De mooiste tuinen om te bezoeken in Nederland

Naarmate de dagen langer worden en het weer verbetert, wil je waarschijnlijk elke gelegenheid benutten die je hebt om buiten te zijn om optimaal te profiteren van de vluchtige Nederlandse zomer. Als je op zoek bent naar dingen om te doen of plekken om naartoe te gaan buiten je plaatselijke park of een druk strand, waarom ga je dan niet naar een van de Nederlandse veel prachtige tuinen? Zo word je sowieso geïnspireerd en kun je mogelijk ook nog lidcactus stekken kopen! 

Keukenhof

Begin met een oudje maar een lekker ding: Keukenhof is gemakkelijk een van de beroemdste tuinen ter wereld, internationaal bekend om zijn prachtig assortiment tulpen. Van heinde en verre komen mensen om te zien waar Nederlanders goed in zijn: bloemen. Keukenhof verwelkomt ieder seizoen ruim 1 miljoen bezoekers en beslaat een oppervlakte van 32 hectare. In totaal zijn er ongeveer 7 miljoen bloemen te zien - alles van narcissen tot rozen en natuurlijk de iconische tulpen. Het seizoen van Keukenhof begint elk jaar in maart, wanneer het park slechts acht weken lang zijn deuren opent voordat het medio mei weer sluit.

Paleis het Loo

Paleis het Loo is een van de bekendere Nederlandse paleizen, maar wist je dat het ook prachtige paleistuinen heeft? De tuinen dateren al 335 jaar en werden aangelegd in opdracht van de eerste bewoner van het paleis, Willem III en koningin Mary. De tuinen van Paleis het Loo zijn goed onderhouden en verbluffend gecultiveerd, met veel unieke planten, bomen, fonteinen en beelden - die elk hun eigen verhaal hebben. Het hele jaar door fungeren de tuinen ook als de perfecte achtergrond voor diverse evenementen.

Mondo Verde

Vervolgens hebben we Mondo Verde - een park en tuin die in 2007 werd geopend en is ontworpen om bezoekers de flora en stijlen van over de hele wereld te laten ontdekken, waaronder mogelijk ook lidcactus stekken. Bezoek landen als Italië, Australië, Marokko en Groot-Brittannië, en dat allemaal tijdens slechts één dag bij Mondo Verde! Alsof dat nog niet genoeg is, doet het park ook dienst als kleine dierentuin en een themapark, en er zijn ook verschillende dieren te zien, evenals een aantal speeltuinen, achtbanen en waterattracties.

Japanse tuin van Clingendael

Zoals de naam al doet vermoeden, bevat de Japanse tuin op Landgoed Clingendael een aantal zeldzame planten en bomen afkomstig uit Japan. In het voorjaar kunnen bezoekers zich vergapen aan de prachtige azalea's, rododendrons en Japanse kersenbomen, en tijdens de herfstmaanden genieten van de prachtige kleuren van de verschillende Japanse esdoorns. 

Hortus Botanicus Haren-Groningen 

Naast de verschillende parken en bloementuinen die in Nederland te vinden zijn, zijn er ook een aantal botanische tuinen, waarvan sommige gespecialiseerd zijn in planten uit specifieke klimaten of regio's. Enkele van de bekendere botanische tuinen zijn die in Amsterdam, Leiden en Utrecht, maar wist je dat er ook één was in Groningen? Sterker nog, Hortus Botanicus Haren-Groningen is een van de oudste en grootste botanische tuinen van Nederland; met een geschiedenis die helemaal teruggaat tot de 17e eeuw, beslaan de tuinen vandaag de dag een oppervlakte van meer dan 15 hectare!