Nederlands Leder en Schoenen Museum

Waalwijk
Nederlands Leder en Schoenen Museum
Elzenweg 25
5144 MB Waalwijk

Het gebruik van leer is heel veelzijdig; denk maar eens aan koffers, handschoenen, sieraden, muziekinstrumenten, wajangpoppen, kunstobjecten en het alom bekende kraanleertje.

Leer wordt dus niet alleen gebruikt voor de fabricage van schoenen. Dit blijkt ook wel uit onze internationale collectie leren zadels en hamen.

De functie van een zadel bij het berijden van dieren is voor iedereen duidelijk. Een haam of gareel is echter wat minder bekend; dit is het leren juk om de hals van trekdieren. Hiermee kon een paard bijvoorbeeld worden aangespannen voor een wagen of ploeg.

Goudleer
Een andere, verdwenen, maar historisch rijke toepassing in het gebruik van leer is goudleer. Het leer werd versierd met vergulde figuren en gebruikt als behangsel, kamerschermen, meubels en soms ook voor kleine lederwaren.

Het museum toont in de afdeling Ambacht en Techniek de vroege industrialisering van deze bedrijfstak. Zo kan onder meer een leerlooierij uit 1870 worden bekeken en een woon-werkkamer, zoals schoenmakers uit omstreeks 1900 die bewoonden.

Daarnaast zijn er nog een schoenfabriek uit 1930, een schoenwinkel uit de jaren vijftig en een schoenreparatieplaats, die van 1925 tot 1987 in gebruik was, te zien.

'Mol' aaien
Op onze interactieve kinderafdeling is voor jong én oud een wereld van leer te ontdekken. Kinderen mogen alle lades opentrekken en kunnen hier van alles aanraken. Heb jij ooit een ‘mol’ geaaid? En, is dat een echte krokodil?

Verder zijn er speciale speurtochten en kunnen de kinderen een ontdekkingstocht maken door een trollengang en een kijkje nemen in een tipi. In de schoolvakanties organiseren we leerzame en originele kinderworkshops voor kinderen vanaf zes jaar.

Halve zool
Het Nederlands Leder en Schoenen Museum is ook zeer geschikt voor groepsbezoek. Speciaal voor groepen heeft het Schoenen Museum mooie arrangementen samengesteld, waarbij de mogelijkheid bestaat een lekkere lunch te nuttigen in het museumcafé.

Alleen een kopje koffie of thee drinken kan uiteraard ook. Vergeet u dan niet onze specialiteit de ‘halve zool’, een heerlijke warme koek, te proeven? Elke tweede zondag van de maand zijn er gratis demonstraties leerlooien en schoenfabricage, voor individuele bezoekers.

Bezoek de website >>

hoge hak
Leren laarzen
Schilderij
Kijken in de zebra
Hak

    Reviews van Nederlands Leder en Schoenen Museum

    Schrijf een review!

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
    * verplichte velden