in Toscana zul je via de Giro Classico of Chianti route veel heuvels tegenkomen waar je prachtig uitzicht op de streek zult ervaren. Stop regelmatig bij de pittoreske dorpjes die je op de route tegenkomt en snuif de lokale cultuur op. Dit geldt trouwens ook voor je proefrit in Zuid-Limburg.

Omhoog en omlaag

Neem de Vespa Trip

Wist je dat er een heuse Vespa Trip bestaat in Toscane? Je komt dan langs highlights als Florence, Lucca, Montefegatesi, San Gimignano, Siena en Vinci. Je weet wel, van de beroemde Leonardo die niet in de Titanic zat en ook geen Ninja Turtle is!

Neem de Vespa Trip

Welke scooter kopen (ook voor thuis)?

Voor een nieuwe scooter kun je een kijkje nemen bij de Vespa modellen 2021, overigens zijn er ook ‘oudere’ opties uit een lang vervlogen 2020. Een voordeel van een bestaand model kan een (tijdelijke) korting zijn, let er wel op dat het goedkope Euro5 Vespa scooters betreft. Want sinds 2020 is Euro5 de standaard, daarvoor was het nog Euro4. Dit betekent minder uitstoot en minder belasting op het milieu.

Je mag overigens met een Euro4 scooter nog overal rijden, maar als je toch een nieuwe scooter zult kopen, dan spreekt het voor zich om voor de nieuwe standaard te kiezen. In 2020 kwam Vespa met de 946 Christian Dior, waarmee ze twee iconische fashion merken samenvoegen. Want Vespa is natuurlijk ook een trendy merk dat gezien mag worden. Verder is er nog de Primavera, die in 1968 voor het eerst uitkwam en tegenwoordig in een vernieuwde versie te koop is. Voor een rit door Toscane is de Touring editie perfect, eventueel in 125cc of 150cc uitvoering

Welke scooter kopen (ook voor thuis)?

Hoe snel moet de scooter rijden?

Als je vooral in Nederland of omstreken zult rijden, dan kun je heel goed vooruit met een 50cc of zelfs 25cc exemplaar. Die kun je eventueel opvoeren, zelfs met een op afstand bedienbare schakelaar zodat je op een rollenbank niet gepakt wordt. Ja, opvoersets zijn helemaal legaal, met de kanttekening dat je er in Nederland officieel niet mee mag rijden. In Toscane kun je wel lekker vaart maken natuurlijk. Een andere optie is een Vespa scooter met 125cc of 150cc motorblok. Deze modellen vallen onder de lichte motorfietsen, waar je een speciaal rijbewijs voor moet halen. Dan kun je in Italië natuurlijk flink doorrijden, als mis je dan misschien wel enkele pareltjes in Toscane.

Hoe snel moet de scooter rijden?

Altijd Italiƫ, heel dichtbij

Het is niet voor iedereen weggelegd om in Italië te gaan wonen. Zelfs als het mogelijk is zul je als toerist toch op een heel andere wijze het land beleven als een bewoner. Toch kun je ook in Nederland een beetje die Toscaanse warmte ervaren door op een Vespa scooter van A(msterdam) naar (Z)eewolde te rijden. Zo rijd je in stijl naar je werk, naar school of je gaat in het weekend de pareltjes in eigen land ontdekken. Voor goedkope Euro5 Vespa scooters kun je online de beste deals vinden, daar hoef je niet voor naar Italië te reizen.

Altijd Italië, heel dichtbij