Kerst tijdens corona vieren, hoe doe je dat?

Helaas gooit corona dit jaar roet in het eten en zal ons kerstdiner anders dan gewend zijn. Gelukkig leven we in een tijd waarin technologie niet meer weg te denken is uit ons dagelijks leven en dit biedt genoeg mogelijkheden tijdens kerstmis. Ondanks dat we onze familie en vrienden misschien niet fysiek kunnen zien, maken we er met zijn allen toch het beste van. Dat is waar het dan ook om draait met kerst. Er zijn tegenwoordig verschillende manieren om te videobellen. In deze blog lees je meer over de verschillende opties wat betreft videobellen. Maar eerst nog een paar tips om je online kerstdiner nog gezelliger te maken!

Kerstdiner op 1,5 meter

Kerst met elkaar vieren is mogelijk. Als we natuurlijk de 1,5 meter aanhouden en daarbij mogen we maar 3 mensen uitnodigen bij ons thuis. Zorg er dus goed voor dat jullie op 1,5 meter zitten. Verleng de tafel waardoor jullie verder uit elkaar kunnen zitten en met de juiste maatregelen hoeven jullie je geen zorgen te maken! 

Kerstdiner op afstand, maar toch samen

Wat ten eerste erg leuk is om te doen, maar ook zeker een uitdaging qua tijd, is om allemaal hetzelfde recept klaar te maken. Hierbij moet je er natuurlijk wel voor zorgen dat je allemaal rond dezelfde tijd klaar bent, want anders wordt het eten koud. Je kan ook de verschillende gangen verdelen onder je familie of vrienden. De één bedenkt het voorgerecht, de ander het hoofdgerecht en weer een ander het nagerecht. Zo eet je misschien ook iets wat je zelf niet zo snel zou eten, maar wat wel erg lekker kan zijn. Op deze manier ben je toch een beetje bij elkaar, omdat je allemaal dezelfde gerechten eet. Maar wil je elkaar toch wel zien tijdens het diner? Kies er dan voor om samen te videobellen! 

Videobellen tijdens Kerstmis

Videobellen is leuk, maar doe je dit via je telefoon dan is het beeldscherm een beetje klein. Het beste is daarom om te videobellen via de laptop of een ander groot beeldscherm. Je kan zelfs nog je laptop verbinden met de tv en dan zie je elkaar helemaal op ware grootte. Wij hebben de verschillende manieren voor jou uitgezocht. 

Zoom

We beginnen met het Amerikaanse videobel-programma Zoom, waarbij je met 100 mensen tegelijk kan bellen. Zoom is een gratis programma, maar daar komt wel het eerste nadeel bij kijken. Bij de gratis versie kun je namelijk maar 40 minuten met elkaar bellen en daarna wordt de meeting afgekapt. Dit is natuurlijk niet erg handig tijdens een kerstdiner. Zoom werkt wel goed op de telefoon en ook kan je makkelijk bestanden met elkaar delen. Het programma is niet ingewikkeld en daarom fijn om te gebruiken. Het grote nadeel in dit geval is dat je bij de gratis versie maar 40 minuten kan videobellen. Maar voor ieder nadeel is een oplossing. Je kan na deze 40 minuten gewoon weer een nieuwe Zoom-meeting opstarten en dan kunnen jullie weer gezellig verder met jullie online kerstdiner! Neem snel een kijkje op de Zoom-website om te bekijken of dit het perfecte programma voor jullie is! 

Skype

Dit programma is al langere tijd populair en ook in deze coronatijden niet weg te denken. Skype is een gratis programma wat je eerst op je computer moet downloaden voordat het gebruikt kan worden. Dit is echter niet moeilijk en je hebt Skype dan ook zo geïnstalleerd op de pc. In een Skype-meeting kan je met 50 mensen tegelijk videobellen, dat is vast wel genoeg, of heb jij echt een mega familie?  Kijk snel of Skype het juiste programma voor jullie online kerstdiner is. 

Microsoft Teams

Micorsoft Teams is ook een gratis te downloaden programma, omdat het onderdeel is van Office 365. In Teams kun je met 250 mensen tegelijk videobellen. Teams is makkelijk te gebruiken en ook het delen van bestanden gaat goed. Van tevoren maakt iemand de call aan en stuurt hiermee een linkje naar de andere. Zo kan iedereen de call in zijn/haar agenda zetten, dat is handig! Is Microsoft Teams jullie programma voor kerst, bekijk snel hun website

FaceTime of WhatsApp videobellen

De welbekende FaceTime of WhatsApp videocall, dit kan gewoon met de mobiele telefoon! Als je een kleine familie hebt, is de WhatsApp videocall top want je kan hier met vier mensen tegelijk van het programma gebruik maken. Met FaceTime kan je met 32 mensen tegelijk in de call toevoegen, hou er wel rekening mee: iedereen moet in het bezit zijn van een Apple-apparaat. Hebben jullie allemaal een Apple-apparaat, kies dan voor FaceTime, anders moeten jullie de functie van WhatsApp gebruiken. 

Google Hang outs

Dit is een gratis te downloaden app en gebruik je met je Google-account. Je kan hier met 10 mensen tegelijk videobellen! Ook een goede oplossing om een online kerstdiner te organiseren. Het is een makkelijk programma met weinig extra functies waardoor de focus echt op het videobellen ligt. Is dit het ideale programma voor jullie kerstdiner, bekijk het hier.  

Jitsi Meet

Jitsi Meet is een videobel-programma die nog niet erg bekend is onder de meeste mensen. Het is een gratis te gebruiken programma en je hebt geen account nodig. Het aantal deelnemers en de tijd is onbeperkt, hoe lief is dat van ze! Op de website van Jitsi kan je een ‘cal’ aanmaken en krijg je een link. Deze kan je doorsturen naar je familie of vrienden en zo zit je allemaal in dezelfde call. 

Afsluiter van het online kerstdiner

Na het kerstdiner kan een gezelschapsspel natuurlijk niet ontbreken. Van tevoren kan je een terugblikquiz, bingo of pub- of familiequiz in elkaar zetten, maar er zijn ook genoeg online bordspellen te vinden. Dit is een leuke afsluiter van het kerstdiner en prima te doen met videobellen. Naast spelletjes spelen, is gezamenlijk een kerstfilm kijken ook altijd populair. Kies een film uit en zet hem allemaal tegelijkertijd aan. Ondertussen kan er geborreld worden en de kerstavond is helemaal compleet! 

Doen jullie met de familie of vriendengroep altijd aan kerstcadeaus? Gelukkig kan dat online ook. Van tevoren geef je de cadeaus af bij je familieleden of vrienden of je stuurt het op via de post. Pak de cadeaus mooi in (doe mee met onze win-actie om een inpakworkshop of gratis inpakpakketten te winnen!) en vergeet niet de naam op te schrijven en de uitpakparty kan beginnen. Dit kan perfect tijdens het kerstdiner of onder het genot van een borrel. Lootjes trekken is ook erg leuk om te doen tijdens de kerst, een handige tip om digitaal lootje te trekken is om dit via LootjesTrekken.nl te doen. Hier kan je ook een verlanglijstje maken, zodat je precies weet wat iedereen wilt hebben! Je kan ervoor kiezen om alleen een cadeau te kopen of je maakt er ook nog een gedicht bij. Lekker rijmen tijdens je gedicht? Deze website helpt je daarbij!    

Met deze tips kan het online kerstdiner georganiseerd worden. Dit jaar wel even anders dan andere jaren, maar dat is toch ook wel weer leuk! 

Heel veel kerstplezier.