8 x Achtbanen in Europa

Halloooooo waaghalzen! Vind jij achtbanen ook zo geweldig? Hier zijn de beste op een rijtje! 

8 x Achtbanen in Europa

1. Goliath, Walibi Holland

Met een topsnelheid van 106 kilometer per uur en een hoogte van bijna 50 meter, is de 1,2 kilometer lange Goliath de hoogste en snelste achtbaan van Nederland. In Walibi vind je overigens nog meer thrill-rides, want het pretpark in Biddinghuizen telt zes attracties met een snelheid boven de 75 km/u. 

1. Goliath, Walibi Holland

2. The Ultimate, Lightwater Valley (Engeland)

Met een lengte van bijna 2,3 kilometer doet The Ultimate haar naam eer aan. Deze achtbaan in Lightwater Valley, tussen Leeds en Middelsbrough in het noorden van Engeland, is een halve kilometer langer dan iedere andere achtbaan in Europa. Mede doordat de topsnelheid beperkt blijft tot 81 kilometer per uur, duurt een ritje maar liefst zeven minuten. 

2. The Ultimate, Lightwater Valley (Engeland)

3. Fenix, Toverland

De nieuwste aanwinst van Toverland is een zogenaamde wingcoaster, die in 2018 werd geopend. In plaats van op de baan, bevinden de stoeltjes zich aan beide kanten naast de baan. De topsnelheid is 95 kilometer per uur. 

3. Fenix, Toverland

4. Fury, Bobbejaanland (België)

In het Belgische Lichtaart kun je instappen in een zogenaamde triple-launch coaster. De Fury gaat eerst vooruit, daarna achteruit, en vervolgens weer vooruit. Met een topsnelheid van 107 kilometer per uur is deze achtbaan in Bobbejaanland nét iets sneller dan de Goliath, waarmee het enkele jaren de titel ‘snelste achtbaaan van de Benelux’ in handen had.  

4. Fury, Bobbejaanland (België)

5. Kondaa, Walibi Belgium (België)

Inmiddels is die eer overgenomen door de Kondaa, die in 2021 werd geopend in Walibi Belgium, dat in Waver (net onder Brussel) gevestigd is. Deze achtbaan bereikt een snelheid van 113 kilometer per uur, en zorgt voor 15 ‘airtime-momenten’, die je een kort gevoel van gewichtloosheid geven. 

5. Kondaa, Walibi Belgium (België)

6. Star Trek: Operation Enterprise, Movie Park Germany (Duitsland)

Volgens het Duitse Movie Park Germany, dat zo’n 60 kilometer over de grens bij Venlo ligt, is Star Trek: Operation Enterprise de enige Star Trek thema-achtbaan ter wereld. Een ritje in deze, in 2017 geopende achtbaan, duurt iets minder dan 2,5 minuut. 

6. Star Trek: Operation Enterprise, Movie Park Germany (Duitsland)

7. Red Force, PortAventura Park (Spanje)

Net buiten de Spaanse badplaats Salou ligt het populaire pretpark PortAventura Park. Wie hier van een mooi uitzicht wil genieten, kan hier instappen in de achtbaan Red Force, in themapark Ferrari Land. Met 111 meter is dit namelijk de hoogste achtbaan van Europa. Die hoogte zorgt ook voor een immense snelheid: met 180 kilometer per uur raas je langs enkele metershoge Ferrari-schilden. 

7. Red Force, PortAventura Park (Spanje)

8. Booster Bike, Toverland

Nóg een achtbaan in het Limburgse Toverland die het vermelden waard is: de opvallende motorachtbaan Booster Bike. Deze ride wijkt af van de meeste achtbanen: zittend op een motor schiet je van 0 naar 73 kilometer per uur, waarna je motor zich over heuvels en door scherpe bochten manoeuvreert. 

8. Booster Bike, Toverland