Biesboschcentrum Dordrecht

Dordrecht
Baanhoekweg 53
3313 LP Dordrecht
De Hollandse Biesbosch omvat een recreatiegebied en een natuurgebied dat deel uitmaakt van Nationaal Park De Biesbosch. Een uniek zoetwatergetijdengebied, dat zijn ontstaan dankt aan de St. Elisabethsvloed in 1421. Eeuwenlang kende de Biesbosch een groot getijdenverschil. Sinds de afsluiting van het Haringvliet in 1970 zijn eb en vloed vrijwel verdwenen. Alleen in het gedeelte rondom het Biesboschcentrum bestaat nog een duidelijk getijdenverschil van zo'n 80 centimeter.

Flora en fauna
De Hollandse Biesbosch heeft een zeer speciale flora en fauna. Zo zijn in april en mei hele gebieden geel gekleurd door de bloeiende spindotter. Deze dottersoort komt buiten de Biesbosch bijna niet voor. Na het geel van de spindotter komen het wit van de bittere veldkers en het paars van de kattestaart. Als je 's zomers op pad gaat kun je het beste een lange broek aantrekken, want brandnetels en distels doen het heel goed op de rijke slibgrond.

Vogelgebied
In de Biesbosch kun je een groot aantal vogels ontdekken. Voor veel riet- en moerasvogels is het een ideaal broedgebied. De ijsvogel maakt er zijn nest in de wortelkluiten van omgewaaide wilgen. Nog zo'n vertrouwde broedgast is de blauwborst. Ook als overwinteringsgebied is de Biesbosch zeer in trek, bijvoorbeeld bij kolganzen en smienten. Door de verruiging van de rietgorzen en de verbossing van de grienden trekt het gebied grotere roofvogels aan zoals buizerd en havik.

Bevers
Na een afwezigheid in Nederland van anderhalve eeuw, zijn in 1988 opnieuw bevers uitgezet in de Brabantse Biesbosch. De beverpopulatie groeit voorspoedig en steeds vaker steken er bevers over naar de Hollandse Biesbosch. Naast het Biesboschcentrum leeft een beverpaar in een afgeschermd vijvergebied. Daarin is een burcht gebouwd met een observatorium. Door een raam kijk je direct in de zwak verlichte burcht, waar de bevers overdag slapen. In de schemering worden ze actief, dan kun je ze vanaf een platform of vanuit een schuilhut observeren.

Rondvaren
In de vakantie worden in de Hollandse Biesbosch dagelijks excursies gehouden, in de rest van het jaar voornamelijk in de weekends. Je kunt een rondvaart van een uur maken, maar ook een hele dagtocht waarop je zowel vaart als wandelt in de natuur, onder leiding van een gids. De "Groeneplaat" heeft een verwarmde salon voor 90 passagiers. Minder comfortabel, maar wel zo sfeervol zijn de natuurtochten met de elektrische "fluisterboot". Deze open boot biedt plaats aan 40 personen. Hij kan ook in smallere kreken varen. Bij het Biesboschcentrum kun je een roeiboot, kano of een fluisterstille elektrisch aangedreven boot huren. Voor vogelliefhebbers is de vogelobservatiehut bij de Mariapolder een interessante bestemming. Buiten de openingstijden van het Biesboschcentrum, als het in het Nationaal Park heerlijk rustig is, worden exclusieve kano excursies gehouden in kleine groepen. Een heel speciale belevenis is het deelnemen aan een "vollemaanstocht".

Wandelen
Vanuit het Biesboschcentrum worden verschillende wandeltochten gehouden, zowel in het rustige gedeelte van het recreatiegebied als in het natuurgebied. Zo kun je met een pontje oversteken naar het "Griendmuseumpad". Dit pad voert je langs de laatste gecultiveerde grienden en door verwilderde wilgenvloedbossen. Wil je wandelen in een verder gelegen gedeelte van de Biesbosch, dan kun je deelnemen aan een rondvaart.

Bezoek de website >>

  Reviews van Biesboschcentrum Dordrecht

  30 mei 2014

  Een zeer natuurlijke uitleg. Zeker voor herhaling vatbaar!

  C.  Smit
  C. Smit

  16 juni 2013

  Vandaag hadden we kano's gehuurd voor twee uur lang. We kwamen 20 minuten te laat door een festiviteit waarvan we niet op de hoogte gesteld waren. Gevraagd of we de kano 20 langer mochten lenen, zodat we de twee uur vol konden maken. Dit was niet mogelijk. Of we dan voor 1,5 uur mochten betalen, de tijd dat we dan ook zouden benutten. Dit was ook niet mogelijk. We meldden (netjes) dat we dit niet coulant vonden. De reservering werd weggehaald: we moesten maar weggaan! Hier een rotdag door gehad! Het personeel is totaal niet vriendelijk van de bootverhuur en al helemaal niet coulant. Niet aan te raden als je een leuke dag wilt hebben!

  Krista
  Krista

  Schrijf een review!

  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  * verplichte velden