Museum De Koloniehof

Frederiksoord
Museum De Koloniehof
Koningin Wilhelminalaan 87
8382 GC Frederiksoord

Dit unieke museum ligt centraal in de prachtige natuurrijke omgeving van Zuidwest Drenthe. Het heeft veel in huis én naast de deur om u te boeien. De geschiedenis van het leven, wonen en werken in de koloniën van de Maatschappij van Weldadigheid herleeft onder uw ogen in museum De Koloniehof te Frederiksoord. De worsteling van de 19e eeuwse paupers bij het opbouwen van een menswaardig bestaan is op boeiende wijze in beeld gebracht.

Op het buitenterrein vindt u een koloniehuisje, voorbeeldakkertjes en een prachtige doolhof. Een bezoek aan De Koloniehof is een uitstekend idee voor een leuk en leerzaam dagje uit voor het hele gezin. Wij nodigen u graag uit voor een dagje terug in de tijd.

Korte geschiedenis
In 1818 werd door generaal Johannes van den Bosch de Maatschappij van Weldadigheid opgericht. Nederland was na de Franse overheersing gedompeld in grote armoede en velen waren tot de bedelstaf verheven. In het Zuidwesten van Drenthe werden landbouw koloniën gesticht om de mensen van arbeid, onderhoud en onderwijs te voorzien. Op deze manier ontstond een bijzondere leef-, woon- en werkgemeenschap met eigen sociale voorzieningen, die zeer bijzonder voor die tijd genoemd kunnen worden. In 1819 was onderwijs binnen de koloniën al verplicht en vanaf 1827 had men de beschikking over een eigen ziekenfonds.
Eigen fabrieken, kerken en boerderijen werden voor de kolonisten gebouwd. Veel gebouwen van de Maatschappij van Weldadigheid, waaronder dertig monumenten, zijn bewaard gebleven en bepalen nog steeds het dorpsbeeld van de voormalige koloniën Frederiksoord, Wilhelminaoord en Boschoord.
In De Koloniehof kunt u deze voor Nederland zeer bijzondere geschiedenis beleven. Door het gebied van de Maatschappij van Weldadigheid zijn prachtige wandel- en fietsroutes uitgezet.

Dagtrips
Ontspannen, genieten, je verbazen…. Het kan allemaal in of vanuit De Koloniehof. Rust, ruimte en groen zijn er volop aanwezig. Frederiksoord ligt midden in drie Nationale Parken, te weten het Drents-Friese Wold, het Dwingelerveld en de Weerribben. We hebben verschillende arrangementen voor u samengesteld. Uiteraard houden we rekening met uw wensen.

Bezoek de website >>

  Reviews van Museum De Koloniehof

  Schrijf een review!

  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
  * verplichte velden