Lente knutsels

De Lente is weer van start gegaan, dus het weer wordt weer zachter, warmer en de zon komt weer wat vaker om de hoek kijken. Als je aan de lente denkt dan denk je al snel aan de zon, mooie planten en bloemen en jonge diertjes. Om deze sfeer ook in je huis te halen moet je wel een beetje creatief zijn. In deze blog komen de leukste lente knutsels voor de kids, lente decoraties en het moestuintje aanbod. Haal de lente in huis met de leukste en kleurrijkste knutsels en decoratie!

Lente knutsels

Knutselen met de kinderen

Het voordeel van de lente is dat je lekker naar buiten kan met de kinderen. Zo kan je de kinderen leuke dingen laten maken met takken, blaadjes, dennenappels, stenen, schelpen en andere natuurlijke materialen. Zo kun je bijvoorbeeld schelpen gaan pimpen met stiften, zodat deze er kleurrijk uitzien of maak er een vlinder van. Je kunt de kinderen ook een vogelhuisje laten maken van een melk of vlapak. Je hebt hier dus alleen een melk of vlapak voor nodig en dan kunnen de kinderen deze helemaal versieren zoals zij dat willen. Kijk voor meer leuke knutsel ideeën op dit uitje.

Knutselen met de kinderen

Lente decoratie voor thuis

Haal de lente in huis door middel van leuke decoratie. Dit kan je al snel doen door mooie bloemen in huis te plaatsen. Hier haal je de lente echt mee in huis, vooral als je kiest voor tulpen, hyacinten, krokussen of narcissen. Pasen is net achter de rug, dus vaak heb je dan nog wel ergens de paastaken liggen. Een super leuk idee is om deze te versieren met lente decoratie, zoals bloemetjes, pomponnetjes of leuke lichtjes. Wanneer je wat meer naar de zomer gaat kan je kiezen voor bijvoorbeeld flamingo’s of ananasjes. Zo kan je de paastakken eigenlijk het hele jaar laten staan, maar verander je alleen de decoratie erin.

Wat veel mensen doen is hun textiel veranderen wanneer het weer voorjaar wordt. Dus wat lichtere kleuren dan in de winter. Neem bijvoorbeeld andere theedoeken, plaids, kleden en kussentjes. Kies voor kleurrijke varianten, dit zorgt voor een vrolijk effect in huis. Als je aan de lente denkt, dan denk je vaak aan pastel kleuren. Om te voorkomen dat het qua kleur eentonig wordt, kan je ervoor kiezen om telkens een ander patroontje te nemen.

Nu alles weer mooi gekleurd is, kan je zelf creatief aan de slag. Wat dacht je van een DIY voorjaarskrans. Deze kan je op de deur plaatsen of gewoon op tafel leggen. Je kunt je helemaal creatief uiten in deze krans en natuurlijk helemaal aanpassen zoals jij dat wilt. Je kunt hier verschillende materialen voor gebruiken, bijvoorbeeld echte planten en bloemen, maar kunst kan natuurlijk ook. Om de krans wat kleur te geven kan je er gekleurde veertjes aan toevoegen, eieren of natuurlijk bloemen. Leuke bloemen die je eraan toe kan voegen, zijn bijvoorbeeld hortensia’s of rozen.

Hetgeen dat tegenwoordig helemaaaal in is, dat zijn droogbloemen. Deze kan je ook helemaal zelf maken en dus aanpassen naar jouw wensen. Hieronder staat per stap beschreven hoe jij jouw eigen droogboeket kunt creëren.

Maak je eigen droogbloemen- boeket in 5 stappen:

1. Verzamel al je bloemen die je wil drogen. Over het algemeen kan je alle kleuren bloemen gebruiken. Denk er wel aan dat witte bloemen sneller verkleuren.

2. Verwijder te grote groene bladeren net onder de bloem. Deze kunnen er voor zorgen dat de steel later breekt en dat willen we niet!  

3. Maak groepjes van wat kleinere bloemen en bind bij elkaar met een elastiekje. Grotere bloemen kun je apart houden.

4. Hang de bloemen ondersteboven aan een waslijn in een donkere, droge en niet al te koude ruimte. Ventilatie is belangrijk!

5. Laat de bloemen ongeveer twee à drie weken drogen. Voel voorzichtig aan de bloemen. Als ze knisperen kunnen ze in een vaas worden gezet!

Et voilà! Je hebt nu je eigen droogbloemen- boeket gemaakt! Tip: wil je je boeket langer laten meegaan? Spuit ze in met haarlak.

Jouw huis is nu helemaal leuk aangekleed voor het voorjaar!

Lente decoratie voor thuis

Moestuintje planten

Wanneer de lente begint is dat het perfecte moment om weer in je moestuin aan de slag te gaan. Dit betekent weer lekker verse groente kweken en kruiden planten. Let er wel op dat de tuingrond niet te vochtig is. In Nederland wil het weer nog wel eens verschillen, dus let daar goed op. Beschik je niet over de ruimte om je eigen moestuin te maken? Knutsel dan je eigen moestuin plantenbakje. Dit is super makkelijk en je hebt er alleen een lege fles voor nodig.

Wanneer je moestuin of bakjes klaar zijn voor gebruik is de vraag: wat kan je het beste platen in het voorjaar? Als eerste, maakt het voor het resultaat niet uit of je kiest voor zaden of jonge plantjes in je moestuin, alleen heb je bij jonge plantjes eerder resultaat. De exacte aanplantmaanden zijn vaak te vinden op de etiketten van de plantjes. Geschikte groente en kruiden die je kunt zaaien in april zijn bietjes, broccoli, maïs, ijsbergsla en aardappels.

U ziet het: er zijn genoeg groenten van eigen bodem die al in het vroege voorjaar gezaaid en in de late lente geoogst en opgepeuzeld kunnen worden. Zelf groenten verbouwen scheelt niet alleen geld, vers voedsel van eigen bodem is doorgaans ook nog het lekkerst.

Moestuintje planten