3 Schattige Spellen die Je kunt Uitproberen om Je Dag op te Fleuren

Hordes grauwende zombies afknallen met je supersonische wapen. Een gruwelijke eindbaas die jou na de zoveelste genadeklap letterlijk slapeloze nachten bezorgt. Dit zijn de scenario’s die de fervente gamer steevast voorgeschoteld krijgt. Maar wat is er voor de gamer die niet zit te wachten op weer een wondere wereld vol geweld? Voor hen zijn er de zogenaamde wholesome games: spelletjes met schattige figuurtjes, grappige verhaallijnen en vrolijke muziek. Oftewel: games zoals Animal Farm waarmee je je uren kunt vermaken in een onschuldig ogend universum. Uit het groeiende aanbod selecteerden wij voor jou de leukste drie.

Veilig internetten

Voor de meeste spellen heb je een goede internetverbinding nodig. Om onder andere je spelaccount aan te maken, spellen te downloaden, in-game aankopen te doen en het spel te updaten. Voorkom onnodige spanning en bescherm jouw persoonlijke gegevens en betaalinformatie tegen hackers. Schakel daarom altijd een VPN in als je online een spel wil downloaden, installeren en spelen. Jouw gegevens worden dan via een versleutelde tunnel uitgewisseld met een server van VPN Nederland of een ander land. Daar worden deze gegevens nog een keer gecodeerd en geanonimiseerd. Cybercriminelen kunnen jouw informatie dan niet meer lezen, maar ook niet meer herleiden naar jou.

Wat zijn wholesome games?

Begin 2019 startten twee broers, James en Matthew Tillman, een Twitter-account. Dit account was vooral bedoeld om herinneringen aan schattige computerspelletjes uit hun jeugd op te halen. Het aantal volgers nam al snel toe. En er ontstond een hele community die wel behoefte had aan wat meer non-competitieve, geweldloze en ontspannende games. Veel kleine spelontwikkelaars sprongen op die vraag in en een nieuw genre werd geboren. Geen zombies, demonen en barbaren, maar wel kikkers, regenboogkleurige wormpjes en reislustige vogeltjes.

Een echte definitie voor ‘wholesome games’ bestaat er eigenlijk niet. Maar wat deze spellen wel allemaal met elkaar gemeen hebben, is dat ze licht, vrolijk en geweldloos zijn. Ze zijn niet specifiek gemaakt voor kinderen, hoewel ze wel door kinderen gespeeld kunnen worden. Het doel van wholesome games is dat ze de speler even wegvoeren van de harde realiteit en een positief gevoel bezorgen. Het zijn games waar je vrolijk van wordt.

Top 3 van de schattigste spellen

Je kunt wholesome games op verschillende manieren downloaden en spelen. A Short Hike is bijvoorbeeld ook verkrijgbaar op de Nintendo Switch. Andere games download je via de App Store op je iPhone of Android. En weer andere kun je rechtstreeks downloaden via een website als steam, epic, gog of itch.io. Hieronder noemen we een paar klassiekers en veelbelovende debutanten onder de wholesome games:

Frog Detective: A Haunted Island

Je bent een kikker en je krijgt een telefoontje van je supervisor. Er is een mysterie voor jou om op te lossen! Aangekomen op een ‘behekst’ eiland, helpt MysteryMonkey49 je verder op je tocht. Verwacht geen gelikte graphics. Bij dit spel krijg je meer het gevoel dat je een prentenboek instapt, met leuke puzzels en jazzy achtergrondmuziek.

Sokpop

Sokpop ontstond in 2018, toen vier jonge Nederlanders de handen ineensloegen om kleine spelletjes te ontwikkelen. Inmiddels hebben ze samen al meer dan 70 Sokpop-games gemaakt. Voor een klein bedrag krijg je maandelijks een nieuw spel. De thema’s variëren van RPG tot ‘god games’ en kaartspellen. Onderhou in Dr. Umgebung – School of Life je eigen terrarium of start een mierenkolonie in Ant Colony.

A Short Hike

Deze game werd bedacht door Adam Robinson-Yu. Deze actieve wandelaar zocht een manier om de rust en sereniteit die hij tijdens het wandelen ervaart met anderen te delen. In A Short Hike ben je een blauw vogeltje dat vliegend, klimmend, varend, lopend en zwemmend Hawk Peak Provincial Park verkent. Het uiteindelijke doel is om de top van de berg te bereiken, maar het meeste plezier beleef je op de weg daarnaartoe. Neem vooral een omweg om nog meer leuke karakters te ontmoeten en mooie schatten te vinden.