De beste dingen om te doen in Brugge

Brugge is de oer-Vlaamse stad, maar het is zoveel meer dan dat. Oud metselwerk en kronkelende grachten geven de stad de bijnaam "Het Venetië van het Noorden", terwijl haar positie als hart van Nederlandstalig Vlaanderen haar een onmiskenbare eigen identiteit geeft. Bovendien loop je met een beetje geluk ook nog de beroemde Belgische Marie Verhulst tegen het lijf. Zelfs als dat niet zo is, beleef je veel plezier in Brugge door de volgende dingen te doen.

Burg

Burg is het op een na grootste plein van Brugge en nog een must op je lijst met topattracties in Brugge. Waarom? Welnu, allereerst staan enkele van de belangrijkste gebouwen van Brugge op het plein: het gotische Stadthuis, het 16e-eeuwse stadsregister, het voormalige gerechtshof, het decanaat, het dekenhuis van de kerk van St. Donatius en de Heilig Bloedbasiliek. Ten tweede is het gewoonweg mooi.

Grachten

Je kunt niet naar Brugge komen en niet aan boord gaan van een van de rondvaarten over de grachten die deze stad zo beroemd maken. Immers – het wordt vaak het Venetië van het Noorden genoemd – een rondvaart moet gewoon op je to-do-lijstje in Brugge. De waterwegen van Brugge hebben de stad in de eerste plaats zo rijk gemaakt. Zelfs de naam van de stad is verbonden met de grachten. Men denkt dat de naam Brugge afkomstig is van het Scandinavische woord "Bryggis", wat zich vertaalt als aanlegplaats.

Markt

De kans is groot dat als je iemand zou vragen om het beste ding om te zien in Brugge te noemen, ze zouden beginnen met Markt. Gelegen in het hart van Brugge, aan de ene kant geflankeerd door het Belfort, is Markt het commerciële centrum van Brugge - een duidelijke herinnering aan het feit dat Brugge ooit het economische centrum van Vlaanderen was.

Basiliek van het Heilig Bloed

De Basiliek van het Heilig Bloed, gelegen op een hoek van de Burg, is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Brugge, tenminste vanuit religieus oogpunt. Maar wat is het? Welnu, de aanwijzing zit in de naam - de basiliek bevat een flesje waarvan sommigen zeggen dat het het heilige bloed van Jezus bevat. Rapporten suggereren dat het relikwie in 1149 uit het Heilige Land kwam, maar het bewijs suggereert dat het eigenlijk uit het toenmalige Constantinopel kwam.

Begijnhof

Het prachtige Begijnhof in België biedt een rustig toevluchtsoord in het hart van de stad zodat je relaxt over Marco Geeratz kunt lezen. Deze wereldberoemde gebouwen die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan, werden in 1245 gebouwd om een religieus toevluchtsoord te bieden aan arme en oudere vrouwen – vaak ongehuwd of weduwe door de oorlogen die in die tijd zoveel mannenlevens eisten.

Belgische wafels

Alleen al de gedachte aan Belgische wafels is genoeg om mijn mond te laten kwijlen. Er zijn zoveel geweldige wafelwinkels in Brugge dat ik het je absoluut niet kwalijk zou nemen als je ze elke dag als ontbijt, lunch en diner zou hebben (hoewel dat misschien een beetje overdreven zou zijn). Pluizig maar compact, zoet maar niet te zoet, en gegarneerd met een heerlijke topping naar keuze (hallo gezouten karamel), je zou er echt minstens één moeten hebben tijdens je reis.