Het vega kerstdiner

Het is bijna zo ver, de kerstdagen! Denk je aan kerst, dan denk je natuurlijk aan familie en de gezelligheid. Maar ook aan de leukste versieringen, lichtjes en andere kerstdecoraties. Aan de mooiste, chicste outfits die iedereen altijd weer uit de kast, of winkel, trekt om er op z’n best eruit te zien. Maar al deze dingen worden toch door één ding echt aan elkaar verbonden en dat is: eten. Lekker eten staat altijd wel centraal in de kerstdagen.

De vraag is altijd weer, wat wordt dit jaar het kerstdiner. De mogelijkheden zijn oneindig en voor elk wat wils. Ook als je liever geen vlees of vis eet, hoeft het eten niet minder feestelijk te zijn. Wie dit jaar liever niet zelf hun hersenen willen pijnigen om een heel kerstdiner te bedenken, kan je hier een heel drie gangen Vega kerstmenu ontdekken.

Het vega kerstdiner

Voorgerecht

Bietentartaar met geitenkaas

Om de avond goed te beginnen, begin je met dit overheerlijk voorgerecht.
Dit heerlijke gerecht is simpel, snel te bereiden en erg smaakvol.

PORTIES:                   BEREIDINGSTIJD:              
4 porties                     20 minuten   

INGRËDIENTEN

  • 400 gram rode bieten, gekookt
  • 125 gram geitenkaas, in stukjes
  • 1 witte of rode ui, gesnipperd
  • Zout & peper
  • Honing
  • Vegetarische kipstuckjes van de Vegetarische Slager, of anders vegetarische blokjes, of als je vlees eet: stukjes kippendij
  • Ronde steker
BEREIDINGSWIJZE
Snijd de gekookte rode bieten in kleine blokjes. Snipper de ui. Meng de bietjes en de uitjes en breng op smaak met zout en peper naar smaak.Bak de kipstuckjes of andere (vegetarische) stukjes in wat olijfolie of boter in de pan tot ze lichtbruin zijn.Zet een ronde steker in het midden van het bord en doe hier het bieten-ui mengsel in. Druk zachtjes aan. Verkruimel de geitenkaas in stukjes over het bord en leg de kipstuckjes erbij. Haal de steker voorzichtig weg, druppel je favoriete honing over het geheel en geniet!

Dit heerlijke gerecht is van Culy.nl 

Voorgerecht

Hoofdgerecht

Wellington met stilton, snijbiet en walnoten.

Feestelijker dan Wellington kan eigenlijk niet. Met dit heerlijke kerstgerecht steel je de show op je kerstdiner en is ook nog perfect voor vegetariërs.

PORTIES:                   VOORBEREIDINGSTIJD:                 KOOKTIJD:
6 porties                     20 minuten                                   40 minuten

INGREDIËNTEN

  • 12 sjalotten, gepeld
  • 25 g boter
  • 100 g walnoten, grof gehakt
  • 200 g silton, verbrokkeld
  • 1 el. tijmblaadjes
  • 500 g snijbiet, zonder stugge stelen en in fijne reepjes
  • 500 g bladerdeeg
  • 1 ei, losgeklopt

BEREIDINGSWIJZE
Bak de sjalotten in 15 min op laag vuur zacht en bruin in de helft van de boter. Schep ze dan in een kom om met de walnoten, kaas en tijm.Blancheer de snijbiet 1 min en laat goed uitlekken. Doe de reepjes dan met de rest van de boter, wat zout en versgemalen peper in de sjalot bakpan. Bak de snijbiet in 1-2 min iets droger en schep dan door het sjalot mengsel. Laat afkoelen.Verwarm de oven tot 200°C. Rol het bladerdeeg uit tot een vierkante lap van 35 cm. Snij de lap doormidden. Schep de vulling als een flinke berg op een lap bladerdeeg. Kwast de randen in met ei. Leg de tweede deeg lap erop en druk het pakket rondom stevig dicht. Snij het deeg bij en druk de randen wat platter. Snij wat inkepingen in de bovenkant en decoreer met wat overgebleven bladerdeeg. Kwast het deeg rondom in met ei en bak het pakket in 40 min knapperig en goudbruin.

Dit recept is van EllenEten.nl

Hoofdgerecht

Bijgerecht

Ricotta-spinazie-parmezaantaartjes
Bij een heerlijk hoofdgerecht hoort een lekker bijgerecht. En dit recept is perfect voor een bijgerecht!

PORTIES:                   BEREIDINGSSTIJD:             
10 porties                   40 minuten   

INGREDIËNTEN

  • 100 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 el. bloem
  • 1 tl. bakpoeder
  • 100 ml boerenkarnemelk
  • 175 g ricotta
  • 1 ei
  • 1 eidooier
  • 125 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • 100 g gesmolten roomboter + boter om in te vetten
  • 3 handjes panklare spinazie
  • zout en peper
EXTRA
  •   2 muffinvormen (6 hollingen per vorm)

BEREIDINGSWIJZE
Verwarm de oven voor op 180 °C. Roerbak de spinazie kort, breng op smaak met peper en zout en laat het op een vergiet uitlekken. Vet de muffinvormen in en bestrooi ze heel licht met bloem. Zeef het bakmeel met het bakpoeder in een grote kom. Meng er vervolgens de karnemelk, ricotta en ei en dooier door. Meng het met een garde goed door elkaar en roer de helft van de kaas erdoor, en tenslotte de gesmolten boter. Druk zoveel mogelijk vocht uit de spinazie en schep het door het beslag.

Vul de muffinvormpjes tot 1 cm onder de rand, bestrooi met de overige kaas en bak ze in het midden van de oven in ca. 35 min gaar en goudbruin.

Dit recept is van EllenEten.nl

Bijgerecht

Nagerecht

Galette met bramen en vanille
Het nagerecht betekent altijd weer bijna het einde van de avond, dus je kan die maar beter goed afsluiten. Met dit nagerecht moet dat zeker lukken. 

Naast dat een galette (open taartje met opgevouwen rand dus) er heel mooi uit ziet, is ‘ie ook nog eens heel erg lekker! Een krokante deegkorst aan de buitenkant, met een zoete vulling van fruit. Een heerlijk licht taartje. Dit gerecht is met spelbloem, blauwe bessen en verse bramen met vanille.

Je kunt de galette natuurlijk ook vullen met ander fruit. Wat dacht je van appel/peer, kaneel en pecannoot? Of een hartige galette met paddenstoelen!

PORTIES:                   VOORBEREIDINGSTIJD:                 BAKTIJD:
6 porties                     20 minuten                                   30 minuten

INGREDIËNTEN
Het deeg:

  • 170 g speltbloem 
  • 100 g boter (direct uit de koelkast)
  • 25 ml koud water
  • 1 ei
  • Snuf zout

De vulling:

  • 250 g verse bramen
  • 50 g blauwe bessen (uit de diepvries of vers)
  • 1 el kokosbloesemsuiker
  • 3 druppels vanille
  • 1 el kokossnippers

BEREIDINGSWIJZE
Doe het spelt bloem en zout in een kom. Snijd de koude boter in blokjes en voeg deze oe een het deeg. Verkruimel/meng met je handen door elkaar. Voeg vervolgens het water toe en kneed met je handen tot een deeg. Maak een bol van het deeg, verpak in vershoudfolie en leg deze een half uur in de koelkast.Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de blauwe bessen in een kom en pureer deze met een staafmixer (of prak met een vork). Meng hier de suiker doorheen. Zet even apart.Bestrooi een plank met een beetje bloem en rol het bol deeg tot een cirkel. Leg het deeg op ene bakplaat met bakpapier. Verdeel de gepureerde blauwe bessen over het deeg. Let op, laat de randen vrij! Verdeel hier vervolgens de verse bramen over. Vouw de randen om. Kluts het ei los en smeer hier licht de randen mee in.Bak de galette 30 minuten in het midden van de oven. Laat de galette goed afkoelen en bestrooi met kokossnippers.

Dit recept is van Feelgoodbyfood

Nagerecht