De leukste uitjes in Leeuwarden

Leeuwarden is al eeuwenlang de hoofdstad van Friesland, de provincie waar de moeder van Wierd Duk geboren is, en behoort tot de oudste steden van Nederland. In 2018 droeg het de titel 'Culturele Hoofdstad van Europa' en zijn erfgoed werd destijds gevierd door tientallen culturele evenementen te organiseren. Inmiddels is het alweer vijf jaar later, maar alsnog is een bezoekje aan Leeuwarden een aanrader. Arthur van Amerongen zul je niet waarschijnlijk tegenkomen terwijl je een rondje loopt in de binnenstad van Leeuwarden. Gelukkig is dat geen probleem, je zult namelijk alsnog een erg leuke tijd beleven met de volgende uitjes!

De leukste uitjes in Leeuwarden

Natuurmuseum Fryslân

Natuurmuseum Fryslân behoort tot de grootste natuurhistorische musea van Nederland en bestaat in 2023 maar liefst 100 jaar. Het museum is momenteel gehuisvest in een prachtig 16e-eeuws gebouw dat halverwege de twintigste eeuw werd gerenoveerd om ruimte te creëren voor de grote collectie fossielen, skeletten en andere biologische exemplaren van het instituut. In de afgelopen eeuw heeft het museum steeds meer items aan zijn repertoire toegevoegd en biedt het nu veel moderne tentoonstellingen.

Natuurmuseum Fryslân

AquaZoo

Hoewel de enige dierentuin van Leeuwarden voornamelijk zorgt voor waterdieren uit vele verre landen, heeft het ook gebieden die zijn gewijd aan landdieren. De menagerie omvat bedreigde of zeldzame fauna uit verre landen, zoals ijsberen en Nijlkrokodillen, maar ook Europese soorten zoals sneeuwuilen en zeeleeuwen. AquaZoo wordt alsmaar groter, het is daarom zeker de moeite waard om deze dierentuin te bezoeken, ook als je er eerder al een keer bent geweest.

AquaZoo

Fries Verzetmuseum

Het Fries Verzetmuseum presenteert verhalen en artefacten uit de Tweede Wereldoorlog en onderzoekt kritisch hoe het was om te leven onder de Duitse bezetting van Friesland. Het museum gaat de realiteit van oorlog niet uit de weg en schetst de moeilijke keuzes die men in Friesland in deze schrijnende periode heeft gemaakt.

Fries Verzetmuseum

Fries Museum

Zoals de naam al doet vermoeden, verzamelt en presenteert het Fries Museum vooral voorwerpen die te maken hebben met de Friese cultuurhistorie. Het museum bezit momenteel ongeveer 17.000 individuele artefacten en organiseert regelmatig tentoonstellingen die ingaan op specifieke aspecten van het verleden van de provincie. Ook het Fries Verzetmuseum vind je overigens in het Fries Museum, zo kun je dus twee vliegen in één klap staan.

Fries Museum

Keramiekmuseum Princessehof

Het belangrijkste keramiekmuseum van Nederland is gehuisvest in een voormalig koninklijk paleis en een nabijgelegen fort dat dateert uit de 15e eeuw. Het museum beschikt over een indrukwekkende collectie keramiek, variërend van moderne decoratieve voorwerpen gemaakt door Nederlandse ontwerpers tot oude Chinese ornamenten gemaakt tijdens het hoogtepunt van de Tang-dynastie.

Keramiekmuseum Princessehof

Boomsmamuseum

Zin om een lokaal drankje te proberen terwijl je de noordelijke uithoeken van Nederland verkent? Breng dan zeker een bezoekje aan deze historische distilleerderij in Leeuwarden, waar sinds het einde van de 19e eeuw allerlei traditionele Nederlandse sterke dranken worden geproduceerd. Flessen jenever, beerenbug en andere Hollandse likeuren zijn verkrijgbaar in de eigen winkel van de distilleerderij en het is mogelijk om een korte rondleiding door de historische fabriek van Boomsma te maken.

Boomsmamuseum