Eropuit met de e-bike: 5 tips

De zomervakantie is weer begonnen. Uit cijfers van het Centraal Bureaus voor de Statistiek is gebleken dat mensen in 2022 alweer vaker dan de voorgaande jaren naar het buitenland op vakantie gingen. Maar Nederland zelf is ook herontdekt als vakantieland. Hoewel reisbeperkingen vanwege coronamaatregelen niet meer aan de orde zijn, hebben de inflatie, hoge brandstofprijzen en duurdere vliegtickets bij velen invloed op de vakantieplannen. Hoef je niet zo nodig ergens te overnachten, maar wil je toch lekker eropuit deze zomervakantie? Dan kun je ook kiezen voor dagjes weg. En wat is hierbij nu een geschikter vervoersmiddel dan een ebike in ons fietsland? Hieronder vind je vijf handige tips voor dagjes weg met je e-bike.

1. Kies de (voor jou) beste e-bike

Het begint natuurlijk met het regelen van je vervoersmiddel. Heb je al een e-bike? Dan kun je deze stap overslaan. Ben je je nog aan orie nteren op een e-bike? Kijk dan eens welke fietsen als beste e-bike uit de test van de Consumentenbond kwamen dit jaar. Zij beoordelen e-bikes op objectieve punten zoals prijs, accu, motor en rijcomfort. Daarnaast spelen overigens ook persoonlijke wensen en eisen een rol. Wat de beste e-bike voor iemand persoonlijk is, hangt onder meer ook af van budget en zithouding.

2. Plan je route

Langs de mooiste plekken van een bepaalde regio fietsen? Of een meerdaagse fietsvakantie? Wat je ook gaat doen, het is belangrijk dat je je route goed voorbereid. Kijk onder meer naar de afstand, geschikte wegen (zoveel mogelijk officie le fietspaden) en de moeilijkheidsgraad.

3. Voorkom een lege accu

De hulp die een E bike biedt tijdens het fietsen is een zegen. Zonder ondersteuning moeten doorfietsen naar een oplaadmogelijkheid wil je dan ook echt ten allen tijde voorkomen. Laad je accu daarom tijdig en volledig op. Houd bij het plannen van de tocht ook rekening met de actieradius van je fiets. Zware bagage en heuvelachtiger terrein trekken de accu sneller leeg. Neem indien mogelijk een tweede (reserve-)batterij mee.

4. Zorg voor een goede uitrusting

Een goede uitrusting maakt de kans op een ontspannen dagje weg op de e-bike een stuk groter. Zorg voor comfortabele schoenen en kleding, en eventueel een fietshelm. Een fietstas is daarnaast echt aan te raden. Hierin kun je onder andere wat proviand voor onderweg doen, zonnebrand, een gereedschapssetje voor je fiets en regenkleding of juist kleding voor warmer weer.

5. Bereid het vervoer van je e-bike goed voor

Een dagje weg op de e-bike kan starten vanuit huis. Maar wil je verder weg? Dan is het nodig je ebike met een auto of de trein te vervoeren naar de regio waar je wil gaan fietsen. Afhankelijk van het vervoer zijn er zaken waarmee je rekening moet houden. Check bijvoorbeeld of je fietsendrageer achterop de auto wel geschikt is voor het gewicht van een elektrische fiets, en onthoud dat je een plek voor je fiets in een trein van NS in de zomer dient te reserveren.

Veel fietsplezier!