Veenpark

Barger-Compascuum
Berkenrode 4
7884 TR Barger-Compascuum
Stap in de wereld van Veen
Je stapt in de dorpstrein, en reist naar het dorpje Aole Compas. Volgende halte; Bargermond. Met de veentrein kun je naar het hoogveengebied, waar de turfsteker nog met blote handen turf graaft. Je kunt (niet elke dag) een tochtje maken met de turfschip “Elizabeth”.

Stap op verend veen
't Aole Compas; Een dorp van plaggenhutten op verend veen. Al voor dat het veengebied hier "aan snee" kwam trokken er Hannoveranen uit Duitsland naar toe. Ze teelden boekweit. Later werkten ze in het veen en groeven turf. Het hele gezin werkte mee.

Stap naar het begin van de vorige eeuw
Bargermond1920; een dorp in het veen. Ontstaan langs de kanalen. Met kerk, kroeg en school. De ambachtslieden zijn druk aan het werk: de molenaar, de bakker, de smid en de klompenmaker. De bakker bakt nog elke dag vers brood in een leemoven. De geuren van het verse brood zijn van ver te ruiken! In het kruidenierswinkeltje kunt je “snoep van toen” proeven: zoethout!

Stap in de veenput
Met de veentrein reist je door het natuurlijk hoogveen naar de veenput. Hier wordt nog elke dag met de hand turf gegraven. Op het veld liggen de turven in slag. Of staan in stoeken te drogen. Tijdens bijzondere dagen is ook de stoommachine in bedrijf.

Stap door het veen
Het hoogveengebied Berkenrode is een van de laatste restanten van het ontzettend grote Bourtanger Moor. Er zijn verschillende wandelroutes en replica's van echte veenwegen. Je kunt het gebied ook vanuit het veentreintje bewonderen.

Stap vooruit
Na de periode van de vervening kwam de landbouw. De aardappelmeelfabriek geeft een indruk van de vooruitgang. Grote stoommachines en vliegwielen.

Kinderpret
Op zoek naar de Schreef en de Klomp. Kinderen volgen de spannende klim- en klauterroute door het grote Veenmoeras. Een actieve en leerzame dag. Hoe leefden kinderen rond 1900? Waar gingen ze naar school? Op het schoolplein kunnen kinderen naar hartelust hinkelen, touwtjespringen, steltlopen en hoepelen.

Harmoniummuseum
Ook het Harmoniummuseum Nederland is in het Veenpark gevestigd. De toegang is bij de entreeprijs inbegrepen.

Bezoek de website >>

    Reviews van Veenpark

    Om een recensie te kunnen schrijven moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen of een account aan te maken.