Portugese wijnen proeven

Portugese wijn begint steeds populairder te worden in Nederland. Wat Portugal als wijnland zo bijzonder maakt is de enorme diversiteit aan druivenrassen. Het zijn er meer 350 en deze kom je niet in andere landen tegen en dat maakt Portugal een van de meest dynamische wijnland ter wereld op dit moment.

Portugese wijnen proeven

De wijnbeurs

Het is denk ik ruim 5 jaar geleden dat op een uitnodiging was voor een Portugese wijnbeurs in een hotel in Amsterdam. Op deze proeverij was een groot aanbod van allemaal kleine wijnboeren die met bevlogenheid authentieke wijnen maken die ik nog nooit eerder geproefd had. Deze wijnen had iets karakteristieks die je telkens weer verassen! Vanaf toen ben ik me meer gaan verdiepen in Portugese wijnen.

Samen met een vriend ben ik op wijnreis gegaan naar Portugal. We zijn begonnen in Porto waar het bekende pothuis Taylors bezocht hebben. Taylors is het oudste Engelse porthuis dat nog steeds onafhankelijk is en nog niet is overgenomen door grote concerns. Het is een echt familiebedrijf waar traditie en vakmanschap overgaat op de volgende generatie. We hebben daar een rondleiding gekregen in de oude kelders met grote vaten en dat was echt indrukwekkend! Na de rondleiding was er een proeverij waar ik een proeverij had met 20, 30 en 40 jaar oude port en dat was echt heel bijzonder!

De wijnbeurs

De duur van de wijn

Waarom duurde het zolang voor er bij ons goede Portugese wijn in de winkel lag? Er zijn pas kleine en onafhankelijke wijnboeren ontstaan toen Portugal 1986 bij de EU is toegetreden. Daarvoor stond Portugal vooral bekend om bulkwijnen en was er in veel regio’s geen elektriciteit en waren de wijnboeren arm en ongeschoold. Door de intreding van de EU is veel geïnvesteerd in landbouw en is er een hele nieuwe generatie wijnboeren opgestaan die met de

nieuwste technieken werken om mooiste wijnen te maken voor de avontuurlijke ingestelde wijndrinker!

De duur van de wijn

Kennismaking

Sinds mijn kennismaking ruim 5 jaar geleden ben ik dus Portugese wijnen gaan promoten op proeverijen. Ik wist heel zeker dat hiervoor een doelgroep is omdat deze wijnen een uitgesproken karakter hebben en wat ik vaak hoor op proeverijen dat wijnen niet duur zijn voor deze kwaliteit. De bekende Chardonnay kom je in Portugal niet tegen, maar wel druivenrassen zoals Arinto of Alvarinho. Deze laatstgenoemde druif wordt ook wel koning van de Vinho Verde genoemd. Wat ook opvalt in Portugal is dat ze meerdere synoniemen hebben voor de Tempranillo en dat kan zijn Aragonez, tinto de toro of Tinta Roriz.

Kennismaking

Wijnstreek

Portugal kent maar liefst 12 verschillende wijnstreken, met elk bijzondere wijnen. Daarnaast is het eten er natuurlijk heerlijk en geniet je van een warm klimaat. Mijn favoriete wijnstreek is de Douro vallei. Dit is het gebied waar ook Port vandaan komt en het gebied staat sinds 2001 op werelderfgoedlijst van UNESCO. Maar natuurlijk ook de Vinho Verde waar mooiste witte wijnen vandaan komen die tintelen op je tong! Of wat dacht je van wijnen uit de Alentejo! Deze wijnstreek beslaat ongeveer een derde van Portugal en is vooral bekend om zijn rode wijnen!

Wij hebben een assortiment met meer dan 100 Portugese wijnen dus wil lekker thuis met je vrienden of familie portugal ontdekken? Ga dan naar wijnproevenaanhuis.nl en ontdek en ervaar Portugese wijn!

Wijnstreek