Kerst spelletjes voor iedereen!

Kerstmis is van oudsher een belangrijk midwinterfeest. Het is een Christelijke feestdag dat inmiddels door heel Nederland wordt gevierd. Op Kerstmis vieren we gezamenlijk de geboorte van Jezus. Hedendaags is Kerst het ideale moment om gezellig met familie te zijn. Om lekker de buikjes bolletje rond te eten en te genieten van elkaars gezelschap. Niets is toch fijner dan met familie zijn? 

Tijdens kerstavond met de familie mag een hilarisch familiespel niet ontbreken. Wanneer jullie met ze alle gezellig bij elkaar zitten, borrel erbij en the game is on! Er zijn veel leuke spellen te koop maar je kan natuurlijk ook altijd je eigen creativiteit raad plegen. Ben je op zoek naar een echt familie kerstspel, leuke kerstspellen speciaal voor kinderen of juist naar drankspellen voor de echte zuipschuiten! In deze blog geven wij je tips over de leukste, gezelligste en uitdagende spellen die jullie tijdens kerst kunnen gaan spelen.

Kerst spelletjes voor iedereen!

Kerst spelletjes voor de hele familie

We trappen af met de leukste kerst spellen voor de hele familie. Pak de knutselspullen maar uit de kast want we beginnen spellen die je zelfs kan maken. Geen creatieveling? Dat is ook helemaal niet erg, want we sommen ook de leukste bordspellen omtrent kerst, die kan je gewoon online bestellen of kopen in de winkel!

30seconds Kerst-editie
30seconds is een erg populair spel en leuk om te spelen met de hele familie. In teams ga je de strijd met elkaar aan om binnen 30 seconde zoveel mogelijk begrippen te raden. Er zijn drie varianten van 30seconds; de pijlsnelle editie, de junior-editie en de everyday life-editie. Maar gek genoeg, is er nog geen 30 seconds kerst-editie. Dus pak de knutselspullen er maar bij, want deze is zeer gemakkelijk om zelf te maken.

Wat heb je nodig?
30 Post-its of een andere vorm van kaartjes, pen of potlood, een 30seconds spel.
Geen 30seconds spel? Dan heb je ook nog nodig: puntenteller of speelbord (stuk karton, papier, stiften), pionnen, dobbelsteen die alleen de cijfers 0,1 en 2 bevat, zandloper van 30 seconde.

Het gemakkelijkste is om een 30seconds spel dat je in de kast heb liggen te gebruiken als speelbord. Deze kan je natuurlijk wel zelf namaken en deze volledig in de kerstsfeer brengen. 30seconds kan ook makkelijk zonder speelbord worden gespeeld. Dan houden jullie gewoon de punten bij, wie als eerste bij de 30 punten is, wint!

Om de kerst-editie te maken moet je op zoek gaan naar heel veel woorden omtrent kerst. Op ieder speelkaartje komen 5 begrippen te staan, deze moeten natuurlijk allemaal iets met kerst te maken hebben, maar denk niet te moeilijk! Schoonmoeder, is bijvoorbeeld ook al een leuk woord voor op de kaartjes, die kom je tenslotte alleen maar verplicht tegen tijdens kerst! Maar denk ook aan artiesten die bekend zijn geworden met een kerstliedje of schrijf kerst-hits op de kaartjes. Laat je creativiteit de vrije loop en beleef een hilarisch maar uitdagende 30seconds strijd onder de familie! 

30seconds kopen

Kerst spelletjes voor de hele familie

Hét Kerstmis-Dobbelspel

Dit is hét kerstmis spel dat wij altijd spelen tijdens kerst. Het is gemakkelijk te spelen voor alle leeftijden, liefdevol en vaak hilarisch! Een spel dat echt niet kan ontbreken tijdens één van de kerstdagen. Het spel heeft wel enige voorbereiding nodig want er moeten cadeautjes door iedereen worden gekocht en de speelkaarten moeten worden gemaakt.

Bij dit spel koopt iedereen 5 cadeautjes van 10 euro (een ander bedrag, en aantal cadeautjes kan natuurlijk ook). De hele familie koopt deze cadeautjes afzonderlijk van elkaar zodat niemand weet wat er precies gekocht is. Iedereen pakt de cadeautjes mooi in en legt ze onder de kerstboom op het moment van bij elkaar komen.

Van tevoren moeten er 6 verschillende kaartjes worden gemaakt, met de volgende teksten:
1. Je mag een cadeau naar keuze (van de hele tafel) uitkiezen en houden
2. Je mag een cadeau houden
3. Geef een cadeau aan weg aan een willekeurig iemand, deze persoon mag het cadeau houden
4. Geef een cadeau weg aan iemand, deze persoon mag het cadeau voor zich neerzetten
5. Schuif allemaal 1 plaats naar links/ rechts (afwisselen met 2,3,4 plekken)
6. Jij bent een echt familie mens, schenk voor iedereen van de familie iets te drinken in!

Uiteindelijk maak je rond de 20 kaartjes. Wissel de verschillende teksten af, het leukste is wel dat er meerdere kaartjes in het spel zitten waarmee iemand een cadeau mag houden. Als de kaartjes op zijn, schud je deze weer en kan je ze weer opnieuw gebruiken totdat de cadeautjes op zijn.

Hoe speel je het spel:
Je hebt een dobbelsteen nodig en het doel is om 7 gooien. Iedereen gooit om de beurt met twee dobbelstenen. Op het moment dat je 7 gooit, mag je een cadeautje uitpakken en voor je neerleggen op de tafel voor je. Dit doe je totdat de cadeautjes op zijn. Als de cadeaus op zijn, gaat het spel over op de zelfgemaakte kaartjes. Nu moet je weer 7 gooien, maar dan mag je een kaartje van de stapel pakken. Volg de instructies op die op het kaartje staat. Dit speel je totdat de cadeautjes op zijn en iedereen een gelukkige winnaar is!

En natuurlijk mag er aan het einde van het spel worden geruild met cadeaus of kan je een cadeautje weggeven aan iemand die het veel beter kan gebruiken dan jij!

Hét Kerstmis-Dobbelspel

Kerst pubquiz

Tover je huis om tot een waar kerst-pubquiz decor en gegarandeerd dat je scoort bij je familie. Bedenk verschillende rondes met vragen, opdrachten, muziek en raadsels en dat alles in het kerstthema. Met de muziekronde wordt er dan ook alleen maar kerstmuziek gedraaid en kan er lekker worden meegezongen. De pubquiz kan in teams worden gespeeld, maar ook ieder voor zich. Voor de winnaar kan je een kerstcadeau onder de boom leggen. Het is niet moeilijk om een pubquiz in elkaar te zetten en daarom het ideale spel om te spelen met de hele familie. Op internet zijn er diverse websites die goede tips hebben om een geweldige pubquiz te maken, bekijk hier de tips van De Andere Quiz.

Kerst pubquiz

Bordspellen

De meeste mensen hebben wel een aantal leuke bordspellen in huis en dit is natuurlijk ook hartstikke leuk om te spelen tijdens de kerst. Bordspellen als Monopoly, Ganzenbord, Party & Co en Ticket to Ride zijn ideaal voor wat grotere groepen. Misschien kan je er zelf nog een kerst tintje aan geven door opdrachten toe te voegen aan de spellen. Bij Ganzenbord kan je er opdrachten in doen zoals, zing een kerstliedje en je mag drie stappen naar voren. Bij Party & Co kan je ook verschillende opdrachten van het spel zelf omzetten naar kerstopdrachten.

Bordspellen

Spellen voor kinderen

Wanneer de familie lekker aan het bijkletsen is en van elkaar aan het genieten is, staan de kinderen natuurlijk te springen om iets leuks te gaan doen met hun neefjes, nichtjes of vriendjes. Wij hebben leuke kinderspellen speciaal voor kerst voor jullie geselecteerd!

Spellen voor kinderen

Speurtocht

Zet een speciale kerstspeurtocht uit voor je kinderen, neefjes/nichtjes of voor de kinderen in de buurt. Het is leuk om overdag te doen, maar ook ’s avonds als het donker is. Van tevoren moet de speurtocht natuurlijk wel worden uitgezet. Je kunt old school met stoepkrijt te werk gaan en pijlen op de weg gaan tekenen. Je kan er ook voor kiezen om gebruik te maken van aanwijzingen of je laat ze de speurtocht lopen door middel van foto’s. Op een aantal plekken kan je de kinderen een opdracht laten uitvoeren wat te maken heeft met kerst zoals, een kerstliedje zingen, een kerstraadsel oplossen of kerstvragen. Zo zijn de kinderen even zoet en kan jij kerstvoorbereidingen treffen of de vaat opruimen.

Speurtocht

Sneeuwballen gooien

Dit spel is heel simpel en ook nog is heel leuk voor de kinderen, maar stiekem ook voor volwassenen. Wat je nodig hebt zijn 6 (het liefst witte) plastic bekertjes of blikjes, een zwarte marker en witte sokken. Op de bekertjes of blikjes teken je sneeuwpoppen. Van de witte sokken maak je ‘sneeuwballen’. De bekertjes of blikjes zet je op elkaar gestapeld als een piramide en dan is het gooien maar! Wie kan het beste mikken en gooit de meeste bekertjes of blikjes om?

Sneeuwballen gooien

Kerst met ballen

Dit is een spel dat je met de hele familie kunt spelen, maar wat vooral leuk is voor kinderen. Dit spel is onder andere te koop bij Bol.com, maar je kan het ook zelf maken. In het spel zitten 30 kartonnen kerstballen met opdrachten en deze kan je in de kerstboom ophangen. Er zitten ook stickers bij om op de cadeaus te plakken. Wanneer iemand dan een cadeautje pakt, moet hij/zij eerst de bijbehorende kerstbal zoeken en de opdracht uitvoeren. Het spel kan natuurlijk ook gespeeld worden zonder de stickers. Zelf kan je ook gaan knutselen en leuke opdrachten bedenken voor de kinderen. Niet moeilijk, maar wel heel leuk.

Kerst met ballen kopen

Kerst met ballen

Kerst spellen speciaal voor volwassenen

Wanneer de kinderen in bed liggen is het tijd voor de echte kerstspellen. En uiteraard, bevatten deze alcohol! Op deze manier kunnen jullie kerst echt goed afsluiten, en de volgende dag wakker worden met een goede kater!

Kerst spellen speciaal voor volwassenen

Christmas Ball Pong

Beer Pong is een welbekend, populair spel op feestjes en partijen, maar kan ook heel goed gespeeld worden tijdens de kerst. In plaats van pingpongballen worden kerstballen gebruikt (geen kerstballen van glas natuurlijk). Zet een lange tafel klaar, leg er een leuk kersttafelkleed op, en zet de cups klaar. Je kan ook nog de cups vullen met gluhwein om helemaal in de kerststemming te komen. Maar bier, wijn of andere drank is natuurlijk ook helemaal goed. Het spel kan beginnen zodra de foute kerstmuziek aan staat!

Christmas Ball Pong

Christmas-sing-a-long

In dit spel ga je als groep in een cirkel zitten. De eerste persoon begint de openingszin van een bekend kerstliedje te zingen. Vervolgens gaat de persoon links verder met de volgende zin en zo gaat het steeds verder totdat iemand de tekst niet meer weet. Hij/zij zal dan moeten drinken. Het spel gaat zo steeds verder met een ander kerstliedje.

Christmas-sing-a-long

De kerstmuts

Als je dacht dat je relaxt een kerstfilm kan gaan kijken heb je het mis. Bij dit spel zet je een kerstmuts op de hoek van je televisie en zet je een kerstfilm aan. Elke keer wanneer iemand de kerstmuts ‘op’ heeft, moet er gedronken worden. Een heel simpel, maar erg grappig spel. Zet dus maar genoeg drank koud, want wie weet hoe vaak iemand de kerstmuts draagt.

De kerstmuts

Filmbingo

Bij dit spel wordt er ook een film gekeken, maar zal er ook zeker gedronken worden. Maak een bingokaart en zet daar allemaal zinnen of andere begrippen op. Elke keer wanneer iemand in de film bijvoorbeeld ‘Christmas tree’ zegt en deze staat op de bingokaart dan moet er gedronken worden. Het vakje wordt niet doorgestreept, want het kan natuurlijk vaker worden gezegd. Daarnaast is er ook maar één bingo kaart en gaat het vooral om het drinken. Ook bij dit spel handig om genoeg drank koud te hebben liggen. 

Uitjes.nl wil jullie alvast hele fijne feestdagen wensen en dat jullie maar heel veel speelplezier mogen beleven! Inspiratie genoeg!

Filmbingo