Museum De Ronde Venen

Vinkeveen
Museum De Ronde Venen
Herenweg 240
3645 DW Vinkeveen

Museum De Ronde Venen geeft een beeld van het turfsteken in en om wat nu De Ronde Venen heet. Evenzo van het ontstaan van de industrie er omheen, de gereedschappen en verdere attributen die erbij werden gebruikt. Uniek - en enig in zijn soort - is de volledig intact gebleven veensteekmachine. Een waardig stuk industrieel erfgoed. De plaats, de inrichting en de naam sluiten goed aan bij "De Ronde Venen"en de historische achtergrond van het vroegere veenlandschap.

De beste turf kwam uit Vinkeveen!
Het gebied van De Ronde Venen staat bekend als een streek waar van oudsher het laagveen werd uitgegraven en tot turf verwerkt. Turf was toen voor de mens de enige energiebron waarmee men direct iets kon doen. Maar voor de grondstof tot turf was omgevormd, gingen daar heel wat bewerkingen aan vooraf. De Vinkeveense turf stond bekend als een kwalitatief hoogstaand produkt vanwege de dichte structuur en de intensieve bewerking. Er was dan ook veel vraag naar deze turf die grif werd verkocht aan de industrie, maar ook aan particulieren. Kortom de beste turf kwam uit Vinkeveen!

Op hoop van zegen
Op de plek waar nu het museum staat, was één van de drie baggerbedrijven gevestigd. Deze baggermaatschappijen brachten in het voorjaar het veen op het land waarna de veenarbeiders deze bagger moesten verwerken tot turf. Wijlen de heer Börger was een verzamelaar van alles wat met de oude verveningstechniek te maken heeft gehad, van voorwerpen tot boeken, van foto's tot motoren. Later is deze verzameling overgegaan naar zijn eigen particulier museum wat de naam droeg van de baggermaatschappij "Op hoop van zegen". In 1997 is het museum overgegaan in een stichting en is de naam gewijzigd in museum "In de Veenen".

Bezoek de website >>

  Reviews van Museum De Ronde Venen

  Schrijf een review!

  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
  * verplichte velden