Zuiderzeemuseum

Enkhuizen
Zuiderzeemuseum
Wierdijk 12-22
1601LA Enkhuizen

In het Zuiderzeemuseum vind je echt álles over het leven rond en op de voormalige Zuiderzee. Dat wil je niet missen!

Dit jaar staat het Zuiderzeemuseum in het teken van toerisme. Vijftien kunstwerken dagen je onder de noemer Must See uit om op een andere manier te kijken naar de bekende iconen die hebben bijgedragen aan het typische beeld van Nederland in het buitenland. Van kaas tot klederdracht en van fiets tot visserij; veel van deze karakteristieke iconen hebben hun oorsprong in het Zuiderzeegebied. Ook de kinderen gaan als echte toeristen op zoek naar must sees in het museum; met een reisverslag in de hand kiezen zij een eigen route.

Verhaal van een rijke cultuur
In 1932 sloot de Afsluitdijk de Zuiderzee af van de Waddenzee en kreeg het nieuwe binnenmeer de naam ‘IJsselmeer’. Het gedeelte buiten de dijk hoort sindsdien bij de Waddenzee. Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, actualiteit en toekomst van het IJsselmeer-gebied. De thema’s water, ambachten en gemeenschappen staan hierbij centraal. Het buitenmuseum met zijn historische gebouwen en het binnenmuseum met zijn thematische tentoonstellingen brengen samen dit verhaal in beeld. Erfgoed, beeldende kunst, fotografie en vormgeving spelen hierin een belangrijke rol.

Buitenmuseum
Wandel honderd jaar terug in de tijd over de klinkerstraatjes van het buitenmuseum. Meer dan honderdveertig authentieke, historische gebouwen van rond de voormalige Zuiderzee vormen hier een compleet dorp. Ontmoet de bewoners van Urk, bezoek de stoomwasserij of kijk mee met de ambachtslieden. Weet jij hoe je een net breit of een touw slaat? Kom het ontdekken! En ben je van alle indrukken hongerig geworden? Eet dan bijvoorbeeld een heerlijk vers gerookt visje bij de visrokerij.

Binnenmuseum
Het binnenmuseum is de schatkamer van de Zuiderzee; hier worden de verschillende collecties gepresenteerd met een hedendaagse insteek. Duik in een _Zee vol verhalen_ en ervaar in deze interactieve en volledig vernieuwde tentoonstelling het leven aan de voormalige Zuiderzee! Ontdek in _Kleren maken de vrouw_ wat er allemaal kwam kijken bij het maken en onderhouden van kleding, bewonder het prachtige en soms ontroerende eindresultaat en ga zelf aan de slag om ook jouw kleding een langer leven te geven! Bewonder verder in de Schepenhal de grote verzameling historische boten. Nieuwsgierig? Bekijk welke tentoonstellingen je op dit moment kunt bezoeken.

Buitenmuseum
Tot en met zondag 25 oktober 2020 is het buitenmuseum dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Binnenmuseum
Het binnenmuseum is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. (Eerste Kerstdag is het museum gesloten.) Op dit moment zijn de tentoonstellingen Zee vol verhalen en Must See te bezoeken.

Voor de hele familie
Een bezoek aan het Zuiderzeemuseum is niet alleen een leuke, maar ook een leerzame dag uit voor de hele familie! Maak met je (klein)kind een bootje van een klomp, ga langs bij de snoepwinkel en speel Oudhollandse spelletjes. Of ontdek het waterdoepark Expeditie Waterwerken*. Cornelis Lely – zelf een briljant waterwerker – zoekt nog opvolgers om Nederland in de toekomst droog en veilig te houden!

Bekijk de dagagenda op de website voor een actueel overzicht van alle activiteiten.

* Mede mogelijk gemaakt door Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

 

 

Bezoek de website >>

Google Maps
Zuiderzee Museum Enkhuizen
Kinderuitjes Museum
Klederdracht

  Reviews van Zuiderzeemuseum

  19 August 2014

  muziek, perfect, maar om te zien naarje zit de hele avond te kijken naar eenmistig geheel, al die rook, heel on plezierig om naar te kijken, jammer alsdit zo mode is en normaal word, was dat mijn laatste concert, wat ik bezocht heb, met mij waren er velen die het ergstorend vonden.

  17 August 2014

  Super museum! Echt een geweldige ervaring. Voor de kinderen is er veel te doen. We konden de hele tijd fantaseren in welk huis we vroeger zouden wonen. Je kunt klompen schilderen en de kinderen mochten zelfs de klok van de kerk luiden. Ook voor de volwassenen was het erg leuk. Opa en oma herkenden veel spullen van vroeger. Aanrader!

  Schrijf een review!

  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
  * verplichte velden

  Uitjes in de buurt