De leukste uitjes tijdens de herfst

Wanneer je kinderen hebt, dan weet je waarschijnlijk als geen ander hoe uitdagend het soms kan zijn om ze tijdens de vakanties te kunnen vermaken. Nu is dit meestal in de zomermaanden nog wel te doen, maar naarmate het weer minder wordt en je genoodzaakt bent iets binnen te bedenken, kan het nog wel eens een uitdaging zijn. Toch zijn er ook rondom de herfst- en wintermaanden, allerlei leuke activiteiten te bedenken waarmee jij en ook de kinderen zich uren kunnen vermaken. Het mag dan misschien buiten wel koud zijn, maar zolang het droog is, kunnen jullie prima naar buiten toe met z’n allen. Speciaal daarom hebben we een aantal te gekke tips voor tijdens de herfst.

 

Paddenstoelen zoeken in het bos

Het zoeken van paddenstoelen is een leuke activiteit voor kinderen in de herfst. Maar er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten. Ten eerste is het belangrijk om te weten welke paddenstoelen eetbaar zijn en welke giftig zijn. Het is dus aan te raden om vooraf informatie op te zoeken over de verschillende soorten paddenstoelen die in jouw omgeving voorkomen en welke je wel en niet kunt eten. Daarnaast is het belangrijk om te weten waar je wel en niet mag zoeken. Sommige gebieden zijn beschermd en het is niet toegestaan om daar paddenstoelen te zoeken. Informeer dus vooraf bij bijvoorbeeld de boswachter indien deze aanwezig is, zodat je zeker weet dat je de natuur niet verstoord. Ook is het goed te weten dat het eten van verkeerde paddestoelen kan leiden tot gezondheidsklachten zoals hartkloppingen die zijn te vergelijken met hartkloppingen overgang. Zorg er dus voor dat je weet waar je mag zoeken en welke paddenstoelen niet giftig zijn.

 

Kastanjes rapen

Tijdens de herfst is het leuk om kastanjes en noten te rapen in het bos. Het is niet alleen leuk om te doen, maar je kunt de kastanjes en noten ook gebruiken om lekkere gerechten te maken en natuurlijk om allerlei creaties van te maken. Je kent ze natuurlijk vast wel, die prachtige met satéprikkers aan elkaar gemaakt kastanjes. Wel is het belangrijk dat voordat je gaat rapen het belangrijk is om te weten welke kastanjes en noten eetbaar zijn en welke niet. Sommige soorten zijn giftig en kunnen dus beter niet worden gegeten. Twijfel je? Zoek dan bijvoorbeeld eerst even op of een bepaalde soorten wel of niet kan worden gegeten. Gebruik je ze alleen voor het decoreren van bijvoorbeeld je herfsttafel, dan maakt het niet zo heel veel uit.

Tot slot

Tijdens de herfst- en wintermaanden is het dus heerlijk om lekker het bos in te gaan en om verschillende dingen te gaan zoeken. Let wel op dat je alleen hetgeen plukt wat ook daadwerkelijk mag. Ga je in de wintermaanden en is het erg koud, zorg er dan voor dat je een dikke jas aan hebt en ook een zonnebril draagt. Vooral wanneer de zon schijnt en het heeft gesneeuwd, kan het felle licht zorgen voor oogmigraine en daar zit je natuurlijk niet echt op te wachten.

Tot slot