Gratis dagje Amsterdam

Hoe leuk onze hoofdstad ook is voor een dagje of weekendje weg, een goedkope stedentripbestemming is Amsterdam niet. Uitjes.nl zocht daarom naar manieren om een hele dag door te brengen in Amsterdam, zonder ook maar een cent uit te geven.

Van gratis parkeren tot een gratis uitjes: dit zijn onze beste voor nop’tips!

Kosteloos parkeren

Of je nu met de trein of de auto naar Amsterdam komt, je bent sowieso kosten kwijt aan een treinkaartje of benzine. En parkeerkosten… toch? Wij waren benieuwd of, waar en wanneer je gratis kan parkeren in Amsterdam. Dat blijkt lastig, maar uiteindelijk hebben we toch goed nieuws voor je. Binnen de Ring kun je gratis parkeren in Amsterdam-Oost, op het noordelijke deel van de Fizeaustraat en het Driebrugpad, bij sportpark Middenmeer. Je mag hier maximaal vier uur parkeren. Vanaf hier neem je tram 9 en sta je binnen een half uur op de Dam.

Buiten de Ring is het wel wat makkelijker om gratis te parkeren: in stadsdeel Nieuw-West en in stadsdeel Zuid-Oost kun je nog op verschillende plaatsen vrij parkeren. De afstand naar het centrum is echter wel wat groter. In Amsterdam-Noord kun je ook gratis parkeren, maar alleen met blauwe parkeerschrijven. Op zondag kun je sowieso gratis parkeren in Amsterdam, behalve in het centrum (grachtengordel), de Jordaan, nabij Artis, op de NDSM-werf in Noord en in Zuid-Oost.

Stadswandeling door Amsterdam

Voor een stadswandeling door Amsterdam hoef je geen gids in te schakelen of een tour te boeken. Je hebt zelfs verschillende mogelijkheden voor een gratis stadswandeling door onze hoofdstad! Neem het heft in eigen handen en download een stadsgids als app op je telefoon, om daarmee door de stad te navigeren: zowel de VVV als Lonely Planet als de Telegraph bieden gratis stadsgidsen van Amsterdam. Toch liever met een gids wandelen? Kijk dan even op Free Tour Amsterdam hoe laat en vanaf welke punten in de stad je gratis mee kan wandelen met een local. Leuk!

Gratis musea in Amsterdam

Amsterdam is een van de hoofdsteden met de meeste museum per vierkante meter. Helaas kost een kaartje voor het Rijksmuseum of het Van Gogh al gauw €17 * en zelfs met je museumjaarkaart moet je bij het FOAM nog bijbetalen. Toch zijn er verschillende musea en galeries in Amsterdam die je (deels) gratis kunt bezoeken. Neem eens een kijkje in de Schatkamer van het Stadsarchief, door The Guardian uitgeroepen tot één van de tien beste gratis musea(onderdelen) in Europa. Of loop naar binnen bij de Schuttersgalerij, die een indrukwekkende collectie van zowel historische als moderne portretten van Nederlandse adel heeft. Ook de rijke filmcollectie van het EYE In The Basement is dagelijks vrij toegankelijk.

Gratis bezienswaardigheden Amsterdam

Voor de meeste bezienswaardigheden in Amsterdam hoef je niks uit te geven: de stad is eigenlijk één groot openluchtmuseum, met haar historische herenhuizen, de pittoreske grachten en groene parken midden in de stad. Eén bijzondere bezienswaardigheid die je ook gratis kunt bezoeken, ligt verborgen achter een onopvallende deur op het Spui. Heb je de ingang eenmaal gevonden, dan kom je terecht op het 14e-eeuwse Begijnhof, een historische binnenplaats te midden van het drukke stadscentrum. Vroeger was dit het terrein van een groep religieuze vrouwen die allemaal de gelofte van kuisheid hadden afgelegd. Over religie gesproken: in Amsterdam bezoek je ook veel kerken voor nop. Een paar aanraders: de Oude Kerk, Westerkerk, Noorderkerk sen Onze Lieve Vrouwekerk.

Gratis activiteiten Amsterdam

Een rondleiding door een diamantbedrijf, struinen over de leukste markten of wandelen door het bos? Het kan allemaal in Amsterdam, zonder een cent uit te geven. Bij het diamantbedrijf Gassan Diamonds kun je gratis meekijken over de schouder van diamantslijpers, die je uitleggen waarom Amsterdam al 400 jaar de ‘City of Diamonds’ wordt genoemd en hoe het diamantbewerkingsproces werkt. Wandel daarna verder naar de gezellige (buurt)markten die Amsterdam rijk is, zoals de beroemde Albert Cuyp, de Noordermarkt, de Dappermarkt of de Ten Katemarkt.

Aan de rand van de stad vind je de grootste en groenste speelplaats van Amsterdam: het Amsterdamse Bos. Wandel langs zoetwatermeertjes, bezoek de geitenboerderij en kijk langs de kunstinstallaties die je overal langs de paden tegenkomt. Toch liever in de stad blijven? Maak dan een wandeling door het Vondelpark, Oosterpark, Westerpark of Rembrandtpark en strijk neer voor een picknick. Zo bespaar je ook meteen op een lunch!

De leukste gratis fietsroutes door Amsterdam

Nu in januari de kosten voor een fietsabonnement van de NS zijn afgeschaft, ben je alleen euro’s kwijt voor het huren van een fiets: slechts €3,85 * per 24 uur! Je hoeft dan niet bij de VVV ook nog te betalen voor boekjes of brochures met fietsroutes, want wij hebben leuke en gratis fietsroutes voor je gevonden. Op Routeyou vind je er één waarmee je langs de 30 mooiste straten van Amsterdam fietst, kriskras door het centrum, de Jordaan en de Pijp. Wijk je liever van de gebaande paden af? Probeer dan deze fietsroute van Your Little Black Book van Amsterdam-Oost naar Amsterdam-Noord. Vergeet niet van tevoren de OV-fiets te koppelen aan je OV-chipkaart.

Gratis concerten en festivals in Amsterdam

Gratis concerten in Amsterdam? Jazeker! In het Nationale Opera & Ballet kun je elke dinsdagmiddag om 12.30 uur gratis concerten bijwonen en het Concertgebouw organiseert op woensdagmiddagen om 12.30 uur gratis lunchconcerten. Ook in het Muziekgebouw aan ’t IJ kun je één donderdag per maand terecht voor een gratis lunchconcert en Het Bimhuis trakteert je wekelijks op minstens één avondconcert, workshop of jamsessie. Daarnaast zijn er wekelijks op meerdere dagen gratis concerten in het Conservatorium van Amsterdam kun je wekelijks op meerdere dagen gratis concerten bijwonen; kijk hiervoor op de concertagenda voor de data en locaties. Een paar festivals die je van Amsterdam cadeau krijgt: de Gay Pride, de Uitmarkt, Open Monumentendag, het Grachtenfestival, Roots Open Air en het Amsterdam Light Festival.

Wij wensen je heel veel plezier!

Gratis concerten en festivals in Amsterdam