Zuiderzeemuseum

Enkhuizen
Wierdijk 12-22
1601LA Enkhuizen
Bij het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen beleef je het leven rondom de voormalige Zuiderzee.

Het Zuiderzeemuseum bestaat uit een binnen- en een buitenmuseum. Bekijk de mooie collectie van oude en nieuwe kunst in het binnenmuseum of voel, proef en ervaar de geschiedenis in het buitenmuseum.

Verhaal van een rijke cultuur
In 1932 sloot de Afsluitdijk de Zuiderzee af van de Waddenzee en kreeg het nieuwe binnenmeer de naam ‘IJsselmeer’. Het gedeelte buiten de dijk hoort sindsdien bij de Waddenzee. Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, actualiteit en toekomst van het IJsselmeer-gebied. De thema’s water, ambachten en gemeenschappen staan hierbij centraal. Het buitenmuseum met zijn historische gebouwen en het binnenmuseum met zijn thematische tentoonstellingen brengen samen dit verhaal in beeld. Erfgoed, beeldende kunst, fotografie en vormgeving spelen hierin een belangrijke rol.

Buitenmuseum
Wandel honderd jaar terug in de tijd over de klinkerstraatjes van het buitenmuseum. Meer dan honderdveertig historische gebouwen van rond de voormalige Zuiderzee vormen hier een compleet dorp. Kijk mee bij de ambachtslieden, beleef het dagelijkse leven van toen en geniet van de authentieke sfeer. Kom het ontdekken! En mis ook vooral niet de hedendaagse designpresentaties geïnspireerd op wonen en werken van vroeger. Hongerig geworden van de historie? Eet dan een heerlijk vers gerookt visje bij de visrokerij. Daarnaast kun je bij de boeking van een entreebewijs ook een lunchpakket bestellen. Dit kun je tijdens je bezoek ophalen in het Amsterdamse Huis en nuttigen bij de bankjes en picknicksets verspreid door het museum.

Binnenmuseum
Het binnenmuseum is de schatkamer van de Zuiderzee; hier worden de verschillende collecties gepresenteerd met een hedendaagse insteek. Duik in een _Zee vol verhalen_ en ervaar in deze interactieve en volledig vernieuwde tentoonstelling het leven aan de voormalige Zuiderzee! Ontdek in _Kleren maken de vrouw_ wat er allemaal kwam kijken bij het maken en onderhouden van kleding, bewonder het prachtige en soms ontroerende eindresultaat en ga zelf aan de slag om ook jouw kleding een langer leven te geven! Bewonder verder in de Schepenhal de grote verzameling historische boten. Nieuwsgierig? Bekijk welke tentoonstellingen je op dit moment kunt bezoeken.

Buitenmuseum
Tot en met zondag 25 oktober 2020 is het buitenmuseum dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Binnenmuseum
Het binnenmuseum is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. (Eerste Kerstdag is het museum gesloten.) Op dit moment zijn de tentoonstellingen Zee vol verhalen en Kleren maken de vrouw te bezoeken.Bezoek de website >>
Google Maps
Zuiderzee Museum Enkhuizen
Kinderuitjes Museum
Klederdracht

  Reviews van Zuiderzeemuseum

  19 augustus 2014

  muziek, perfect, maar om te zien naarje zit de hele avond te kijken naar eenmistig geheel, al die rook, heel on plezierig om naar te kijken, jammer alsdit zo mode is en normaal word, was dat mijn laatste concert, wat ik bezocht heb, met mij waren er velen die het ergstorend vonden.

  17 augustus 2014

  Super museum! Echt een geweldige ervaring. Voor de kinderen is er veel te doen. We konden de hele tijd fantaseren in welk huis we vroeger zouden wonen. Je kunt klompen schilderen en de kinderen mochten zelfs de klok van de kerk luiden. Ook voor de volwassenen was het erg leuk. Opa en oma herkenden veel spullen van vroeger. Aanrader!

  Schrijf een review!

  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  * verplichte velden