Alle leesmogelijkheden op een rijtje!

Het is boekenweek bij Uitjes.nl! Dat betekent dat we je alles vertellen over lezen, boeken en nog veel meer! Deze keer hebben we het over alle leesmogelijkheden. Van een papieren boek tot een e-reader. Je leest het hieronder!

Lezen is goed voor je

‘Lezen is goed voor je’, het is een vaak herhaalde boodschap die je als kind van je ouders en docenten meekreeg. Ook hoor je er vaak in het nieuws iets over. Waarom is lezen nou goed voor je? Om te beginnen heeft lezen een belangrijke plaats in onze kennismaatschappij. Dagelijks krijgen we te maken met verschillende teksten via de mail, in de krant, verkeersborden, WhatsApp berichtjes en het nieuws online.

Naast een goede leesvaardigheid, helpt lezen ook om ons concentratievermogen te trainen. Hoe vaker je dus leest, hoe meer je dit traint. Via lezen slaan we kennis is informatie op. Educatieve boeken hebben het doel om vooral informatie over te brengen, maar fictieve verhalen verbreden ook onze inzichten. Verschillende verhalen verruimen ons denken en wereldbeeld. Lezen helpt je de wereld te ontdekken.

Als je leest, leer je ook meer over jezelf. Je gaat jezelf in sommige personages herkennen, bij andere personages neem je afstand omdat karakters bosten. Verhalen kunnen dus helpen in de ontwikkeling van je persoonlijkheid en je zelfbewustzijn. De oude Grieken waren er al van overtuigd dat lezen een positieve invloed op jezelf heeft.

Door te lezen kun je ontsnappen aan de realiteit.  Boeken zijn een middel tegen stress. Als je dus leest ben je tegelijkertijd gefocust en ontspannen. Je vergeet even alles en iedereen om je heen.

Tot een paar jaar geleden lazen veel mensen papieren boeken. Tegenwoordig zijn er naast papieren boeken ook e-boeken en luisterboeken. Boekenliefhebbers hebben het vaak over de geur van boeken. Sommigen zullen het wel herkennen van een kast vol boeken! Ook andere zintuigen zijn belangrijk zoals in het geval met papieren boeken de tast. Het voelt prettig om een boek vast te hebben en te kunnen doorbladeren, bladzijde voor bladzijde. Ook hoef je een papierenboek nooit op te laden!

Toch zijn de e-boeken razend populair! Een van de grootste voordelen van digitaal lezen is toch wel de prijs. E-boeken zijn vaak goedkoper dan papieren boeken. De e-boeken zijn te vinden in verschillende apps zoals Storytel, Books (Apple) en Kobo Books. Je vindt dus in die apps heel veel boeken overzichtelijk bij elkaar op één plek. Als je meteen zin hebt om een boek te lezen, kun je het boek direct online kopen. Vaak met een druk op de knop download je het e-boek.

Naast papieren boeken en e-boeken, zijn er ook luisterboeken. Het fijne aan luisterboeken is dat je rust in je hoofd kan creëren. Na een lange, stressvolle (werk)dag kan je je luisterboek aanzetten en ontspannend luisteren naar de stem van de voorlezer van het boek. Ook hier geldt dat de keuze aan luisterboeken enorm is online! Je kunt gemakkelijk een abonnement afsluiten bij bijvoorbeeld Storytel (€9,99,- per maand). Luisterboeken kun je luisteren terwijl je autorijdt, wanneer je aan het dweilen bent of aan het werk bent in de tuin. Heerlijk!!

Kortom, lezen is belangrijk! Lezen kan op verschillende manieren! Het zou goed zijn om jezelf dagelijks een momentje rust te gunnen om heerlijk, ontspannen een boek te lezen of te luisteren.

Lezen is goed voor je