Bijzonder glibberig uitje!

Eten van escargots: onbekend maakt onbemind.

Ofwel: wat de boer niet kent dat eet hij niet.

Een bijzonder uitje waar je niet meteen aandenkt. Het eten van escargots (Frans voor slakken) heeft veel positieve kanten. Zeker als je kiest voor lokaal gekweekte slakken die op natuurlijke wijze worden gekweekt en tijd krijgen om te groeien. We respecteren in onze kwekerij hun natuurlijke leefwijze, voeren hen zelf gekweekte snijbiet, palmkool, raapsteeltjes en kruiden (zoals basilicum, tijm en rozemarijn) en gunnen hen hun winterrust. We hebben geen haast want dat hebben slakken ook niet! Slakken worden steeds meer gezien als een alternatief voor het eten van vlees. Zij bevatten immers veel eiwit, mineralen en aminozuren maar minder dan 1% vet en geen koolhydraten. Daar komt bij dat de zogenaamde voedselconversie heel erg gunstig is. Om 1 kg consumptieklare slak te kweken hebben we slechts 1.8 kg voer nodig. Ter vergelijking: voor het kweken van 1 kg eet klaar rundvlees is 25 kg voer nodig. Het kweken van slakken kan bovendien zo goed als CO2 neutraal gebeuren; dus geen negatieve belasting voor de omgeving.

Maar zijn slakken ook lekker? Daarover lopen de meningen uiteen, zoals dat ook bij andere producten het geval is. Immers: zoveel mensen, zoveel smaken. Veel mensen vragen zich af hoe een slak smaakt. Sommigen staan er positief tegenover en willen graag proeven. Anderen hebben zich een negatief beeld gevormd dat zich niet zomaar laat ombuigen. Daar doen wij wel ons best voor, door onze bezoekers goed voor te lichten en hen voorzichtig een hapje te laten proeven. Van nature heeft de slak een vrij neutrale 'aardse' smaak. Deze smaak is het beste te vergelijken met de smaak van een paddenstoel. Niet met de smaak van een witte, steriel gekweekte champignon, maar de vergelijking met een mooie, langzaam gegroeide bospaddenstoel is zeker op zijn plaats. De smaak van de slak kan zowel tijdens zijn leven als bij de bereiding beïnvloed worden. Tijdens zijn leven door hem de tijd te geven om te groeien en hem te voeren met verschillende aromatische kruiden. Tijdens de bereiding door verse groentebouillon te gebruiken met ook daarin een variatie aan kruiden. Een traditionele Hollandse groentebouillon met bijvoorbeeld selderij en peterselie, geeft de slak een andere smaak dan een mediterrane bouillon waarin kruiden zoals verse tijm zijn gebruikt.

Smaak wordt ook beïnvloed door de textuur van de slak. Vaak wordt gedacht dat een slak zacht en slijmerig in de mond voelt. Niets is echter minder waar. Een goed bereide slak smelt als het ware op je tong en heeft een heerlijke, zachte textuur. Even in de oven met een beetje kruidenboter en: smullen maar! Maar ook in champignonroomsaus, met geitenkaas en parmaham of in citroenmascarponesaus smaken ze heerlijk.

Heb jij al zin in slakken?

Eet smakelijk!