Hoe ver ga jij voor een duurzame wereld?

Vanaf nu is de kunstinstallatie ‘Etende Buizen’ te zien het ARTIS-Groote Museum. De installatie van future food designer Chloé Rutzerveld daagt bezoekers uit na te denken over hoe zeer ze bereid zijn zich aan te passen voor een duurzamere planeet. In plaats van de voedingsindustrie te willen veranderen, kunnen we ook onszelf aanpassen aan plantaardig voedsel en zo betere planteneters worden. Hoe ver ben jij bereid te gaan?

Chloé Rutzerveld (1992) houdt zich al jaren bezig met het eten van de toekomst. Rutzerveld: ‘Het idee dat we allemaal ‘etende buizen’ zijn fascineert mij enorm: een soort buis van mond tot kont waarin voedsel wordt omgezet in energie. Dus ja, ik kijk soms met verbazing naar mijn poep. We zouden de aarde minder belasten met een plantaardig dieet, maar dan moeten we wel efficiëntere planteneters worden.‘ In haar kunstinstallatie legt ze de bezoeker drie scenario’s voor: een extra orgaan, aanpassen van ons DNA en een shotje bacteriën. Lachend trekt Rutzerveld de vergelijking: “Voor cosmetische ingrepen zijn we tegenwoordig bereid ver te gaan. Waarom doen we geen ingreep om efficiëntere planteneters te worden? Een prikje voor een strakker gezicht of een extra orgaan voor een betere wereld?".
 

Chloé Rutzerveld legt laatste hand aan 'Etende Buizen' © ARTIS, Pearl Vink-Politeski.

Hoe ver ga jij voor een duurzame wereld?

Ontwerp je lijf

Naast de kunstinstallatie zijn er dagelijks ook samenkomsten, dit zijn korte workshops waarin het museum de bezoekers tot mooie en nieuwe inzichten wil laten komen. Voor 'Etende Buizen' is speciaal de samenkomst met het thema ‘Ontwerp je lijf’. Hierin wordt samen antwoord gezocht op de vraag: Kunnen wijzelf (of ons lichaam) de oplossing zijn voor een duurzamere planeet?
 

Chloé Rutzerveld

Al sinds zij als industrieel ontwerper afstudeerde op een 3D-geprint eetbaar moestuintje, doet Chloé Rutzerveld creatief onderzoek naar de toekomst van voedsel. Altijd staat daarin onze omgang met voeding centraal. Zo ontwierp ze voor Lowlands de installatie Culinair Cellulair, waarmee festivalbezoekers hun eigen toekomstgerecht konden ontwerpen. Voor de tentoonstelling Voedsel van morgen in wetenschapsmuseum Nemo bedacht ze ‘plofinsecten’, over de vraag hoe we insecten zo kunnen doorfokken dat ze aantrekkelijker worden als voedselbron. Rutzerveld schreef ook een boek, Food Futures.

‘Etende buizen’ vanaf nu te zien

De kunstinstallatie ‘Etende buizen’ is vanaf nu een half jaar lang te zien in ARTIS-Groote Museum en sluit aan bij de vaste collectie. De bezoeker onderzoekt in het museum de overeenkomsten en afhankelijkheden tussen mens, dier en plant. Daarbij speelt de toekomst van eten een belangrijke rol.

Alle samenkomsten zijn gratis bij te wonen bij een bezoek aan het museum, dagelijks om 11.00, 12.30, 14.00 en 15.30 uur voor iedereen vanaf 10 jaar.