Museum het Rembrandthuis

Amsterdam
Jodenbreestraat 4
1011 NK Amsterdam
Het Rembrandthuis
Toen Rembrandt hier met zijn vrouw Saskia Uylenburgh kwam wonen, verkeerde hij op het hoogtepunt van zijn roem. Door zijn royale manier van leven en het uitblijven van opdrachten ging hij in 1656 failliet. Alle kostbaarheden in zijn huis werden geveild, waaronder een grote verzameling kunst en rariteiten. Een notaris stelde een lijst op van zijn bezittingen. er vertrek werd een lijst met meubels, kunst en gebruiksvoorwerpen opgesteld die in 1656 en 1657 zouden worden geveild. Deze inventarislijst is een belangrijk hulpmiddel geweest bij de herinrichting van tien vertrekken in Rembrandts huis.

Collectie
De huidige collectie geeft een vrijwel compleet overzicht van Rembrandts grafische werk. Van de ongeveer 290 etsen van zijn hand, zijn er 260 in het Rembrandthuis aanwezig. In de vaste opstelling kan daarvan een goede indruk worden verkregen. Daarnaast bezit het museum vier van Rembrandts originele etsplaten. Het Rembrandthuis bezit tevens een bijzondere collectie schilderijen, die in de woonvertrekken van Rembrandts huis de wanden sieren. Het zwaartepunt ligt bij de zogenaamde Pre-Rembrandtisten, de schilders die in Amsterdam werkzaam waren voordat Rembrandt zich er in 1631 vestigde. Centrale figuur binnen deze groep schilders was Pieter Lastman (1583-1633), Rembrandts Amsterdamse leermeester.

Restauratie
Onlangs is het historische interieur van Rembrandts huis weer in oude glorie hersteld en ingericht met voorwerpen en kunstwerken uit de tijd van de meester. Dwalend door de zeventiende-eeuwse vertrekken waant de bezoeker zich even terug in Rembrandts tijd. Wie Rembrandt echt wil leren kennen, ontmoet hem in het Rembrandthuis.

Etsdemonstratie
Bij de etsdemonstraties kom je alles te weten over de techniek van het etsen, en kun je zien hoe een ets wordt afgedrukt. Dit vindt iedere dag plaats vanaf 10.30 tot 16.00 uur in de kamer waar vroeger Rembrandts etspers stond. Daarna kun je de etsen van Rembrandt bekijken.

Demonstratie verfbereiding
Bij de demonstratie verfbereiding kun je zien hoe in Rembrandts tijd verf gemaakt werd. In Rembrandts eigen atelier wordt je precies verteld hoe dat vroeger ging: pigmentpoeder en olie worden tussen een zware kei (een ‘loper’) en een wrijfsteen tot verf gemengd.
woensdag: vanaf 14.00 uur tot 16.00 uur
zaterdag: vanaf 10.30 uur tot 16.00 uur
zondag: vanaf 10.30 uur tot 16.00 uur

Bezoek de website >>

    Reviews van Museum het Rembrandthuis

    Om een recensie te kunnen schrijven moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen of een account aan te maken.