De leukste boottochten en rondvaarten in Nederland

Het water en het varen zit Nederlanders in het bloed. Vanaf het water beleef en zie je nu eenmaal zoveel meer en vanuit een heel ander perspectief. Het klotsende geluid van het water en het zachte deinen geeft een gevoel van vrijheid en van rust. Niets is dan ook zo leuk dan vanaf het water de Nederlandse natuur en cultuur te ontdekken. Zo kom je op plekken waar anderen niet kunnen komen. Of je nu wilt varen in natuurgebieden, een rondvaart door een stad wilt maken, wilt varen op de Waddenzee of zeilen op de (Friese) meren; het kan allemaal in waterrijk Nederland!

Verken de grote steden vanaf het water

De loopplank ligt al voor je uit in de grote steden. Het enige wat je hoeft te doen is aan boord stappen om deze steden vanaf het water te bekijken. Een aanrader voor een Amsterdamse canal cruise is een avondrondvaart. Een sprookjesachtige rondvaart met honderden lampjes de statige grachtenhuizen en bruggen verlichten terwijl je door de fraaie grachtengordel vaart. Bekijk oud en nieuw in Utrecht vanaf het water. Je vaart langs de oude werfkelders en door het water van de recent heropende singel. In het sfeervolle Leiden vaar je onder de talrijke lage bruggen door. Ook kun je daar de Kagerplassen en de Bollenstreek vanaf het water verkennen. Middeleeuwse, weelderige patriciërshuizen, de Noorderhaven en de Martinitoren kun je in Groningen vanaf het water bekijken. In Groningen kun je met een rondvaartboot ook over het Oldambtmeer en langs de Blauwe stad varen. De oude glorie van weleer beleef je in Rotterdam. Tijdens een rondvaart vaar je langs het oude pand van Holland Amerika lijn en langs het vlaggenschip van deze lijn; stoomschip Rotterdam. Een aanrader in Rotterdam is de rondvaart met de gele amfibie bus. Na een rit door het centrum van Rotterdam rijdt de bus het water van de Maas in. Rotterdam beschikt daarnaast ook over pannenkoekrondvaarten speciaal voor de kinderen.

Robbentocht op de Waddenzee

Varen door misschien wel het mooiste natuurgebied van Nederland is een ervaring die je nooit meer vergeet. Je vaart door een uniek getijdengebied met geulen, slenken en platen. Stap aan boord de ms Rival voor een robbentocht en bekijk de zonnende zeehonden op de wadplaat. Of vaar naar een zandplaat en ervaar zelf hoe het is om te lopen op de bodem van zee. En voor degene die niet meer weg wil uit dit gebied bestaat de mogelijkheid van een meerdaagse zeiltocht met overnachting. Maak de zonsopkomst op het Wad mee.

Op avontuur door het Friese merengebied

Ga op avontuur door de Friese merengebied. Zonder twijfel een van de mooiste natuurgebieden van Nederland. Vaar met een fluisterbootje door het natuurgebied De Blauhúster Puollen en geniet van het weidse landschap. Zeil mee met een skûtsje en ontdek de verborgen plekjes in Friesland. Sluit de tocht op klassieke wijze af met een Weduwe Joustra. Ook in dit gebied zijn meerdaagse zeiltochten met overnachtingen mogelijk.

Pionieren op Nieuw Land

De Marker wadden is onderdeel van het Nationaal Park Nieuw Land en een echte aanrader voor natuurliefhebbers. Een pas opgerichte veerdienst brengt je binnen een uurtje vanaf Lelystad naar de Marker wadden. Je vaart over de bodem van de voormalige Zuiderzee. Eenmaal aangekomen op de Marker Wadden kun je wandelen langs vogelkijkhutten en de uitkijktoren bezoeken. Wil je weten hoe het voelt om op een onbewoond eiland te slapen? Tegenwoordig is het ook mogelijk om te overnachten op de Marker Wadden. Dat kan op twee manieren. Of je huurt een huisje op het eiland of je gaat kamperen op een kleinschalig natuurkampeerterrein.

Geruisloos varen of waterfietsen door Giethoorn

Ontdek Giethoorn en nationaal park Weerribben-Wieden met een fluisterboot. Vaar geruisloos onder de vele karakteristieke hoge houten bruggetjes van Giethoorn door in een open klassieke punter zonder stank of lawaai. Leuk voor de kinderen is het huren van een Hobie kayak. Zo verken je de omgeving al peddelend over het water.

Varen door een eeuwenoude getijdendelta

De Biesbosch is een eeuwenoude getijdendelta. Een nog ongerepte stuk natuur met brede en smalle kreken. Tijdens een boottocht in Biesbosch kun je zomaar de bekendste bewoner van dit gebied de bever tegenkomen. Voor de echte bikkels is varen door het winterse landschap van de Biesbosch een aanrader. Een unieke belevenis. Met een glas glühwein in je hand geniet je onder een warme deken van het langs glijdende betoverende winterlandschap.

Vaar door moerasbos in de Randstad

Nog zo’n stukje ongerepte natuur om via het water te verkennen is gelegen midden in de Randstad. Het Naardermeer is bekend om de daar wonende aalscholverkolonie maar in de moerasbossen en rietlanden kun je veel meer dieren tegenkomen. Het is ook het leefgebied van de purperreiger, de otter en de ree. De boswachter neemt je mee in een fluisterboot en laat je varend door kleine slootjes met wuivend riet en moerasbossen het gebied verkennen. Tijdens deze boottocht bezoek je ook de vogelkijkhut die in de aalscholverkolonie staat.