Goed Kitesurfen: Behaal jij het maximale uit je sport?

Het is niet een sport die je tijdens een ontspannen uitje doet maar het is een sport die ontzettend in opkomst is. Kitesurfen wordt alleen maar populairder in Nederland. Je ziet het rondom watersportgebieden steeds drukker worden met kitesurfers. Waarbij je ziet dat het dan meestal gaat om ervaren kitesurfers met hun eigen materiaal. Of het nu gaat om een nieuwe kite of een waar ze al langer mee kitesurfen. Je ziet ze allemaal voorbij komen. Als je naar de plekken gaat waar je het kitesurfen kunt leren zie je natuurlijk ook de mensen die het als uitje doen. Ze willen de kick van deze watersport ervaren en kunnen dit doen onder begeleiding van een trainer en met materiaal dat beschikbaar is. Een ideale manier om je adrenaline een boost te geven en te genieten van een activiteit op het water.

Type Kites

Zoals je bij veel sporten, heb je ook heel veel verschillende soorten kites. Wil je een nieuwe kite? Voor de beginners heb je de Freeride, ook wel beginnerskite genoemd. Dit is een kite die heel geschikt is voor beginners omdat deze zo breed inzetbaar is. Want hij is ook geschikt voor mensen die al wel enkele jaren ervaring hebben. Deze is geschikt voor beginners omdat hij makkelijk te relaunchen is. Daarnaast heeft hij een groot windbereik. Voor als je echt er voor wilt gaan is deze kite ook geschikt om te springen en te turnen.

Andere type kite is de wave kite. Dit is een kite die ook weer geschikt is voor beginners. Deze kite heeft namelijk een aantal belangrijk eigenschappen die heel erg belangrijk zijn. Met deze kite heb je het voordeel dat je makkelijk kunt herstarten. Grote voordeel van de kite is het drift vermogen. Dit is belangrijk omdat je op het moment dat je tijdens het golfrijden en andere kite inhaalt je kite stuurloos kan worden. De lijnen gaan dan namelijk slap hangen. Als bonus heeft deze kite ook nog een hele goede hangtime waardoor deze voor heel veel gebruikers geschikt is.

In Nederland is er meestal veel wind maar natuurlijk niet altijd. Ben je op zoek naar een kite die ook geschikt is bij weinig wind? Dan moet je zeker aan een foil kite denken. De foil kite zijn licht van gewicht en hierdoor ook geschikt bij vliegen met weinig wind. Ze hebben geen leading edge en dit maakt weer dat ze een grote aspect ratio hebben. Wel goed om je te beseffen dat je bij dit type kite wel een andere techniek gebruikt bij een aantal aspecten van het kiten. Deze worden daarom niet aangeraden voor beginners. Hij kan namelijk ook snel overpoweren en dat wil je wel voorkomen als beginner.

Advies voor het kopen van een nieuwe kite

Je ziet meestal dat kiters wel op zoek gaan naar het juiste advies. Online is er natuurlijk heel veel te vinden. Maar ook bij de kite spots kun je in gesprek gaan met andere kiters. Door hun ervaring kunnen zij je ook heel goed van advies voorzien. Zodat je daarna zelf ook online kunt kijken wat een nieuwe geschikte kite is voor jouw vraag.