Highlights provincies Nederland

Het is maart! Tijd om er weer (corona-proof) op uit te gaan! Ook in Nederland kun je erg leuke uitstapjes maken en genieten van een heerlijk weekend aan zee. Het bijzondere van Nederland vind ik dat je in elke provincie weer iets nieuws kan ontdekken. Wil je naar de andere kant van het land, of juist een uitstapje maken dichtbijhuis? Hieronder lees je meer over verschillende highlights van de provincies in Nederland.

Highlights provincies Nederland

Limburg

Het zuiden van Nederland: de bourgondische provincie Limburg. Veel mensen zullen meteen aan Maastricht denken, maar er is meer dan die prachtige stad! Op de grens met België, tussen Maastricht en Roermond ligt een prachtig natuurgebied RivierPark Maasvallei. Pak je fiets of trek je wandelschoenen aan en ontdek een mooi stukje Nederland! Je kunt ook het veerpontje nemen voor extra fun (de verbinding is te vinden bij Ohé en Laak)! Ook zijn er verschillende wandel- en fietskaarten beschikbaar. Naast dit park, kun je ook de hoogste berg (ja, ja, we hebben Dutch mountains in ons laaglandje) van Nederland bezoeken! Deze berg ligt ook in Limburg en heet de Vaalsberg. Extra bijzonder is dat je ook nog even een stop kan maken bij het drielandenpunt: ben je meteen even in België en Duistland geweest!

Limburg

Gelderland

Nijmegen, een bekende stad in Gelderland. Echt een hele leuke stad om een keer een dagje naar toe te gaan. Deze stad is de oudste stad van Nederland dat tegelijk uitgeroeid is tot een jonge levendige studentenstad. Het historische centrum is een must-see! Naast Nijmegen heeft Gelderland het prachtig Nationaal Park: De Hoge Veluwe. Wist je dat je ook de lekkerste (Nederlandse) wijnen kan vinden in Gelderland? Leuk om een keer op bezoek te gaan bij een wijnboer in de achterhoek! Je kunt dan een rondleiding en een proeverij doen. Zo kun je op bezoek bij wijngaard Hesseink. Zij bieden rondleidingen aan vanaf mei t/m september.

Gelderland

Groningen

Er gaat niets boven Groningen! Ze zeggen weleens dat het de leukste stad is van het noorden. Veel studenten wonen en studeren in de stad, er valt dus altijd wel iets te beleven! Je vindt er heerlijke restaurantjes, leuke winkeltjes en nog veel meer! Als je de stad echt wilt leren kennen, moet je een wandeltoer boeken met een lokale gids. Neem een kijkje op de website van visit Groningen en boek een leuke toer! Naast het drukke en bruisende leven in de stad, valt er genoeg te doen buiten de stad. Neem een cursus SUP-boarden bij SupExperience of helemaal leuk: ga vanuit Groningen wadlopen naar Schiermonnikoog. 

Groningen

Noord-Brabant

Ah! Het altijd gezellige Brabant. Den Bosch is niet voor niets al 3 keer uitgeroepen tot de ‘meest gastvrije stad van Nederland’. Absoluut een aanrader om een keer naar toe te gaan. Tip: boek een rondvaart tocht in Den Bosch. Zo leer je de stad echt goed kennen. Je kunt ook een cursus ‘Bossche Bollen’ maken volgen bij Bakkerij Royal, hoe leuk! Den Bosch is gezellig, maar Breda en Tilburg kunnen er ook wat van. Je vindt er veel gezellige restaurantjes en eetcafétjes. Ook kun je de prachtige oude binnenstad bewonderen. Houd je meer van de natuur? Ontdek dan Nationaal Park De Biesbosch. Hier kun je prachtig wandelen, fietsen en varen.

Noord-Brabant

Flevoland

Bij velen zal Flevoland niet meteen naar boven komen, terwijl er eigenlijk heel erg veel te doen is. De Oostvaardersplassen is het pronkstuk van de provincie. Je kunt een ‘safari’ boeken om ‘wildlife van Nederland’ te spotten. Verder is Almere een leuke stad om een keer door heen te lopen! De stad is vrij nieuw en heeft veel winkels overzichtelijk bij elkaar. Bezoek ook eens het bijzondere Urk. De stad was ooit een eiland in de Zuiderzee en later in het IJsselmeer. Het heeft nog steeds de sfeer en karakter van een eiland.

Flevoland

Zuid- Holland

Zeg je Zuid- Holland, dan zeg je Scheveningen en Den Haag. Een groot voordeel van Den Haag is dat je erg dicht bij zee zit. Bezoek de Haagse Toren en geniet van een bijzonder uitzicht over de stad. Den Haag is steeds meer een echte bierstad, daarom is het leuk om een bierproeverij bij KOMPAAN Dutch Craft Beer Company te doen! Maar je kunt ook perfect stedentrippen in Delft, Rotterdam en Leiden. Ik zou zeggen, maak er een paar leuke weekendjes van! In Alblasserwaard zijn de molens van Kinderdijk te bewonderen. Wist je dat deze op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan? Go check it out!

Zuid- Holland

Overijssel

De meest bekende bezienswaardigheid van Nederland (naast Amsterdam) ligt op de grens met Overijssel en Drenthe: Giethoorn, oftewel het Venetië van de lage landen. Het blijft te gek om een bootje te huren en door de smalle grachten van Giethoorn te varen. Bezoek ook de andere steden zoals Deventer, Kampen en Zwolle. Dit zijn echte Hanzesteden! Een Hanze was vroeger een samenwerkingsverband tussen kooplieden, in verschillende steden, die dezelfde producten verhandelen. Het Nationaal Park Weerribben- Wieden is ook zeker een aanrader om te bezoeken. Dit is het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van Noordwest- Europa. Je kunt hier met fluisterbootje doorheen varen.

Overijssel

Drenthe

Eigenlijk zou iedereen een keertje naar Drenthe moeten om de Hunebedden te bewonderen. Dit blijft toch indrukwekkend! Ook vind je in deze provincie een belangrijk geschiedenis onderdeel van Nederland: Kamp Westerbork. In het museum van Kamp Westerbork wordt verteld over het leven in het kamp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Drenthe staat echt bekend om het wandelen en de rust. Bezoek een van de prachtige Nationale Parken Drents- Fries Wold en Drentsche Aa.

Drenthe

Friesland

Wist je dat Friesland een van de grootste provincies is van ons land? Friesland is de nummer één watersport provincie in Nederland. Je vindt hier allerlei leuke wateractiviteiten zoals kanoën, kitesurfen en windsurfen in de lente en in de zomer. In 2018 is Leeuwarden uitgeroepen tot ‘culturele hoofdstad’ van Nederland. Een erg leuke stad met grachtjes en leuke boetiekjes! In Harlingen kun je lekker eten aan de haven en een boot nemen naar de Waddeneilanden. In Sneek kun je met mooi weer heerlijk op het water dobberen in je bootje. Helemaal leuk is dat je in Friesland een workshop ‘fierljeppen’ kunt nemen bij Ijeppersklup burgum!

Friesland

Utrecht

Niet zo groot als Amsterdam, maar je kunt er een heerlijk weekendje vertoeven! De stad heeft ontzettend veel leuke restaurantjes, winkeltjes en kenmerkt zich met haar werfkelders. Wil je nou eens bijzonder overnachten in Utrecht? Dat kan! Je kan namelijk slapen in een werfkelder (B&B De Witte Leeu). Buiten de stad vind je er veel kastelen zoals Slot Zuylen en De Haar. Ook is Paleis Soestdijk een aanrader om te bezoeken. Het heeft namelijk een prachtige tuin waar je lekker door kan wandelen. In Natuurgebied Loosdrechtse en Vinkeveense Plassen kun je heerlijk wandelen en fietsen.

Utrecht

Zeeland

Zeeland is dé provincie om lekker te relaxen aan zee. Zeeland staat bekend om de deltawerken en de watersnoodramp van 1953. Erg interessant om tijdens je bezoek hier meer over te leren in het Watersnoodmuseum. Wandelen, fietsen of zeehonden spotten op het strand? Het is mogelijk in Zeeland. Je kunt een middagje zelf oesters rapen, varen onder de één na langste brug van Europa of bezoek de gezellige stadjes Goes, Middelburg en Veere.

Zeeland

Noord- Holland

Natuurlijk kent iedereen onze hoofdstad: Amsterdam! Bekend om haar mooie grachten, velen musea en niet te missen: de 9 straatjes (te vinden in de Jordaan met alleen maar hele leuke boetiekjes en eettentjes!). Maar er is meer dan alleen Amsterdam in Noord- Holland. Deze provincie heeft mooie stranden zoals Zandvoort en Bloemendaal aan Zee, De Zaanse Schans, Volendam en de bruisende stad Haarlem. In Noord- Holland kan je meerdere malen weekendjes volplannen met de leukste dingen.

Noord- Holland

Begin maar met plannen

Hopelijk voel je je geïnspireerd na het lezen van deze blog. Mijn ultieme tip is om nog onze website (www.uitjes.nl) te bekijken voor de allerleukste uitjes in Nederland per provincie! Veel plezier en stuur eens een keer een fotootje door naar Uitjes.nl! van je weekendje weg!

Begin maar met plannen