Duurzaam een dagje uit met deze groene uitjes

Leef jij zo duurzaam mogelijk? Dan heeft dit invloed op alles wat je doet in het dagelijks leven. Van het scheiden van afval tot energie vergelijken en kiezen voor de groenste energieleverancier. In je vrije tijd kun je op zeer veel manieren duurzaam en verantwoord genieten. Dit zijn vier leuke en duurzame uitjes in eigen land.

Mountainbiken

Je kunt op veel plekken in Nederland een dagje mountainbiken, zodat je niet al te ver hoeft te reizen voor dit uitje. Woon je in de buurt van Schoorl? Dan heb je helemaal geluk. Hier liggen een aantal schitterende mountainbike trails met spannende afdalingen, uitdagende klimmen en veel bochten. Als je geen eigen mountainbike hebt, kun je deze hier huren. Een andere mooie route vind je rondom het Zeeuwse dorpje Westenschouwen, over weggetjes vol houtsnippers en met spannende zandafdalingen.

Wandelen

Wandelen, je hebt er weinig voor nodig en het brengt je zo veel. Trek je wandelschoenen aan om de natuur rondom je woonplaats te ontdekken of ga op zoek naar een bijzondere en unieke wandeling. In Nederland worden veel wandelingen georganiseerd die allemaal iets eigens hebben. Ga bijvoorbeeld wandelen met geiten in Tull en 't Waal. Je kunt zowel met als zonder begeleiding op pad en je wandelt hier door het prachtige landschap rond de Lek. Onderweg kom je langs de forten van de Hollandse Waterlinie terwijl er twee, drie of misschien wel meer nieuwsgierige geiten met je mee wandelen. De rustige routes lopen voornamelijk over klompenpaden zonder verkeer.

Zwemmen in natuurwater

Bij zwemmen denken veel mensen aan de zomer, maar ook in het voorjaar en het najaar kun je een korte en verfrissende duik nemen in natuurwater. Verspreid door Nederland vind je diverse prachtige recreatiegebieden, waaronder het Henschotermeer. Niet alleen kun je hier goed zwemmen in de plas, maar ook lopen er verschillende gemarkeerde wandel- en fietsroutes door het omliggende gebied. Voor de kinderen zijn er leuke speeltoestellen zodat het hele gezin hier geniet van een leuke dag. Een bijkomend voordeel: dit uitje is helemaal gratis!

Workshops in de natuur

Tijdens een workshop in de natuur kom jij te weten hoe je optimaal gebruik kunt maken van de natuurlijke resources die je overal om je heen vind. Zo leer je bijvoorbeeld hoe je kruidenthee maakt van onkruid of welke bessen en paddenstoelen eetbaar zijn. Of wil jij weten welke kruiden in de natuur een geneeskrachtige werking hebben? Schrijf je dan in voor een workshop kruidengeneeskunde. Leuk, leerzaam en je bent lekker in de frisse buitenlucht en dicht bij de natuur. Zo bezoek je bijvoorbeeld een eco-woonwijk of trek je het bos in.