Bandenreparatieset – onmisbaar bij lekke banden onderweg

Je bent onderweg en dan voel je plotseling dat je auto anders reageert op stuurbewegingen. Op een veilige plek stop je om te zien wat er aan de hand is en wat blijkt, een lekke band. Vanzelfsprekend kun je de Wegenwacht of een andere hulpdienst bellen, maar wat kun je doen als je daar niet op kunt of wilt wachten? Er zijn een aantal opties voor de tijdelijke reparatie van een lekke band. Zodra je weet welke dit zijn, kun je jezelf voorbereiden door deze hulpmiddelen altijd in de auto mee te nemen.

Wat altijd van pas komt bij een lekke band

Met een bandenreparatieset kun je in korte tijd je band herstellen en weer gaan rijden zonder dat je het wiel van je voertuig hoeft te verwijderen. Heel handig omdat een lek gereden autoband altijd op het verkeerde moment komt. Vandaar dat het verstandig is om ter voorbereiding standaard een aantal dingen in je kofferbak te leggen. Dit zouden de volgende items kunnen zijn:

  • een bandenreparatieset
  • een spray voor pechgevallen die je in staat stelt om naar een dichtbij gelegen autogarage of bandencentrum te rijden
  • een hulpmiddel of gereedschapsstuk om bijvoorbeeld een spijker uit de band te kunnen wrikken
  • eventueel een compressor
  • om de reparatie veilig te kunnen uitvoeren moet je een gevarendriehoek en een veiligheidshesje in opvallende kleuren in de auto te leggen

Welke soorten bandenreparatiesets zijn er op de markt verkrijgbaar

Om te weten welke reparatieset voor jou het meest geschikt is, moet je weten welke soort banden je auto heeft. Er zijn namelijk sets verkrijgbaar voor:

  • Banden met een binnenband: deze set bestaat uit pleisters (ovaal- of rondvormig) en een geschikte koudhardende lijmsoort.
  • Banden zonder binnenband: deze sets voor tubeless banden bestaan uit meerdere hulpmiddelen, met in ieder geval bandpluggen, een wrik- of wringstaaf en een koudhardende lijmsoort. Afhankelijk van de bandenreparatieset die je koopt kan deze ook voorzien zijn van een mes, een hulpmiddel om de oppervlakte van het lekke deel ruw te maken als voorbereiding op de reparatie en een middel om het gedeelte te kunnen ontvetten. Er zijn drie soorten sets:
  • de goedkoopste set is die met nylonvezel pluggen die een behandeling met butylrubber (IIR) hebben ondergaan en tijdelijk voor een betrouwbare afdichting zorgt. Let er wel op dat dit slechts een kortstondige oplossing is en dat de band zo snel mogelijk gerepareerd of vervangen moet worden.
  • een set die in meerdere prijsklassen verkrijgbaar is, is die met pluggen van rubber met een zelfklevende buitenkant. Deze zijn in diverse vormen verkrijgbaar en zorgen voor een nauwsluitende afdichting van de autoband.
  • de duurste bandenreparatieset is die met nylon pluggen die voorzien zijn van een hechtend rubber. De prijs is hoger dan de sets met rubberen pluggen, omdat ze doeltreffender een duurzamere oplossing zijn.

 

Hoe werken bandenreparatiesets

In principe leveren deze sets hetzelfde resultaat op, ze herstellen de dichtheid van de band zodat de reis kan worden vervolgd. Het gebruik van ronde of ovale pleisters zorgt er met de strakke pasvorm voor dat er geen lucht meer uit de band kan ontsnappen. Informatie over autoband reperatieset van Autodoc.  Pluggen (zowel van rubber als nylon) werken als een flessenkurk en worden aan de buitenzijde van een lijm voorzien om ze in de band op hun plaats te houden. Pleisters worden op de oppervlakte van de band aangebracht, terwijl pluggen in de band worden gestoken om het lek te dichten.

Hoe kan ik de bandreparatieset gebruiken

Om te beginnen moet het gedeelte rondom het lek worden schoongemaakt en met het ontvettingsmiddel uit de reparatieset worden behandeld. Vanzelfsprekend moeten eventuele voorwerpen die het lek hebben veroorzaakt uit de band worden gehaald met een geschikt gereedschap. Informatie over autoband reparatieset van banden. Zorg ervoor dat de spanning van de band tijdens de reparatiewerkzaamheden niet meer dan 0,5 atm bedraagt.

Zorg ervoor dat de spanning van de band tijdens de reparatiewerkzaamheden niet meer dan 0,5 atm bedraagt. Met het merendeel van de pluggen kunnen lekken ter grootte van 5 mm doorsnede worden hersteld. Is het lek groter, gebruik dan een pleister op de opening in het loopvlak van de band te dichten. Zowel pleisters als pluggen zijn uitsluitend te gebruiken voor herstellen van lekkages in het loopvlak van de autoband. Is de zijwand van de band beschadigd en lek, dan zit er niets anders op dan naar een bandencentrum of autogarage te gaan.

Hoe kan ik de bandreparatieset gebruiken