Een lange fietstour maken? 5 tips ter voorbereiding

Ben je dol op fietsen? Dan kan het leuk zijn om verschillende fietstochten te maken. Dat kun je doen in Nederland, maar natuurlijk ook in het buitenland. Ben je van plan om een lange fietstour te maken? Dan is een goede voorbereiding essentieel, je wilt tenslotte niet in vervelende situaties terechtkomen. Hoe je jezelf goed kunt voorbereiden op een lange fietstour? Wij geven 5 tips!

Zorg dat je een goede conditie hebt

Een van de eerste dingen die belangrijk zijn ter voorbereiding op een lange fietstour, is dat je een goede conditie hebt. Zeker als je gewend bent om kleine fietstochten te maken, kun je er niet vanuit gaan dat een lange fietstocht zomaar lukt. Het vergt namelijk een goede conditie om een lange fietstour goed af te ronden. Als je vindt dat er nog wel wat kan worden verbeterd aan je conditie, kan het goed zijn om voorafgaand aan de fietstour te trainen. Doe dit ruim van tevoren, zodat je echt een goede conditie op kunt bouwen. Een lange fietstour doe je niet even zomaar, dus trainen van tevoren kan zeker slim zijn om te doen.

De route uitstippelen

Een andere goede tip ter voorbereiding op een lange fietstour, is om de route uit te stippelen van tevoren. Ga niet in de wilde weg fietsen, want de kans is groot dat je dan enorm vaak moet stoppen onderweg. Het is handig om alvast van tevoren te weten welke route je gaat fietsen, zodat je hier een beter beeld bij hebt en herkenningspunten hebt. Je kunt een kaart meenemen waarop je de route uitstippelt, maar je kunt natuurlijk ook andere manieren toepassen om de juiste route te fietsen. Zorg er in ieder geval voor dat de route niet compleet nieuw voor je is, kijk bijvoorbeeld van tevoren eens naar de knooppunten.

De juiste uitrusting uitzoeken

Het is van groot belang dat je de juiste uitrusting hebt voor jouw lange fietstour. Je kunt er namelijk niet vanuit gaan dat elke fiets hier geschikt voor is. Als je niet de juiste fiets hebt, kan het handig zijn om hier achteraan te gaan. Laat je hier vooral in adviseren als je hier maar weinig kennis van hebt. Waar je ook zeker naar kunt kijken, is een fietszadel tegen zadelpijn. Als je een lange fietstour maakt, is het namelijk goed mogelijk dat je last krijgt van zadelpijn. En dit is geen pretje onderweg, dus een fietszadel tegen zadelpijn kan zeker iets zijn om over na te denken. Door dit op je fiets te monteren, voorkom je vervelende pijntjes.

Je fiets testen voor vertrek

Of je nu een rondje IJsselmeer wilt fietsen of een andere toffe route hebt uitgekozen: het is handig om je fiets te testen voor vertrek. Als je dit niet doet, is de kans groter dat je straks met pech langs de weg staat. Maar je fiets testen voor vertrek, wat houdt dat in? Je kunt hierbij denken aan het voelen van de bandenspanning om deze bij te pompen indien dit nodig is, kijken naar of de ketting vlot doordraait, of je remmen werken, of je stuur recht staat, of de versnellingen goed werken en of je voor- en achterlicht naar behoren werken.

Eten en drinken meenemen

Tenslotte nog een handige tip voor een lange fietstour, is om eten en drinken mee te nemen. Als je aan het fietsen bent verbruik je veel energie en dit moet natuurlijk ook weer aangevuld worden. Eten en drinken meenemen kan daarom verstandig zijn, zodat je zo nu en dan even kunt stoppen om iets te eten of te drinken. Neem natuurlijk ook weer niet te veel mee, want dit kost alleen maar meer gewicht om mee te nemen. Onderweg krijg je vast ook vaak genoeg de mogelijkheid om even iets lekkers te halen.

Als je een lange fietstour op de planning hebt staan, kunnen deze tips hierboven je helpen met de voorbereiding. Onderschat een lange fietstour dan ook niet, zeker als je dit nog niet vaak eerder hebt gedaan. Een goede voorbereiding is dus essentieel, dus zorg ervoor dat je hier alles aan doet!