Nederlands Fotomuseum

Rotterdam
Wilhelminakade 332
3072 AR Rotterdam
Foto’s zien we overal om ons heen. In kranten en tijdschriften, op straat, aan de muur in een museum, op internet of thuis in het familiealbum. Soms zijn ze gemaakt door beroepsfotografen, soms door amateurs. De mogelijkheden om foto’s te nemen worden de laatste tijd steeds groter. Daardoor gaan steeds meer mensen fotograferen. Met een digitale camera en een mobiele telefoon kun je bijna onbeperkt foto’s schieten, die ook nog heel gemakkelijk te versturen zijn. Daardoor zien we dagelijks honderden foto’s, vaak zonder dat we het in de gaten hebben.

Geruchtmakende serie
Sommige foto’s laten je niet meer los als je ze eenmaal hebt gezien. Zoals de foto van de vermoorde Theo van Gogh of de geruchtmakende serie uit de Abu Ghraib-gevangenis in Irak. Van andere foto’s kun je genieten, omdat ze mooi zijn of omdat de fotograaf het onderwerp op een verrassende of overtuigende manier in beeld heeft gebracht.

Gekoesterd
In het Nederlands fotomuseum worden al deze vormen van fotografie gekoesterd. Niet alleen in de spraakmakende tentoonstellingen die in het museum zijn te zien, maar ook in de goed gesorteerde bibliotheek en boekwinkel. In de tentoonstellingen wordt ofwel aandacht besteed aan het werk van een fotograaf (Raymond Depardon, Hans Aarsman of Frits Rotgans) of aan een onderwerp, zoals De Watersnoodramp van 1953, het stoomschip Rotterdam of Screentests. In veel gevallen wordt een tentoonstelling vergezeld door een publicatie.

Mooie foto
Daarnaast heeft het fotomuseum met zijn collectie van bijna drie miljoen negatieven, dia’s en afdrukken de geschiedenis van zo’n honderd jaar fotografie in huis. Daar zitten beroemde Nederlandse fotografen bij als Ed van der Elsken, Cas Oorthuys en Aart Klein, maar ook minder bekende fotografen als Evert van Ojen en Wies Meertens. Uit deze collectie worden met grote regelmaat tentoonstellingen samengesteld die in binnen- en buitenland te zien zijn. Daarnaast worden foto’s uit de collectie gebruikt in boeken en tijdschriften en kan iedereen die een mooie foto aan de muur wil er een bestellen.

Bezoek de website >>

    Reviews van Nederlands Fotomuseum

    Om een recensie te kunnen schrijven moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen of een account aan te maken.