5 van de leukste fietsbestemmingen in eigen land

Waar kun je beter fietsen dan in Nederland? We hebben geen extreme hoogteverschillen om je op kapot te trappen en er zijn uitgebreide voorzieningen om ervoor te zorgen dat fietsers veilig aan het verkeer kunnen deelnemen. Daarnaast hebben we natuurlijk ook gewoon interessante gebieden en mooie natuur, hoe graag we onze vakantie ook in het buitenland besteden. Daarom, ook met het oog op de reisbeperkingen in het kader van de coronamaatregelen, zetten we 5 van de leukste fietsbestemmingen in eigen land op een rijtje.

5 van de leukste fietsbestemmingen in eigen land

De Hoge Veluwe

Veel uitgestrektere natuur dan de Veluwe hebben we niet in Nederland, en dit gebied leent zich dan ook uitstekend voor uitgebreide fietstochten door bossen en langs weidse heidegebieden. Vooral de Hoge Veluwe is qua natuur erg aantrekkelijk. Onderweg op je fietstocht kun je nog interessante plekken aandoen zoals de goed verstopte historische landbouwenclave Hoog Buurlo, de tamelijk unieke nederzetting Radio Kootwijk en natuurlijk het Kröller-Müller museum. Aan de randen van het gebied kun je de mooie en interessante steden Harderwijk en Elburg bezoeken. Een fietscomputer voor touring meenemen kan overigens geen kwaad wanneer je gaat fietsen in een uitgestrekt gebied als de Veluwe, zodat je niet hoeft te verdwalen.

De Hoge Veluwe

Zuid-Drenthe

Dat je in Drenthe goed kunt fietsen, is vastgelegd in een heel lied van Skik (Op fietse). Dat speelt zich af in het zuiden van de provincie, waar je eindeloze kanalen met lintbebouwing vindt in een vlak landschap met een uitdrukkelijk landelijke uitstraling. Het is zeker de moeite waard om de plekken die het lied genoemd worden ook zelf te verkennen op de fiets.

Zuid-Drenthe

De Friese Meren

Friesland is rijk aan meren, vooral in het zuidwesten van de provincie. Hier is het heerlijk fietsen door een afwisselend, water- en natuurrijk landschap vol recreatiemogelijkheden. Onderweg kun je mooie plaatsen als Sloten, Balk en Koudum aandoen. Je moet wel tegen een beetje wind kunnen, want het IJsselmeer is vlakbij!

De Friese Meren

Nationaal Park Weerribben-Wieden

Iets zuidelijker, in de kop van Overijssel, vind je het Nationaal Park Weerribben-Wieden. Dit gebied biedt een tamelijk uniek waterrijk landschap vol interessante flora en fauna waar het prachtig fietsen is. Als kers op de taart kun je een bezoekje brengen aan Giethoorn (dat je overigens niet met de fiets kunt verkennen) en het historische havenstadje Blokzijl.

Nationaal Park Weerribben-Wieden

Zuid-Limburgse Heuvelland

Het minst Nederlandse stukje Nederland vind je in Zuid-Linburg: het Heuvelland. Het prachtige, glooiende groene landschap vol historische hoeves en boerderijen doet je vermoeden dat je al in de Ardennen zit, maar dan zonder alle bossen. Hier vind je de meeste uitdaging als fietser, want je moet geregeld tegen de berg op. Maar dan word je wel beloond met leuke dorpjes en mooie vergezichten!

Nederland leent zich prima dus voor een fietsvakantie. Dit zijn immers slechts vijf van de leukste gebieden om in te fietsen in ons land, er zijn er zeker nog meer. Tijd om de fiets tevoorschijn te halen en op pad te gaan in eigen land dus!

Zuid-Limburgse Heuvelland