Comfort zone
Je kent de uitspraak ‘kom uit je comfortzone’ wel. Dit is een bekende term en met comfortzone wordt het ‘bekende terrein’ bedoeld. Mensen vinden het vaak moeilijk om hieruit te stappen. Toch zul je zo nu en dan toch echt die barrière moeten doorbreken om verder te komen. Het is eigenlijk niets anders dan een psychologisch beschermingsmechanisme tegen verandering. Mensen zijn zou gehecht aan vertrouwen dat ze altijd hetzelfde doen. Waarom is het belangrijk toch uit deze comfortzone te stappen. Dat wordt beschreven in deze blog.
Waarom eruit stappen
Het is goed om zo nu en dan uit je comfortzone te stappen. Je komt nieuwe dingen tegen en je leert ervan. Als je namelijk altijd blijft doen wat je al deed stagneren je creativiteit en je intelligentie. Als jij in een nieuwe situatie komt, dan gaan je hersenen nog harder werken en slaat dit proces op.
Neem een simpel voorbeeld, je route naar je school of werk. Je loopt iedere dag dezelfde route, maar neem eens een ander pad en je komt nieuwe dingen tegen. Zo is het ook in het leven wanneer jij iedere dag hetzelfde doet wordt het saai, maar als jij durft te veranderen zul je meer genieten van het leven genieten.
Vaak durven mensen niet uit de comfortzone te stappen omdat ze bang zijn voor de gevolgen. Stel jezelf de vraag: moet ik dit doen om verder te komen? Als het antwoord ‘Ja’ is, ga ervoor. Het is belangrijk dat je weet wat er nodig is om je doel te behalen.
Wat is er nodig
In het begin dien je dus doelen te stellen, wat wil je bereiken en waarom. Daarna ga je kijken wat ervoor nodig is om daar te komen. Vaak moet je er veel voor opgeven en dus ook uit je comfortzone stappen. Dit is vergelijkbaar met hoe het leven van een topsporter eruitziet.
Stel dat jij je droombaan krijgt aangeboden, alleen je moet hiervoor wel naar Australië verhuizen. Dan moet je je dus gaan afvragen in hoeverre dat het waard is om je huis in Nederland achter te laten en je koffers te pakken. Je gaat dus een afweging maken van wat er belangrijk is en wat minder. Je wilt per slot van rekening niet achteraf spijt krijgen dat je het niet hebt gedaan. Je zult dus echt uit je comfortzone moeten treden. Je gaat dus naar een situatie waar je je niet zeker voelt en dat is een rare ervaring.
Inspiratie comfort zone
Stel dat je een student bent en je hebt een tussenjaar. Heel veel mensen twijfelen dan om een reis te maken. Heel vaak wordt er uiteindelijk voor gekozen om dit niet te doen, puur om het feit dat je je comfortzone verlaat. Maar wat nou als je kijkt naar de voordelen van zo’n reis? Je leert nieuwe culturen kennen, je leert jezelf beter kennen, misschien leer je nog wel een taal. Kortom je komt allemaal nieuwe dingen tegen waar je ontzettend veel van leert.
Niet alleen studenten hebben te maken met zulke comfortzone problemen. Volwassenen hebben dit ook vaak. Neem bijvoorbeeld werk, mensen krijgen wel eens een nieuwe functie aangeboden die beter betaald. Vaak zijn mensen dan bang om die aan te nemen omdat ze langere dagen moeten werken of bang zijn dat ze het niet aan kunnen. Maar deze situatie van uit je comfortzone komen draait er juist om dat je ervan leert. Er wordt te vaak de nadruk gelegd op de nadelen en de negatieve kanten van zo’n dilemma. Maak de juiste afweging.
3 tips om uit je comfortzone te stappen:
- Je hoeft niet meteen in het diepe te springen
- Praat over je ideeen met aderen.
- Zet je perfectionisme opzij.
Lees hier meer tips.