Gezonde tips voor een dagje uit

Bij een dagje uit hoort lekker eten. Wist je dat lekker ook heel gezond kan zijn? Dit zijn acht gezonde en smakelijke tips voor een dagje uit:

1. Neem een lekkere smoothie mee

Een smoothie is een heerlijke traktatie en bovendien erg gezond. Verse groenten en fruit zitten immers bomvol vitamines en mineralen. Een lekkere combinatie bestaat bijvoorbeeld uit banaan, mango en spinazie of boerenkool.

Probeer ook eens een smoothie van andijvie, appel, amandelmelk en honing. De heerlijke smaak van dit drankje zal je verbazen. Zo heb je een lekker en gezond tussendoortje tijdens een dagje uit.

2. Pak verse groenten en fruit in

Als je tijdens en dagje uit trek krijgt tussen de maaltijen door, is het heerlijk als je wat verse groenten en fruit bij je hebt. Dan voed je je lichaam met gezonde stoffen en voorkom je dat je naar ongezonde snacks grijpt.

Ook gedroogd fruit kan heel goed, maar dit bevat behoorlijk wat natuurlijke suikers. Die wil je niet al te veel binnenkrijgen als je aan het afvallen bent. Wees daar dus voorzichtig mee als je gewicht kwijt wil.

3. Maak je eigen frisdrank

In frisdrank zitten vaak toegevoegde suikers of intensieve zoetstoffen. Deze wil je zoveel mogelijk vermijden tijdens je dagje uit. Als je je eigen frisdrank maakt, kun je het drankje op smaak brengen met verse kruiden en fruit. Zoeten kan met gezonde zoetstoffen, zoals rauwe honing of pure stevia.

Een prima basis voor zelfgemaakte frisdrank is zwarte of groene thee. Denk bij lekkere smaakmakers aan gember, limoen en citroen.

Tip: Als je je zelfgemaakte frisdrank wil zoeten met honing, laat de drank dan eerst wat afkoelen voordat je de honing toevoegt. Dan blijven de gezonde stoffen in honing het beste behouden.

4. Vermijd gefrituurde producten

Frikandellen, kibbeling en patat. Allemaal heerlijk, maar minder gezond door de transvetten in gefrituurd voedsel. Beter laat je deze tijdens je dagje uit zoveel mogelijk staan en kies je voor gebakken aardappels, gegrilde vis en gegrild vlees zonder marinade of krokant jasje.

Tip: Als je wil afvallen, kies je het beste voor zoete aardappels in plaats van gewone piepers. Zoete aardappels bevatten meer vezels en voedingsstoffen en dat is ideaal als je gewicht wil verliezen.

5. Zakje noten in de tas

Rauwe noten zijn perfect als snack bij stevige trek. Bovendien bevatten ze volop gezonde voedingsstoffen. Denk aan eiwitten, vetten, vitamines en mineralen. Zorg er daarom voor dat je een zakje noten in je tas meeneemt tijdens een dagje uit.

Het beste kies je voor gemengde noten, want allemaal bevatten ze andere voedingsstoffen. Zo zijn amandelen rijk aan vitamine E en bevatten paranoten veel selenium en magnesium.

Dit laatste mineraal is goed voor je spieren en nachtrust. Je kunt het ook als supplement innemen, waarbij je magnesiumcitraat kiest als het om je spieren gaat.

5.	Zakje noten in de tas

6. Skip sausjes

Sausjes en dips bevatten vaak allerlei minder gezonde toevoegingen, zoals suiker. Het beste vermijd je ze om die reden. Een uitzondering hierop is een dip van yoghurt, olijfolie en verse of gedroogde kruiden. Neem zo’n lekkere en gezonde dip mee of vraag ernaar in het restaurant.

7. Voeg soep of een groene salade toe

Als je je dagje uit afsluit in een restaurant, begin een maaltijd dan met soep of bestel een groene salade bij het hoofdgerecht. Dan krijg je lekker veel groenten binnen en dat is heel gezond.

Je kunt bij je salade wat olijfolie en azijn vragen. Dan kun je zelf een gezonde dressing maken. Laat de ober weten dat je geen kant-en-klare dressing over je salade hoeft.

8. Toetje?

Neem je een toetje na je maaltijd? Denk dan eens aan yoghurt of vers fruit. Zo heb je een heerlijk en gezond toetje dat je volop gezond voedingsstoffen levert. Check even of het gaat om naturel yoghurt, want dat is gegarandeerd suikervrij.

Een lekkernij als frozen yoghurt klinkt heel gezond, maar bevat vaak toegevoegde suikers. Doe wil je nu juist vermijden tijdens je gezonde dagje uit.

8.	Toetje?