Museum Kranenburgh

Bergen
Hoflaan 26
1861 CR Bergen
De stichting van deze badplaats heeft voor Bergen veel veranderingen met zich meegebracht. Het dorp groeide in korte tijd uit tot een levendig en artistiek centrum waar niet alleen vakantiegangers maar ook vele kunstminnenden en kunstenaars naar toe kwamen. Laatstgenoemden hebben hun stempel op het dorp en de wijde omgeving gedrukt.

Kunstenaars
De kunstenaars vonden inspiratie in de natuur en in elkaars werk. Het werk van de schilders die destijds in Bergen woonden vertoont qua stijl, ondanks het feit dat er niet altijd dezelfde kunstopvatting aan ten grondslag lag, een duidelijke verwantschap. Later werd deze groep aangeduid als de 'Bergense School'.

Leo Gestel nam een centrale positie in binnen de groep, maar eveneens de namen Else Berg, Gerrit van Blaaderen, Arnout Colnot, Henri Le Fauconnier, Dirk Filarski, Mommie Schwarz, Matthieu en Piet Wiegman zijn met de 'Bergense School' verbonden.

Daarnaast mogen kunstenaars als Edgar Fernhout, Germ de Jong, Harrie Kuijten, John Rädecker en Charley Toorop zeker niet ongenoemd blijven. Het intellectuele klimaat in Bergen werd mede bepaald door de dichters en schrijvers die er hebben gewoond en gewerkt.

Het museum
Het museum is gevestigd in Huize Kranenburgh, een neo-classicistische villa uit 1882. Dit monument staat op een fraaie en karakteristieke plek, nabij de dorpskern, temidden van de bossen met duinen en de zee op loopafstand. Het pand is gerenoveerd en een nieuwe vleugel voor tijdelijke tentoonstellingen is aangebouwd.

De grote tuin is voor de bezoekers van het museum vij toegankelijk. Allen die het museum een warm hart toedragen, kunnen dat laten blijken door lid te worden van de Stichting Vrienden van Museum Kranenburgh of sponsor van het museum te worden.

Collectie
Het museum heeft de beschikking over een groot aantal kunstwerken. Deze zijn afkomstig uit de collectie van het Noordhollandse Kunstcentrum en de Gemeente Bergen. Daarnaast vormen schenkingen en langdurig bruiklenen van particulieren en kunstenaars een waardevolle aanvulling op deze collectie.
Het betreft hier overigens niet alleen werken van kunstenaars die worden gerekend tot de 'Bergense School', maar ook van schilders, beeldhouwers en grafici die onafhankelijk van deze groep in Bergen en omgeving werken of hebben gewerkt.

De vaste opstelling van het museum toont de bezoeker een representatief beeld van de ontwikkelingen in de beeldende kunsten van 1900 tot heden in en rondom Bergen. In tijdelijke tentoonstellingen wordt daarnaast vanuit diverse invalshoeken, de collectie nader belicht.

Tip
Elke 1e zondag v.d. maand individuele rondleiding om 12:00 uur

Bezoek de website >>

    Reviews van Museum Kranenburgh

    Om een recensie te kunnen schrijven moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen of een account aan te maken.