Museum De Schotse Huizen

Veere
Museum De Schotse Huizen
Kaai 25 – 27
4351 AA Veere

In twee laat- gotische koopmanshuizen aan de Kaai in Veere is Museum De Schotse Huizen gevestigd . Deze huizen, ”Het Lammeken” en de “De Struys”, herinneren aan de eeuwenlange handelsbetrekkingen die Veere en Schotland hadden. Sinds 1950 zijn deze twee koopmanshuizen als museum ingericht en voor het publiek opengesteld.

De collectie bevat naast beelden ook meubelen uit de18e, 19e en 20e eeuw. Een fraai voorbeeld van Hollandse meubelkunst is het zgn. sterkabinet in de voorkamer van “De Struys”. Het werd vervaardigd rond 1700. Het eikenhouten kabinet is belijmd met diverse uitheemse houtsoorten. De stermotieven zijn samengeteld uit ebbenhout en ivoor. Opmerkelijk is ook het Aziatische porselein in de hangvitrine. Porselein van mindere kwaliteit, meegevoerd naar Europa als ballast, werd in Nederland overgeschilderd in rood en groen, zonder rekening te houden met de oorspronkelijke decoratie. Men noemt dit Amsterdams bont.

De zalen van "Het Lammeken” wordt gebruikt voor het houden van exposities van beeldende kunst. Alma Oakes gaf kunstenaars ruimschoots de gelegenheid hun werk in haar huis te exposeren en te verkopen. Door het organiseren van deze tentoonstellingen wordt haar traditie voortgezet. Ieder jaar wordt er aandacht besteed aan een van deze Veerse kunstenaars. Dit jaar zal dat de kunstenaar Dirk Jan Koets zijn . De expositie zal van 18 juni t/m 31 oktober 2005 in het museum te zien zijn.

Op aanvraag vinden rondleidingen plaats en voor de jongste bezoekers zijn er twee kinderprogramma's

Bezoek de website >>

  Reviews van Museum De Schotse Huizen

  Schrijf een review!

  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
  * verplichte velden