De leukste uitjes van Griekenland

Nergens anders in Europa, of in de wereld, is er een plaats zoals Griekenland. Je kunt wakker worden terwijl je op de aquatische Egeïsche Zee vaart, lunchen in de schaduw van UNESCO-werelderfgoedlocaties, heilige bergen beklimmen en genieten van authentieke gyro die wordt overspoeld met ouzo voordat je een avond traditioneel gaat dansen en misschien zelfs een aantal borden kapot gooit. Een vakantie naar Griekenland raden we dan ook zeker aan, wat onder meer te maken heeft met de volgende uitjes die je in dit Europese land kunt doen!

Delphi

Door Apollo gekozen als de thuisbasis van zijn beroemde orakels die in tongen spraken en waarvan werd gedacht dat ze de toekomst voorspelden, geloofden de oude Grieken dat Delphi, op de hellingen van de berg Parnassus, het eigenlijke centrum van de wereld was. Het is gemakkelijk te zien waarom wanneer je de archeologische vindplaats Sanctuary of Apollo verkent; de tempel op een heuvel heeft uitzichten die zich uitstrekken over groene olijfboomgaarden helemaal tot aan de sprankelende Golf van Korinthe. 

Kreta

Het eiland Kreta schittert met zijn geografische diversiteit: uitgestrekte zandruggen met palmbomen, overvloedige boomgaarden, glooiende heuvels, duizelingwekkende toppen, mysterieuze grotten en de spectaculair schilderachtige Samariá-kloof. Fans van de Griekse mythologie zullen echter rechtstreeks naar de Ideon-grot willen gaan, naar verluidt de geboorteplaats van Zeus. Nadat je je respect hebt betuigd aan de oppergod van Olympus, ga je naar Knossos, bekend als 'de oudste stad van Europa' en een archeologische vindplaats uit de Bronstijd. Men denkt dat de eerste nederzetting daar in 7000 voor Christus is gebouwd. 

Patmos

Het chicste Griekse eiland dat je nog nooit hebt gehoord, Patmos, onderdeel van de keten van een dozijn Dodekanesos, is het geheime Griekse toevluchtsoord voor de rijken en beroemdheden; vertel ze niet dat we het jou hebben verteld, maar George Clooney, Naomi Campbell en Julia Roberts hebben hier allemaal een huis. Een deel van de allure: vliegtuigen vliegen hier niet, dus je kunt het eiland alleen bereiken per privéboot, helikopter of een toeristische reis van negen uur met de veerboot. Een all inclusive vakantie naar Griekenland op dit eiland is dus niet voor iedereen weggelegd!

Ikaria

In de legendarische "Blauwe Zone" van een lang leven wordt Ikaria vaak "het eiland waar mensen vergeten te sterven" genoemd. Sterker nog, mensen in Ikaria leven gemiddeld tien jaar langer dan in de rest van Europa en Amerika. Ontdek de geheimen van langer leven - inclusief een mediterraan dieet, bezoeken met vrienden en familie en overal wandelen - en blijf voor de musea, stranden en thermale warmwaterbronnen.

Santorini

Er is iets aan dit idyllische Griekse eiland dat je aan romantiek doet denken zodra je aan de kust stapt. Misschien is het de betoverende mix van vulkanisch terrein, of de opvallende architectuur (de witte huizen uitgehouwen in de kliffen van Fira en Oia zijn direct herkenbaar), of het uitzicht op de blauwe zee vanaf de kliffen, of de manier waarop het hele eiland stopt om de hele avond naar de spectaculaire zonsondergangen te kijken. Wat het ook is, Santorini straalt gewoon Egeïsche amour uit.