Streekmuseum De Groote Sociëteit

Tiel
Plein 48
4001 LJ Tiel
Het museum is gehuisvest in een statige oude herensociëteit, gebouwd in 1789. Aan de buitenzijde springen de kenmerkende details van de Lodewijk XVI- stijl direct in het oog. De verzameling beweegt zich tussen Romein en Flipje, het fruitbaasje van Tiel.

Tiel
De archeologische collectie vertelt over de oudste geschiedenis van Tiel en de tijd dat de stad lid was van de Hanze. Verder vind je er topografie van het westelijk rivierengebied, schilderijen, zilver (waaronder van Tielse zilversmeden), streektextiel en herinneringen aan het joodse verleden.

Tot de topstukken behoren: een drieluik, voorstellende 'De verzoeking van de heilige Antonius' door Jan wellens de Cock uit circa 1525; een zilveren broodmand uit circa 1775, vervaardigd door de Tielse edelsmid Adrianus van Oosterhoudt; een porseleinen bord uit Meissen met afbeelding van de stad Tiel; een stijlkamer met meubelen, schilderijen en Chinees/ Japans porselein.

Aan het einde van de negentiende eeuw groeide Tiel uit tot een nijver industriestadje met diverse fabrieken in metaalwaren, zoals Daalderop, Kurz, Rio en Metawa. Voorbeelden en modelboeken worden in het streekmuseum bewaard. Daarnaast zijn er diverse ambachtelijke werkplaatsen te bezichtigen, zoals van de tinnegieter, wagenmaker, glasblazer, schoenmaker, kuiper, kleermaker, schilder en bakker.

Elders is een dijkcafé uit de jaren '20 gehuisvest. Tiel is vanaf 1885 de jamstad van Nederland geworden, vooral dankzij reclameheld Flipje. Het museum bewaart een grote collectie voorwerpen, machines, reclamemiddelen, boekjes etc. als herinneringen aan deze jamindustrie en het frambozenmannetje.

Een voor twee
Het Streekmuseum is naast het Flipje & Jam Museum gevestigd en maakt deel uit van hetzelfde complex. Als bezoeker van het Streekmuseum heb je ook toegang tot het Flipje-museum. De entreekaartjes zijn geldig voor beide musea.

Bezoek de website >>

    Reviews van Streekmuseum De Groote Sociëteit

    Om een recensie te kunnen schrijven moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen of een account aan te maken.