Do It Yourself - Kerstmondkapje

Mondkapjes waren voor de corona-crisis alleen iets wat werd gebruikt in het ziekenhuis of bij de tandarts. Dat we ineens zelf allemaal met een mondkapje moesten gaan lopen, was in het begin best even wennen. Inmiddels zijn we bijna een jaar verder en is een mondkapje niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Als je de deur uit gaat moet je niet alleen denken aan je telefoon en sleutels, maar ook aan een mondkapje. In de supermarkten valt het nu juist op als je er géén draagt. Eerst waren mondkapjes gewoon saaie blauwe of witte lapjes stof. Maar de mondkapjes-industrie schoot als paddenstoelen uit de grond en opeens waren daar mondkapjes in alle kleuren van de regenboog, met gekke printjes en versieringen.

Vanaf 1 december zijn de mondkapjes verplicht geworden in openbare ruimtes en moeten we er dus altijd een op zak hebben. Wat is nou leuker om in deze tijd een eigen gemaakt kerstmondkapje te dragen en helemaal in de kerstsfeer te komen. In deze blog laten we je precies zien hoe je dit kunt doen. Dus zet de kerstmuziek aan en haal je stof, schaar en glitters maar vast tevoorschijn!

Do It Yourself - Kerstmondkapje

Benodigdheden voor een mondkapje

  •        Een stuk (gekleurd) textiel (T-shirt, sok, zakdoek etc.)
  •        Elastiek
  •        Schaar
  •        Naaimachine of naald een draad
  •        Versiering naar keuze (glitters, lint, wol, stiften etc.)
  •        Lijm om versiering vast te maken
  •        Naald en draad
Zoek van tevoren al wat inspiratie op en bedenk wat voor mondkapje je wilt maken. Denk ook aan kleuren, glitters, lint, kleine poppetjes, stiften en andere decoratie. Denk er wel aan dat je mondkapje gewassen moet worden en dat de versiering daar tegen moet kunnen of je moet je mondkapje voorzichtig wassen/weken, maar natuurlijk wel volgens de richtlijnen.

Benodigdheden voor een mondkapje

Stappenplan

Stap 1
Was voordat je begint het stuk textiel op 60 graden. 

Stap 2
Knip twee stukken uit het textiel van 20 cm bij 27 cm. Het is handig om van tevoren even te kijken of dit past of dat het misschien te groot of te klein is. Let op: de lange zijde slaat nog 0,5 cm om en de korte zijde 1,5 cm. Ook knip je twee stukken elastiek van 18 cm. Bedenk van tevoren welke kleuren je wil gebruiken voor zowel het textiel als het elastiek. Dit kun je in allerlei verschillende kleuren kopen of misschien heb je het al wel in huis. 

Stap 3
Leg de stukken textiel nu op elkaar en vouw de lange zijde 0,5 cm om en naai dit vast. Ditzelfde doen we met de korte zijde, maar deze vouw je 1,5 cm naar binnen. Ook deze naai je vast. 

Stap 4
Trek de elastieken door de korte kant en maak hier eventueel een knoop in. Zo kun je kijken of dat het mondkapje goed op je gezicht zit of dat je het elastiek nog wat moet bijstellen. De knoop werk je vervolgens weg in de zoom en dan is het tijd om het elastiek vast te naaien.   

Stap 5
Nu kan het leuke werk beginnen! Pak de versiering erbij aan ga lekker aan de slag. Je kan een kerstman, kerstboom, rendier, kerstballen op je mondkapje maken of iets anders leuks. Voor de kerstboom kan je groen lint gebruiken en van de glitters maak je de lichtjes of de kerstballen. Je kan ook een ander stuk stoffen pakken en de vorm van een kerstboom uitknippen. Met naald en draad kun je hem op je mondkapje bevestigen. Vervolgens kan je de kerstboom ‘versieren’ met glitters, parels of iets anders. 

Wil je alleen kerstballen op je mondkapje, dan kan je van een stuk stof cirkels knippen of je gebruikt glitters. Met het lint kun je ze als het ware aan de bovenkant van je mondkapje ‘ophangen’. Je maakt het lintje vanaf de bovenkant vast en zo hangt je kerstbal aan je mondkapje. Je kan met touw of andere versiering je kerstballen ook nog pimpen. Verschillende kleuren zijn natuurlijk extra gezellig. 

Je kan ook een leuke tekst op je mondkapje schrijven met een stift of met lijm en glitters. Hierbij is het wel belangrijk dat het wasmachine-bestendig is. Op internet vind je genoeg kerst quotes of andere teksten. Een mooie kerstboodschap is erg leuk voor degene die jou tegenkomen. 

Met naald en draad en verschillende kleuren wol kan je ook leuke kerstdecoratie op je mondkapje maken. Zoek een voorbeeld op internet en probeer dit na te maken op je mondkapje. Zorg er wel voor dat je aan de binnenkant van je mondkapje geen last krijgt van de wol en dat het niet fijn zit. Daarom kan het handiger zijn om eerst op één stuk textiel te naaien en daarna pas de twee stukken aan elkaar te maken. Zo kun je de kerstman op je mondkapje naaien of een rendier. 

Er zijn natuurlijk nog veel meer leuke ideeën voor je mondkapje. Je kan het zo gek maken als je wilt en je creativiteit lekker laten gaan. Het is een leuke bezigheid en je loopt er ook nog eens heel gezellig bij!

Heel veel kerstknutselplezier!

Stappenplan