Stadsmuseum Flehite Amersfoort

Amersfoort
Westsingel 50
3811 BC Amersfoort
In een decor van drie middeleeuwse muurhuizen geeft Museum Flehite een beeld van de geschiedenis van de stad en omgeving, van prehistorie tot heden. Van mammoetbotten tot 17de-eeuwse schilderijen, van poppenhuis tot wagenwiel en een maquette van de stad.

De naam Flehite is ontstaan rond 800 en verwijst naar de gouw (het gebied) Flehite dat grofweg het oostelijk deel van de provincie Utrecht beslaat. En dat het museum zich in haar verzamelbeleid ook richt op dat gebied. Er worden regelmatig tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd met zeer uiteenlopende onderwerpen.

De mannenzaal
De mannenzaal, een 16de-eeuwse gasthuiszaal in originele staat, is tevens onderdeel van het museum. Het gasthuis stamt uit de 14de eeuw en was de eerste tijd alleen bestemd voor zieken. Later werd het een bejaardentehuis met een apart vrouwen- en mannengedeelte. In elke slaapzaal bevonden zich 22 bedsteden, die lange tijd elk door twee gastelingen moesten worden gedeeld! Het was maar goed dat destijds de mensen half zittend sliepen. Men dacht namelijk dat als je ging liggen het bloed naar het hoofd zou stromen waardoor je gek zou kunnen worden.

De 19e eeuw herleeft
Rond de eeuwwisseling voldeden de gebouwen niet meer aan de veiligheidseisen en zou alles worden afgebroken. Rijksbouwmeester Pierre Cuijpers maakte echter bezwaar tegen de afbraak van de kapel en de Mannenzaal. Hij wist het stadsbestuur met succes te overtuigen van de belangrijke historische waarde van de Mannenzaal en zo is deze behouden gebleven. De Mannenzaal is uniek in Nederland. In juli en augustus herleeft in de Mannenzaal het jaar 1907. Rolspelers kruipen in de huid van gasthuisbewoners en met hen kunnen interessante gesprekken aangeknoopt worden over het dagelijkse leven in het negentiende-eeuwse Amersfoort.

Bezoek de website >>

Reviews van Stadsmuseum Flehite Amersfoort

Om een recensie te kunnen schrijven moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen of een account aan te maken.