Museum Stedhûs Sleat

Sloten
Heerenwal 48
8556 XW Sloten
Midden in Sloten staat een betoverd museum: Museum Stedhûs Sleat. Sloten is het kleinste stadje van de Friese elf steden. Het museum is gehuisvest in het voormalig stadhuis van Sloten, gebouwd in 1759 - 176. Het biedt een verrassende kijk op de stadsgeschiedenis van Sloten.

Sloten, ideale stad
Het pronkstuk van het voormalig stadhuis is de raadzaal of 'regtkamer' op de eerste verdieping. Hier kun je ieder half uur kijken naar de multimediapresentatie van 'Sloten, de ideale stad', waarin je een verrassende kijk op Sloten wordt geboden.

Sloten in vogelvlucht
Hoe Sloten zich tot deze ideale stad heeft kunnen ontwikkelen wordt de bezoeker in een tweede ruimte op de eerste etage van het museum duidelijk gemaakt. In deze 'Vertrekkamer' wordt de stad letterlijk en figuurlijk vanuit vogelvluchtperspectief bekeken. Een fraaie maquette van Sloten uit 1953 en enorme vergroting van de vogelvluchtkaart van Nicolaas Geelkerken uit 1616 zijn hier prominent aanwezig. De vogelvluchtkaart die als een grote gebogen wand in de ruimte staat, verbergt talloze vitrines, die door gleuven in de wand kunnen worden bekeken. De afbeeldingen op de kaart hebben een relatie met het thema van de achterliggende vitrine. Deze vitrines zijn als het ware kleine theaters, waarin de objecten door middel van licht, beeld en geluid tot leven worden gebracht.

Sloten in detail
Het derde perspectief op Sloten krijgt de bezoeker aangeboden in de voormalige 'Burgemeesterskamer' op de begane grond. Hier wordt ingezoomd op de historie van individuele panden in de stad. De leidraad van deze presentatie vormen grote afbeeldingen van bestaande voordeuren in Sloten. Voor deze 'deuren' staan zogenaamde ontdekkastjes, waarin allerlei objecten worden tentoongesteld die een relatie hebben met het pand in kwestie.

Toverlantaarns
Op de authentieke zolder van het voormalige stadhuis wordt de waardevolle collectie toverlantaarns van oud-Slotenaar Peter Bonnet gepresenteerd. Zijn verzameling behoort tot mooiste ter wereld. Een fraaie opstelling, een uitgekiende belichting en de toepassing van veel moderne presentatietechnieken zorgen er voor dat de magie van de toverlantaarn op het publiek wordt overgebracht. Een aparte hoek van de zolder is ingericht als 'laboratorium', waar kinderen zelf de wondere wereld van de 'Laterna Magica' kunnen ontdekken. In het museum zullen ook geregeld toverlantaarnvoorstellingen gegeven worden.

De Secretarie
Het Museum Stedhûs Sleat heeft ook een ruimte voor tijdelijke exposities, 'De Secretarie', waar jaarlijks enkele (kunst-)historische tentoonstellingen worden georganiseerd.

Bezoek de website >>

    Reviews van Museum Stedhûs Sleat

    Om een recensie te kunnen schrijven moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen of een account aan te maken.