Een kerststal mag niet ontbreken tijdens kerstmis!

Het is weer bijna kerstmis en iedereen is weer druk bezig om het huis gezellig te maken door het te versieren. Een prachtige kerstversiering die zeker niet mag ontbreken is een kerststal. Het ontstaan van de kerststal is een mooi geschiedenis verhaal. De kerststal heeft zijn oorsprong gevonden bij Franciscus van Assisië in Italië, die in 1223 een levende kerststal liet maken. Een kersstal is een voorstelling van de geboorte van Jezus. Volgens de traditie werd Jezus in een stal, in een voerbak, geboren. Naast Jezus, Maria en Jozef zijn er ook nog andere figuren aanwezig namelijk dieren en herders. Vaak is er een os en een ezel aanwezig en herders met een aantal schapen. De drie wijzen uit het oosten, die soms op hun kamelen komen, kunnen ook niet ontbreken in een traditionele kerststal.  

Hoe leuk is het om een eigen kerststal te maken. En je hoeft de spullen echt niet allemaal te kopen. Nu we allemaal toch in quarantaine zitten min of meer kunnen we net zo goed even gaan knutselen. Alleen een kerstboom in de woonkamer is natuurlijk niet feestelijk genoeg. Met een beetje hulp aan inspiratie kun jij jouw huis om toveren tot een waar kerstfeest. Ook de dieren mogen deze winter niet vergeten worden. In deze blog maken wij zelfs een mooie kerststal speciaal voor dieren! 

Duurzaam knutselen

Je kunt natuurlijk een kerststal kopen bij de plaatselijke winkel. Zelf lekker aan de slag met takken en spijkers kan ook. In dit filmpje kun je zien hoe je van voorwerpen uit het bos een kersstal kunt maken. Er wordt stap voor stap uitgelegd hoe het moet. Je kunt hem daarna zelf aankleden.

Een vrolijk kerstfeest voor de dieren!

Bij kerst denken we allemaal aan lekker eten en samen komen. Nu is het lastig om dit jaar met z’n allen bij elkaar te komen. Het lekkere eten zal echter wel lukken waarschijnlijk. Maar voor dieren is het vaak moeilijk om aan eten te komen tijdens deze koude winter maanden. Eigenlijk hebben alle dieren hier wel last van en soms moet je ze een handje helpen. Dus dat is precies wat wij gaan doen! We beginnen met de lieve vogels, die verdienen toch ook een vol buikie tijdens kerstmis.

Vogelhuisje maken

Dieren hebben het tijdens deze koude maanden zwaar te verduren. Daarom is het leuk om s ’winters bijvoorbeeld een vogelhuisje in de tuin te hangen. Vogels verbruiken in deze periode een heleboel energie, alleen zo blijven ze in leven. Om aan te sterken is een lekker hapje voor deze dieren zeker welkom. Wanneer je een vogelhuisje in de tuin hangt met voedsel kunnen ze daar genieten van wat eten. Hier leggen we stap voor stap uit hoe je zo’n huisje kunt maken. 

Het eerste is het bepalen wat voor soort vogel jij graag in je tuin hebt. Daarom is het belangrijk dat je de opening van het huisje afstelt op de juiste vogel. Hier een toelichting van vogelsoorten en opening van het huisje: 

-       25 – 28 mm: kleine mezen, zoals de pimpelmees en zwarte mees
-       32 – 35 mm: koolmees, kuifmees, boomklever, bonte vliegenvanger, huismus, ringmus en gekraagde roodstaart
-       45 mm: spreeuw en grote bonte specht. 

Vogels hebben het tijdens deze koude maanden zwaar te verduren. Daarom is het leuk om s ’winters bijvoorbeeld een vogelhuisje in de tuin te hangen. Vogels verbruiken in deze periode een heleboel energie, alleen zo blijven ze in leven. Om aan te sterken is een lekker hapje voor deze dieren zeker welkom. Wanneer je een vogelhuisje in de tuin hangt met voedsel kunnen ze daar genieten van wat eten. Hier leggen we stap voor stap uit hoe je zo’n huisje kunt maken.  
 
Het eerste is het bepalen wat voor soort vogel jij graag in je tuin hebt. Daarom is het belangrijk dat je de opening van het huisje afstelt op de juiste vogel. Hier een toelichting van vogelsoorten en opening van het huisje:  
 
-       25 – 28 mm: kleine mezen, zoals de pimpelmees en zwarte mees 
-       32 – 35 mm: koolmees, kuifmees, boomklever, bonte vliegenvanger, huismus, ringmus en gekraagde roodstaart 
-       45 mm: spreeuw en grote bonte specht.  
 
Hier vind je hoe je een vogelhuisje bouwt, je kunt hem natuurlijk zo groot maken als je zelf wilt. Je kunt hem ook leuk versieren en in kerstsfeer brengen nadat je hem hebt gemaakt. Zo kunnen alle vogeltjes ook een gezellig kerstdiner in de tuin vieren en van elkaars gezelschap genieten. 

Jouw huisdieren verwennen

De meeste mensen hebben een hond of kat als huisdier in Nederland. Er zijn een aan leuke manieren om bijvoorbeeld je hond of kat ook van de kerst te laten genieten. Dat kan heel eenvoudig door een kerstmand te kopen voor het huisdier. Hier vindt je diverse kerstspullen voor jouw huisdier. Als jouw honden een mooi hok in de tuin hebben, kan je deze natuurlijk helemaal oppimpen in kerstsferen. En vergeet je niet wat lekkers onder de boom te leggen voor jouw lieve viervoeters? Juist met kerstmis moeten wij denken aan iedereen, dus ook aan onze fijne huisdieren die iedere dag zo vrolijk staan te kwispelen, knorren of springen als wij thuiskomen!  

Het Uitjes-team wil jou en alle dieren alvast fijne feestdagen wensen!