Museum voor Oude Boekdrukkunst

Almen
Dorpsstraat 10a
7218 AD Almen
In een voormalige slachterij in Almen is een werkend handelsdrukkerij anno 1900 ingericht. Je kunt hier zien hoe vroeger het drukwerk werd gedrukt op handdegels en trapdegels met oude loden en houten letters.

Collectie
Er staat een drukpers (degel) die in 1940-1945 gebruikt werd voor illegaal drukwerk voor het verzet. De pers werd aangedreven met een fiets die tevens de mensen van licht voorzag. Op een grote proefpers kunnen grote vellen handgeschept papier gedrukt worden op de ouderwetse manier van drukken en zetten. Oorkondes, diploma's en trouwaktes kunnen hierop gedrukt worden.

In de papierschepperij kun je zien hoe met de hand papier geschept wordt. Tegen meerprijs kun je ook zelf aan het werk om papier te scheppen en eventueel een kaart af te drukken.

Bibliotheek
In een aparte ruimte vind je een bibliotheek met alles over het vak van zetter en boekdrukker en documentatie over hoogdruk. Er zijn drukkers weekbladen vanaf 1947, letterproeven, boeken over boekbinden, ambachtelijk papierscheppen en afbeeldingen van oude machines.

Activiteiten
Workshops, rondleidingen en demonstraties zijn mogelijk. Tevens kunnen kinderverjaardagen gevierd worden met pannekoeken in het museum.

Bezoek de website >>

    Reviews van Museum voor Oude Boekdrukkunst

    Om een recensie te kunnen schrijven moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen of een account aan te maken.