Is gratis wifi tijdens een uitje veilig?

Een uitje kan heel gezellig zijn, maar wist je dat het ook risico’s met zich mee brengt als je de smartphone of laptop meeneemt en deze gebruikt op een gratis wifi-punt?! Het nadeel van gratis wifi is namelijk dat iedereen met deze hotspot verbinding kan maken! De beveiliging is vaak niet op orde en meestal is het niet eens nodig om een wachtwoord in te voeren. Je kunt er gemakshalve van uitgaan dat iedereen eerlijk is en daarom je online privacy niet zal schenden, maar de praktijk leert helaas anders. Ook hackers en andere cybercriminelen maken gebruik van de gratis wifi en kunnen op die manier je dataverkeer uitlezen. Zo weten ze precies welke gegevens jij hebt verstuurd. En zo kunnen ze bijvoorbeeld de inloggegevens van je e-mailaccount te achterhalen. Een flinke schending van je online privacy als je het aan ons vraagt!

Meer online privacy

Wil jij toch gebruik maken van gratis wifi tijdens een uitje? Zorg dat je je gegevens voldoende beschermt. Maak het liefst alleen gebruik van de data van je mobiele bundel. Zo weet je zeker dat deze verbinding niet kan worden uitgelezen. Zelfs als je buiten Nederland bent, kun je in de EU tegen dezelfde prijzen data roamen. Wil je toch gebruik maken van een gratis wifi-spot? Dan is er bijvoorbeeld de mogelijkheid een Virtual Private Network (VPN) te gebruiken. Dat is speciale software waarmee je data versleutelt. Op die manier kun je voorkomen dat de verstuurde data wordt afgeluisterd.

Met een VPN is het mogelijk om data onbruikbaar te maken voor hackers. Daardoor kun je je online privacy vergroten en voorkomen dat cybercriminelen je gegevens misbruiken om bijvoorbeeld toegang te krijgen tot je bankgegevens of e-mailadres.

De gevaren van gratis wifi

We zeiden het al eerder; de gevaren van het gebruik van gratis wifi zijn groot. Meestal hoef je niet in te loggen met een gebruikersnaam of wachtwoord. Ga je bijvoorbeeld met de trein naar een uitje? Dan kun je bij de meeste vervoerders zonder gebruikersnaam of wachtwoord inloggen. Het enige wat je hoeft te doen, is de voorwaarden te accepteren. Hackers kunnen ondertussen ook ingelogd zijn op hetzelfde netwerk en zo je persoonsgegevens buitmaken. Op die manier verdienen ze geld en daarnaast proberen ze bijvoorbeeld het ingetypte e-mailadres bij het inloggen op je e-mail ‘af te luisteren’. Door dat e-mailadres af te luisteren, weten ze waar ze de phishing mails naartoe moeten sturen.

Het kan dus maar zo voorkomen dat je even later een e-mail ontvangt met daarin de vraag of je geld wilt overmaken of je account voor internetbankieren opnieuw wilt bevestigen. Het is ook mogelijk om te monitoren of je bijvoorbeeld gebruikmaakt van internetbankieren. Zo kun je dan een phishing mail krijgen met de mogelijkheid om via iDEAL te betalen. Door het afluisteren is het ook mogelijk de verkregen informatie door te verkopen aan derde partijen. Er zijn dus heel wat manieren voor cybercriminelen om aan je onvoorzichtigheid te verdienen.

Veilig gratis wifi gebruiken

Dus als je veilig wilt internetten tijdens een uitje; gebruik je eigen mobiele data! De abonnementen zijn tegenwoordig behoorlijk uitgebreid, waardoor je meestal binnen je bundel wel mobiele data kunt gebruiken. Ook binnen de EU is dit mogelijk, tot een bepaald maximum. Maar als je wel graag gebruik wilt maken van het gratis openbare netwerk, kun je het best een VPN installeren.

Zo’n VPN leidt al je internetverkeer om via de servers van de VPN-aanbieder. Je verzonden dataverkeer wordt versleuteld, zodat anderen je data niet meer kunnen ‘afluisteren’. Inloggen op een VPN is super makkelijk dankzij de meegeleverde software. Easy does it!  Deze software kun je installeren op je smartphone, tablet of laptop. Op die manier verloopt al het dataverkeer via een beveiligde tunnel. Zelfs als hackers je data toch af kunnen luisteren, kunnen ze er niets mee. Ze zien namelijk alleen maar een onbruikbare reeks van getallen en cijfers. Wil je het uitproberen? Je kunt de verschillende diensten zelfs 30 dagen proberen. Als je niet tevreden bent, krijg je je geld terug. Lijkt ons een goede deal! Zo kan jij veilig genieten van je uitje.