Dodenherdenking en Bevrijdingsdag

Elk jaar staan wij stil bij de Nederlandse slachtoffers die zijn gevallen tijdens de Tweede Wereldoorlog op 4 mei. Op 5 mei vieren wij onze vrijheid, welke wij nu al 76 jaar kennen. Helaas zullen deze dagen anders verlopen dan normaal, maar erbij stil staan doen we allemaal. Op 4 mei mag de vlag dan ook halfstok en op 5 mei mag deze voluit wapperen. Ook dit jaar hoef je je niet te vervelen, want er is toch genoeg te doen. Ga lekker naar buiten en maak een sportieve wandeling of kies ervoor om thuis voor de buis naar het online Bevrijdingsfestival te kijken. Zo zijn er nog genoeg andere leuke uitjes om te doen op 4 en 5 mei.

4 en 5 mei

Elk jaar is er een nieuw thema dat hoort bij 4 en 5 mei. In 2019 en 2020 werd het einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht en vierden we dat we sindsdien in vrijheid leven. In het huidige jaar wordt er gereflecteerd: wat heeft de afgelopen 75 jaar betekend? Hoe gaan we om met vrijheid, hoe verantwoordelijk voelen we ons daarvoor en wat vraagt het aan inzet van onszelf en anderen? Dit is een jaar waarin we de balans opmaken: waar staan we nu? Hoe vrij zijn we nou eigenlijk in 2021?

Activiteiten op Bevrijdingsdag

Helaas dit jaar niet de grote evenementen die we gewend zijn op Bevrijdingsdag, zoals het Bevrijdingspop in Haarlem of in andere grote steden. Gelukkig is er voor alles een oplossing en hebben de Bevrijdingsfestivals de handen in een geslagen, om samen een online Bevrijdingsfeest neer te zetten. Dit online evenement is goed voor meer dan 200 verschillende optredens en activiteiten, zoals zang, dans, muziek, theater en gesprekken over vrijheid. Met onder andere artiesten als Tino Martin, Typhoon, Jonna Fraser en Davina Michelle.  Om het nog makkelijker en leuker te maken heeft de organisatie een borrel box gecreëerd, standaard en een luxe variant. Deze zijn online te bestellen en te betalen via deze website. De borrel box bestaat uit heerlijke biertjes, wijn en diverse hapjes.

Op 4 mei is het mogelijk om door de het centrum van Amsterdam langs verschillende oorlogsmonumenten te wandelen. Eigenlijk kan je deze wandeling het hele jaar maken, maar op 4 mei is deze extra speciaal. Tijdens deze wandeling kom je langs 32 Amsterdamse monumenten, welke maar een klein deel zijn van het geheel. Amsterdam heeft namelijk wel zo’n 200 monumenten in de stad. Tijdens het wandelen is het mogelijk om naar een podcast te luisteren, vol met bijzondere verhalen. Deze wandeling en podcast verschijnen 1 mei online.

Activiteiten op Bevrijdingsdag

Online uitjes

In het kader van vrijheid worden er dit jaar allemaal online activiteiten aangeboden, zoals korte films over vrijheid, tentoonstellingen, podcast en wandelroutes. Een groot en divers aanbod is te vinden op deze website. 

Bevrijdingsdag is dit jaar geen verplichte vrije dag, maar het is natuurlijk wel vakantie voor de kinderen. Op zoek naar een leuke activiteit voor deze dag? Dan is een online Escape room zeker een leuke bezigheid met de kinderen. Of een kinderspeurtocht door de Jordaan in Amsterdam. Op zoek naar een leuke en sportieve activiteit zonder kinderen? Bekijk dan alle food wandelingen op onze website. Sportief en ook nog eens super leuk en daarbij steun je de horeca in jouw stad.

Online uitjes

Documentaires en films

Op dagen als 4 en 5 mei zijn er altijd films en documentaires die elk jaar terug keren op televisie. Hieronder een lijstje met oorlogsfilms van dit jaar:

  • Schindler’s list (1993)
  • Saving private Ryan (1998)
  • De TV première van Suite Française (2014)
  • Bankier van verzet (2018)
  • Dunkirk (2017)
  • Allied (2016)

Natuurlijk kan je ook altijd lang uit op de bank neerploffen met Netflix of Videoland. Ook hier staan genoeg oorlogsfilms op of kies juist voor een feestelijke variant om het leven te vieren.