Museum Het Bolwerk

IJzendijke
Markt 28
4515 BB IJzendijke
Er worden nieuwe wapens uitgevonden en de militaire tactiek evolueert. Ook het landschap speelt een belangrijke rol bij de vestingbouw. In Zeeuws-vlaanderen zijn honderden forten, dijken en linies gebouwd tijdens de Tachtigjarige Oorlog met Spanje, tussen 1568 en 1648.De linies liggen in het grensgebied van Zeeuws-Vlaanderen en België. De linies hebben niet alleen een belangrijke rol gespeeld in de vorming van Zeeuws-Vlaanderen en Belgisch-Vlaanderen, maar ook in de verdere geschiedenis van Nederland en België. Een groot deel van deze linies is nog in het landschap terug te vinden en leeft nog volop door de structurerende werking en herkenbaarheid in het landschap, de waarde als cultuurhistorisch erfgoed, de aansluitingen op de ecologische hoofdstructuur en als toeristisch-recreatieve attracties. De indrukwekkende militaire bouwactiviteiten in die periode bepaalde ook mee het uitzicht van het landschap. Daarom vormen deze Staats-Spaanse linies de kern van het museumverhaal van Het Bolwerk, dat in de oude oorlogszone ligt.

Het Bolwerk
Het Bolwerk situeert de Staats-Spaanse Linies in het grote verhaal van de vestingbouw in Zeeuws-vlaanderen. Dat verhaal begint bij de Romeinen in Aardenburg en eindigt bij de bunkers van de Tweede Wereldoorlog rond de Scheldemonding. Het Bolwerk laat de grote scharniermomenten zien in de evolutie van de Europese militaire architectuur en de specifieke toepassingen erven in Zeeuws-vlaanderen.

Tentoonstelling
Naast de vaste tentoonstelling is er ook een wisseltentoonstelling die een thema van de linies of van wat er later mee gebeurde. In 2011 gaat het om wat Napoleon met de vestingbouw en forten heeft gedaan en over zijn bezoeken van en plannen met het gebied bij de Westerschelde.

In 2011 loopt de tentoonstelling van 2 april tot en met 29 oktober.

Bezoek de website >>

Reviews van Museum Het Bolwerk

Om een recensie te kunnen schrijven moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen of een account aan te maken.